28. 9. 2014

Bojujme za rozvoj našeho města, Hranice si to zaslouží

Od roku 1991 jsem podporoval ODS. Zdálo se mi to jako rozumné řešení. Název byl zvolen pro potřeby doby. OBČANSKÁ (široká platforma) , DEMOKRATICKÁ (organizace respektující širší názor), STRANA (nástupce Občanského fóra, které bylo třeba názorově profilovat). Jsem výhradně pro občanskou svobodu, pro demokratickou diskusi, pro společnost kreativních lidí i pro zařazení našeho státu mezi vyspělé, otevřené ekonomiky. Mé nadšení se postupně vytrácelo.
Věnoval jsem se 20 let stavebnictví, stavebním technologiím a řízení společnosti se dvěma stovkami lidí. Už v roce 2000 jsem se ptal sám sebe, kam to směřujeme.
Vykradené banky. Bylo založeno šest desítek bank, které postupně zanikly  s výsledkem hospodaření miliardových ztrát ( 1990 -  2010 ). Stavební zakázky začaly být zpolitizované  a politika samotná se postupně  stala větší byznys než normální práce a tvorba hodnot.  Nemám rád převlékání kabátů. Nejde o názvy.  Jde o to, kolik normálních lidí bude chtít dělat normální práci.  Nechal jsem se zvolit do Finančního výboru a pak na čtyři roky do Kontrolního výboru města Hranic. Chvíli trvá, než se zorientujete a z tohoto důvodu dnes prosazuji změnu. Je nutná.  Je nutné chránit veřejné prostředky, naše prostředky.
Město Hranice zaostává. Stačí se podívat na nákladovost  a rentabilitu EKOLTESU. Při návštěvě městského hřbitova, při památce zesnulých, mi bylo smutno. Porovnejte toto pietní místo například  s obdobným v Bystřici pod Hostýnem. Hrobky významných osob, veřejně spravované,  v Hranicích jsou v dezolátním stavu. Městské muzeum a jeho stacionáře skomírají.  Obdobná města mají například počítačem řízené veřejné osvětlení  s osazením ledkových svítidel, my nemáme ani koncepci. Osazujeme zastaralá svítidla na prorezlé sloupy. Jako odborník na stavební činnost jsem několikrát upozornil na slabou práci externích dozorů staveb. V budoucnu to všichni zaplatíme  a budeme opravovat a opravovat. 
Pět let  předseda představenstva EKOLTESU obhajuje  centrální systém vytápění. Tepelná čerpadla jsou prodělečná a plynové kotelny nerentabilní tvrdí. Asi se bude v budoucnu červenat. V Hranicích už je několik plynových lokálních kotelen a lze prokázat, že by neměnili ( 450 Kč/GJ ).  Nastupují tepelná čerpadla vzduch/voda s finálním nákladem na teplo 350 Kč/GJ pro panelový dům. Jsem zvědav, jak bude v budoucnu obhájen prodej  centrálního zdroje,  až pomine  ochranná lhůta pro stanovení ceny za teplo.  Ptejte se, jak dlouho bude tato ochrana trvat.
Řízení města není jen o práci úřadu. Ten, dle mého soudu, je veden  dobře .  Řízení města je o přípravě budoucnosti, o plánu rozvoje, o rozvoji podmínek pro hospodářské jednotky, o kvalitě a rentabilitě  hospodaření . V tom jsme v Hranicích velmi slabí. Hrozí nám ponížení služeb nemocnice s ohledem na zájmy firmy AGEL, která již skoupila všechny okolní nemocnice.  Jsme nedůslední v řešení ochrany povodňových území v oblasti za sokolovnou.  Infrastruktura města potřebuje širší diskusi.
Je toho mnoho a je třeba pracovat.  Stačí dosazovat zkušené lidi, kteří  pracovat chtějí  a mají výsledky.  Pokud nemají a neodejdou,  je třeba je měnit.
Za hnutí ANO HRANICE
Jiří Kudláček, koordinátor
ředitel společnosti MBC Futurum expert s.r.o
člen Kontrolního výboru města Hranic

Převzato z http://hranice.anobudelip.cz/

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Přesný popis situace v Hranicích. Jen bych dodal, Hranice nikdy neměli centrální zdroj vytápění, to mělo jen sídliště Struhlovsko. Kudy vedou rozvody tepla se dalo poznat a do dnes dá, podle roztátého sněhu nad potrubí. To, že Hlavinka a nejen on zmršil Ekoltes, ví jen pár zasvěcených, co chce číst fakta. Ostatní mu tleskají za novou hasičárnu ve Velké. Jsem zvědavá jaký účet bude současné radnici vystaven.

M.B.

Anonymní řekl(a)...

Pane Kudláčku souhlasím s Vámi, že Hranice nutně potřebují obměnu volených představitelů na radnici. Zima, Úlehla, Kutý, Wildner, Hlavinka, Haša, Ondriášová, atd. jsou tam už dlouho a nejsou schopni nic nového městu dát (pokud nepočítáme další nové varianty osobního přiživování). Takový ředitel SLŠ Kutý snad nevystoupil s nějakým svým názorem za poslední 4 roky ani jednou. Zastupitel (bývalý starosta) Wildner zase vystupuje rád, ale většinou jsou to takové perly: "Projekt zpracovala odborná firma a já jí věřím...!" (Reakce na kvalifikované upozornění Ing.Hübla na nedostatky projektu, jednalo se o miliony korun.) Hlavinka svůj léta umně budovaný image "odborníka" rychle ztrácí s každou další chybou při svém působení v Ekoltesu, pánové Zima a Úlehla, kteří mají stále větší problém se na zastupitelstvu plynně vyjádřit, před sebe nepustí a nepustí na kandidátku nikoho mladšího...A slečna Ondriášová se prostince snaží napodobit kardinála Richelieu.
MP