9. 9. 2014

Je Vám jedno, že i děti našich dětí budou dále snášet prach a hluk z dopravy kamene z Hrabůvky?

V pondělí 8.9.2014 Rada města Hranice projednala záměr k realizaci další etapy dobývání stavebního kamene v dobývacím prostoru Hrabůvka. Stanoviska Hrabůvky, osadního výboru Velké a Lhotky byla k pokračování těžby negativní. Bohužel Rada města pokračování těžby schválila. Jako člen rady jsem s pokračováním těžby zásadně nesouhlasil, ale moje námitky nebyly vyslyšeny a odmítám za toto špatné rozhodnutí nést zodpovědnost.

Celková plocha rozšíření těžby východním směrem činí cca 13,47 ha z toho 6,87 ha lesního pozemku. Celkový objem vytěžitelných zásob v rozšířeném kamenolomu činí cca 13 890 600 m3 (34 726 500 t). Při ceně 100 – 300 Kč/t kameniva to představuje příjem cca 5 mld. Kč pro podnikatele + 1 mld. Kč DPH pro stát.

Pro Hranice již 20let nejsou finanční prostředky na Palačovskou spojku, přeložku sjezdu z dálnice a ani na obchvat Velké. Obyvatelům Hranic zůstane pouze prach, hluk a zdevastovaná krajina po těžbě kamene v Hrabůvce.

Při roční těžbě suroviny 600 000 tun/rok bude dobývací prostor využíván dalších cca 58 let.
Prakticky to znamená, že jsme odsoudili další tři generace obyvatel Velké, Lhotky, Hrabůvky a Hranic snášet zhoršené životní prostředí vlivem zvýšené prašnosti, nadměrného hluku, emisí z těžké nákladní automobilové dopravy, zvýšená bezpečnostní rizika z tranzitní dopravy a narušování statiky rodinných domů v blízkosti komunikace. Prakticky každé čtyři minuty bude Velkou a Hranicemi projíždět kamion s vlekem naloženým kamenem z Hrabůvky.

Pokračování těžby kamene nevratně poškodí výrazný krajinný prvek Moravské brány.
Území města Hranic bylo vymezeno jako oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší nař. vlády č. 350/2002 Sb. Kvalita ovzduší se stále zhoršuje. Jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší jsou emise z tranzitní automobilové dopravy, zejména z těžké nákladní automobilové dopravy v zastavěném území města. Je proto pro mne naprosto nepochopitelné, jak kolegové v radě mohou souhlasit s pokračováním těžby kamene a jeho dopravou přes zastavěné území Velké a Hranic.

V Hranicích není stále vyřešeno převedení tranzitní nákladní dopravy mimo zastavěné území města. Chybí Palačovská spojka a přeložka sil.II/440, která zajistí převedení dopravy ze sjezdu z dálnice do obchvatu města mimo zastavěné území. Za tohoto stavu není možno připustit pokračování těžby v dobývacím prostoru Hrabůvka na dalších cca 58 let, které ještě zhorší nedobrý stav životního prostředí v našem městě.

Dle zákona  O obcích – „Obec pečuje  o všestranný rozvoj a o potřeby svých občanů;při plnění  svých úkolů chrání též veřejný zájem.“ Čí zájmy a proč chránili moji kolegové v radě je velký otazník.

Vážení občané pojďte k volbám a pečlivě vyberte zodpovědné zastupitele, kteří budou skutečně hájit Vaše zájmy. Další možnost budete mít až za čtyři roky.

Ing Karel Hübl


3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Hlavně nevolit nové družstvo ODS - Otevřená radnice!

Anonymní řekl(a)...

5 mld. Kč pro podnikatele
Jak můžete takto balamutit občany.
Zapomněl jste na náklady takže z
5 mld.zbude p.podnikateli asi 1.mld.
Za 50.let to vychází na nějakých
20.milionu ročně,takže žádná sláva.

Anonymní řekl(a)...

Ja bych nerekl balamutit obcany. Tech 5 mld. Kc muze byt cena vytezeneho sutru.
Provozovatel sutrolomu nema sidlo v Hranicich, zisk odvadi jinde. Provozovatel sutrolomu je soukroma firma, ktera urcite dokaze vynalozene penize promitnout i do vhodnych nakladu, takze ve vysledku se nejaky soukromy subjekt bude dobre, ale financne vydela cca nic, tj. dane nula, mestu timto rozhodnutim zbudou nas...ani obcane, kterym to dela hluk, prach u domu, znicene zivotni prostredi.
Obec nepecuje o rozvoj a potreby svych obcanu, bohuzel. Jen se bojim, ze tech, co si toho vsimli, nebude dost na to, aby se situace po volbach zmenila :(