9. 11. 2010

Příjemného překvapení jsme se nedočkali


Tak již máme nějaký ten den po volbách a nikoho asi nepřekvapilo, že zase dochází ke spojení dvou názorově rozdílných stran do koalice ČSSD a ODS. V Hranicích je možné vše. Při vyjednávání o koalici také asi nikoho nepřekvapilo, že celé jednání je spíše soubojem zákulisních intrik, než soubojem idejí, jak to sdělovacím prostředkům bezostyšně potvrdila sama nastávající starostka: „Prioritou složitých vyjednávání byla dohoda o obsazení vedení radnice i o obsazení rady“. A já si naivně blbec myslel, že prioritu v povolebním vyjednávání má shoda v programech a práce pro občana města. Ještě názor na další členy „nové“ koalice. 
  Za tzv.“černoprdelníky“ (pro neznalé KDU-ČSL) je v koalici jen jeden zvolený. Ač ideově úplně rozdílní než ČSSD a ODS, tak jsou tam, protože tato strana je vlezlá a spojí se třeba s ďáblem, jen aby urvala trochu moci, proto se rve o to, aby usedl v radě města.
   Další takový nestraník – nezávislý, ač sám voják v poli, podepsal koaliční dohodu. Ptám se, jak je teď nezávislý, když je teď vázán plněním koaliční dohody. Již volební program ukazuje na povrchnost tohoto spolku, protože z bodů které uvádějí, nemohou žádný ani okrajově splnit. Jen jeden zvedač ruky do potřebného počtu.
   A máme poslední dušičku v nové koalici. Spolek „Starostové a nezávislí“ - je těžko pochopitelné, o jaké starosty se jedná, ale budiž.  Jen by mě zajímalo, které body z programu převzaly silné koaliční strany. Jak tvrdí zastupitelka Mgr. Protože podstatná část jejího volebního programu jsou jen fráze, které nemají žádné plnění a některé jsou nesplnitelné, protože silná dvojka v koalici je již dávno odmítla. Dále uvádí: „Chceme i nadále vnést do komunální politiky slušnost, chceme i nadále hájit především zájmy občanů, ne jednotlivců“. Brr ta představa, asi jednotlivec není občan. Jak to ta jedna dušička v tvrdé koalici chce provést. Začínají mne tlačit divné černé myšlenky.
Tento spolek nijak neřeší životní prostředí, asi usoudil, že v Hranicích je vše v pořádku. Hlavně že chtějí mluvící sirény, to všemu pomůže v dobrém i zlém. Jen připomínka. Paní Mgr je zaměstnancem kraje, to znamená lidově řečeno „musí zobat z ruky krajské koalici“. Jinak by se na postu neudržela. Proto její nezávislost v rámci koalice a svého postavení je pofiderní.  
   Jedno je jisté, dnes je poražených přibližně 63 % voličů, kteří nešli k volbám, asi jim nedošlo, že kecáním v hospodě a jinde na téma „Ve městě je Bo….“. „Na té radnici sedí samí ……..“ a podobné, nic nevyřeší. Máme na radnici to, co jsme si zvolili a předtím čtyři roky kritizovali. Budeme mít radu města i koalici prakticky stejnou, jakou jsme měli. Ta nám toho naslibuje, jako slibovala celé minulé volební období. Tak jak to řekla místostarostka, pardon starostka, nazývaná politický pro….. Hlavně že jsme si zachovali koryta, občané jsou na čtyři roky mimo hru. Dále to již nemá cenu rozebírat, protože neplnění volebních slibů je již jiná stránka a to až příště.
Antonín Honysz

1 komentář:

Jiří Menšík řekl(a)...

Zareaguji věcně

- Hnutí "Starostové a nezávislí" sdružuje nezávislé kandidáty a pomáhá jim s kandidaturou, tedy i nám.

- Vaše otázky či komentáře směřující ke koalici, resp. koaliční dohodě, si můžete zodpovědět sám z veřejně přístupné koaliční dohody.

- Náš program zahrnuje také životní prostředí.

- Jednotlivcem je míněn občan, jehož zájmy jsou plněny na úkor ostatních občanů.

- Co se týká "pofiderní nezávislosti v rámci koalice" - na to Vám odpovídá poslední odstavec článku paní Tvrdoňové.