30. 10. 2015

Hranické mauzoleum obětí první světové války

Vojenský památník v Hranicích
Dne 28. října jsme oslavili státní svátek Den vzniku samostatného Československa. Při této příležitosti byl vyjímečně zpřístupněn na hranickém hřbitově, evropský unikát, mauzoleum obětí první světové války. V podzemních prostorách, sedm metrů pod zemí, je uloženo v betonových schránkách (každá váží asi 60 kilo) ostatky 1460 obětí první světové války. Hranické mauzoleum je unikátní v tom, že vedle sebe leží ostatky vojáků obou front. Leží zde vojáci jak rakousko-uherské a německé armády, tak i ruské, italské i srbské armády. Další zvláštnost je to, že zde leží vedle sebe vojáci různého vyznání. Přestože se mluví pouze o padlých vojácích, tak mezi ostatky je i několik civilních obětí, většinou uprchlíků.










Samotné mauzoleum vzniklo přímo pod původním vojenským hřbitovem, který byl v letech 1935 až 1937 zlikvidován. Přitom byla provedena exhumace obětí a následně každé pozůstatky obětí, byli nově umístnění do nových schránek, nově vzniklého mauzolea.





8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pod hřbitovem u smuteční síně je pamětní deska občanům padlých za druhé světové války. Dal jsem tam dvě svíčky, byly jediné...
Mydlář

Anonymní řekl(a)...

Zato u mauzolea byla 28.10. stuha jedné senátorky, která cítila potřebu tam napsat své jméno... Proč?
Chci-li někoho uctít, nemusím se k tomu přece podepisovat a dávat najevo kdo to tam dal.
Ledaže by to byl politik (politička), která se musí zviditelnit i na smrti lidí.
L.Fojtík

Anonymní řekl(a)...

Pane Fojtík, Vy jste asi nikdy nebyl na pohřbu, že? Většina věnců na sobě má věnování. ;)

Anonymní řekl(a)...

Byl, a signaturu na věnce píší blízcí blízkým, manželka manželovi, děti rodičům, kolektiv kolegovi, ale ne neznámým lidem, ti se uctívají vzpomínkou vyjádřenou např. prostým věncem bez jména papaláše - přečtěte si Jarkovského, Špačka a hlavně se příště podepište celým jménem, statečný občane, když už píšete o podpisech..... to je fakt sranda, či spíše paradox.
L.Fojtík

Anonymní řekl(a)...

O podpisech nepíši.

A můžete mě oslovovat "Vážený pane magistře". Mám totiž opravdová práva, ne jenom nějaké méněcenné bc. a navazující studium ;)

Ale ukažme si třeba ukázku (a při zadání hesla do googlu jich lze najít desítky) http://www.jiskra-benesov.cz/files/articles/ucteni-padlych-vlasim-www-jiskra-benesov-cz.jpg

Mgr.

Anonymní řekl(a)...

A tady další http://g.denik.cz/32/15/pietni-akt-vypaleni-jurickova-mlyna-170415-16_galerie-980.jpg

Opět s věnováním. Je zde uvedena funkce, nicméně (a to asi nevíte) u prezidenta se to takto používá, protože je jenom jeden.


Mgr.

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane magistře,
děkuji za poučení, ale svůj postřeh by jste měl zaslat např. panu starostovi, protože např. na městském úřadu těch (dle Vašich slov) méněcenných Bc. sedí poměrně dost.
No a pokud jde o Vaše plnohodnotné Mgr., čím jste prosím obohatil veřejné a odborné povědomí?
Já jsem jeden z těch méněcenných, s nímž ale renomované právnické nakladatelství C.H.Beck uzavřelo již roku 2013 autorskou smlouvu a smlouvu o dílo ohledně prací na komentáři k novému (stávajícímu) občanskému zákoníku, pro který jsem zpracovával některé analýzy majetkoprávní problematiky k nemovitostem - můj obor již 25 let, viz seznam autorů v komentáři, no a také publikuji, určitě jej jako Mgr. znáte, v právním informačním systému ASPI, a tam se nebere jen tak každý Mgr.
S úctou
L.Fojtík

Anonymní řekl(a)...

Pane Fojtíku,

Co se týče méněcenného Bc. jsem myslel jen konkrétní právní obory. Nicméně lidem na městském úřadě bych se měl omluvit, v případě, že (ať již vystudovali cokoliv) na úřadě pracují mimo pozici "právník" (to náleží opravdu jen vystudovanému právníku).

K tomu dalšímu jsem rád za osvětu. Již mnohokrát jsem od kolegů z praxe slyšel, že komentář k NOZ od C.H.BECK (a raději volí konkurenci) za nic nestojí. Možná je to právě výběrem autorů.
Máte pravdu, že ASPI opravdu nebere jen tak každého magistra. Ona se totiž naprostá většina magistrů věnuje právu a nemá čas psát do ASPI. Když už si někdo najde čas, je jeho článek natolik kvalitní, že si vybere odborné periodikum.

Ale co mě zaráží, že člověk, který se tak chlubí svým publikováním, neumí pořádně česky.

A co mě zaráží daleko víc, že nedokážete diskutovat věcně a navíc nedokážete citovat (cituje se nejenom autor, ale i publikace a strana). Tato diskuse je o etiketě a věncích.


Mgr.