18. 1. 2011

Zamyšlení

Miroslav Raindl, zastupitel

V minulých dnech mě oslovil jeden občan, který má blízko k současné koalici na radnici. Vyčítal mi, že Hranické listy uveřejnily doslovnou verzi vystoupení na mikrofon zastupitelů Zímy a Sedláčka. Nebyl to od nich skutečně žádný brilantní výstup. Ale právě Hranické listy jsou tou platformou, kde může občan vyjádřit svůj necenzurovaný názor, kde je možno informovat o dění ve městě.
__________________________

V předchozím roce jsem ironicky vyzval  novináře z Hranického deníku přítomného na jednání zastupitelstva, ať nepíše o fiasku s udělením Ceny města panu Delongovi. Očekával jsem, že bude, jak se říká, investigativní, a zjistí, proč nebyla shoda v koalici pro udělení ceny. Radní totiž „předběhli“ jednání zastupitelstva, začali předčasně jednat s rodinou pana Delonga a počítali se samozřejmým schválením. A přepočítali se. I přes opakované hlasování se cenu nepodařilo udělit. Už dlouhodobě se ukazuje, že Rada Města často rozhoduje z pozice nejvyššího orgánu.

Když vznikala současná koalice, byl jsem osloven ještě v první den voleb, zda bychom podpořili koalici za účasti sociálních demokratů. To jsem samozřejmě slíbil. Je to přece strana na levici. Ovšem už těsně po volbách se situace změnila. Sociální demokraté opojeni těsným vítězstvím, si připravili svou koalici. Upnuli se na jiné subjekty. A zdůraznili politickou stránku voleb.
A tak se vlastně opakoval podraz z roku 2006. To mě tehdy oslovil pan Sedláček. U něj v klubovně jsme se sešli v počtu 9 tehdy zvolených zastupitelů /Nezávislí, ČSSD, Právo a Spravedlnost a KSČM/ a dohodli jsme další postup. Bohužel, už za několik dní právě pan Zíma, Sedláček, Káňa, paní Ondriášová mi oznámili, že dostali jiné nabídky. Prostě nedodrželi slovo. Nejsem nahněvaný. Jsem smutný, že slovo se dnes nedrží. Podání ruky nic neznamená.

Proč si sociální demokraté nedokázali podržet bývalého starostu Rudolfa Nováka? Vždyť jejich jeden hlas připadl tehdejší koalici. Je farizejské, že se nyní koalice tzv. chlubí Zámeckým klubem. Když se jednalo o jeho zbudování, byli proti právě sociální demokraté, ODS a část komunistů. Dokonce v ODS vylučovali ze svého středu zastupitelku, která pro klub zvedla ruku. Potom stříhají pásku při jeho otevření, poukazují na význam klubu, atd.

Všichni se obracejí vzpomínkami na pana Nováka. Ale právě ten byl zastáncem široké účasti zastupitelů jak v Radě Města, tak i v jednotlivých orgánech a společnostech města. Tyto volby byly především o osobnostech. Ne o stranách. Voliči jasně stanovili pořadí. A je smutné, že z prvních tří zvolených zastupitelů ani jeden není např. v radě města. A také voliči rozhodli, koho už nechtějí. Tak skončila např. Strana zelených. Nejenže se příliš politicky vymezovala /s kým po volbách a s kým ne/, ale především se politikou tak zahltila, že jí nestačily síly na řešení problémů životního prostředí.

Někteří také z toho udělali politickou akci. A soutěž se vším všudy. Když po volbách starosty a rady města přijel přerovský primátor pan Lajtoch do Hranic, „napochodoval“ hlavní sociální demokrat k němu a hrdě mu hlásil: „Úkol splněn, máme starostku“! Tady ale přece nejde o žádnou soutěž.

Možná se budu opakovat. Ale bez dialogu to nepůjde. Já osobně, i naše strana jen uvítáme, když se budeme i neformálně setkávat a řešit problémy našeho města. Zejména při sporných bodech. Ale to by asi museli v zastupitelstvu sedět jiní lidé. A tak se okruhem vracím zpět k úvodnímu odstavci – není to ironie, když se lidé, jejichž způsob jednání jsem na několika příkladech popsal, cítí dotčeni poté, když si mohou přečíst, co na veřejně přístupném zasedání zastupitelstva říkají a obhajují?

Vítám zvýšený zájem mladých lidí, kteří se svými připomínkami aktivně podílejí např. na tvorbě rozpočtu, mají trefné připomínky k jednání zastupitelů. Je to jen dobře. Nelze než v řadě případů souhlasit s názory, které prezentují. A to nejen na stránkách Hranických listů.
I když s menším zpožděním, dovoluji si všem občanům a také čtenářům Hranických listů popřát hodně štěstí, zdraví a pohody v novém roce. Poděkování zaslouží i redakce HL za otevření prostoru aktuálním informacím i konstruktivní kritice místních nepořádků.

Žádné komentáře: