30. 11. 2010

Ekoltes - krmítko koaličních představitelů?


Pro nadpis parafrázuji formulaci, kterou použil známý jaderný fyzik František Janouch v článku pro MF DNES 23.11.2010:
"Náš problém spočívá v tom, že veskrze zkorumpované české politické prostředí si z dozorčí rady ČEZ udělalo krmítko či trafiku nejen pro vysloužilé politiky...."

Téma účasti komunálních politiků, ať těch, kteří v zastupitelstvu sedí, či těch, kteří ve volbách úspěšní nebyli, je v posledních týdnech ve sdělovacích prostředcích velmi živé. Je považována za formu korupce, popřípadě za akt korupční prostředí vytvářející.

Celé minulé volební období jsem upozorňoval na nesmyslnost a škodlivost dosavadního způsobu "řízení" Ekoltesu. Prakticky tentýž názor na obsazování představenstev a dozorčích rad v obcemi řízených společnostech je možno si dnes přečíst ve sdělovacích prostředcích téměř každý den. Pro minulou vládu stejné stanovisko dokonce vypracovala skupina odborníků vedená býv. předsedou představenstva Škodovky v Mladé Boleslavi. A současná vláda neodmítla návrh poslanců ČSSD, aby zastupitelé obcí a krajů neměli nárok na odměny za členství ve statutárních orgánech městských a krajských firem (což by znamenalo totéž,  v tom případě by většina stávajících komunálních politiků o tyto funkce ztratila zájem).
Jednotný názor odborníků na uvedenou problematiku vystihuje i nadpis článku šéfredaktora týdeníku Euro, zveřejněný v MF DNES 11.11.2010. Z článku jsem přepsal krátkou část :
"Obecně řečeno, v první řadě by politici neměli sedět v žádném představenstvu. To je totiž výkonný orgán, který řídí firmu.....To bezpochyby radním, ale ani jiným, politicky delegovaným pantátům či panímámám prostě a jednoduše nepřísluší.
Zato členství v dozorčí radě je věc jiná. Tam má vlastník dohlížet, jak najatý management hospodaří s jeho majetkem. A ten dozor by měl být opravdový a přísný. Zde jistě zástupci obce mohou fungovat. Jen by mělo být podmínkou, že jejich znalosti a praxe odpovídají požadavkům.......Politici v radách a představenstvech nejen nekontrolují ty, které kontrolovat mají, ale sami se aktivně podílejí na pochybných obchodech na obecní účet...."

Nekvalifikované zásahy do chodu firem v komunální sféře ze strany komunálních politiků - "rádobyodborníků"  - jsou jen jedním problémem. Druhý, jak je výše uvedeno, spočívá ve zneužívání této funkce ve svůj soukromý prospěch. A třetí problém spočívá v používání takových firem, jak jsem již několikrát upozorňoval, jako nějaké lepidlo pro slepování mnohdy jinak nevysvětlitelných a ostře vůči opozici vyhraněných koalic na radnici.

Jsem přesvědčen, že až se přejde na kontrolu akcionářských zájmů města ve společnostech s jeho majetkovou účastí na metody běžně používané v soukromé sféře, dojde k výraznému ozdravení pracovního ovzduší v zastupitelstvu. Stávající uměle vytvářené bariéry mezi koalicí a opozicí jsou zde totiž do značné míry proto, aby zmenšily počet potenciálních adeptů na přístup ke "krmítku".

Co na to staronová rada města? A co zástupkyně "Změny pro Hranice" v radě? Pokud by skutečně došlo ke zrušení místních "krmítek" pro naše komunální politiky, začnu věřit v upřímnost cílů proklamovaných před volbami.

Zdeněk Špiřík

2 komentáře:

Dan řekl(a)...

"A co zástupkyně "Změny pro Hranice" v radě?" Postoj jak paní Tvrdoňové, tak i všech kandidátů Změny pro Hranice se k obsazování představenstva a dozorčí rady společnosti Ekoltes a.s. komunálními politiky nemění. Volební program se snažíme a budeme snažit dodržet. Zejména v této oblasti není jakákoliv diskuze pro nás přípustná a snad v naší snaze najdeme podporu minimálně od zastupitelů z řad "opozice".

Hranické listy řekl(a)...

Dane děkuji Vám za reakci i formulaci Vašeho postoje. Držím Vám palce ať se Vám ho podaří prosadit. Byl by to velký úspěch na cestě ke skutečným změnám místní komunální politiky. Prostřednictvím HL se Vám budeme snažit pomáhat.
Zdeněk Špiřík