29. 11. 2010

Udeřila zima – lidem bez domova nastaly krušné časy

  Bc. Miroslav Pořízek, Tovačov
            O posledním listopadovém víkendu s plnou intenzitou udeřila zima a jako každý rok v tomto období nastaly lidem bez domova velmi krušné časy. I když je v naší  společnosti problematika lidí bez domova vnímána jen jako jeden z mnoha sociálních problémů a to ještě ne mezi těmi hlavními, přesto bychom tuto záležitost neměli ponechávat bez povšimnutí.
Zvláště pak v zimním období, kdy mnozí z těchto lidí doslova bojují o život někde v provizorním příbytku nebo přímo na ulici. Bezdomovcem se totiž při shodě životních okolností bez nadsázky skutečně může stát téměř každý. Stačí ztráta zaměstnání, rozpad rodiny, dluhy a člověk se ocitne na ulici, ani neví jak. Mnozí z bezdomovců si tuto situaci sami nezavinili, řada z nich se snaží mít opět stálé bydlení a zaměstnání a v neposlední řadě jsme přece lidé a tak by nám osud těch, kteří se ocitli v těžké životní situaci neměl být lhostejný.
Navíc pravidelná zdravotní péči pro tyto osoby snižuje prostředky, které by na ni byly vynaloženy později, pokud by byla dlouhodoběji zanedbána. Domnívám se, že toto již jsou dosti pádné argumenty k tomu, abychom se o situaci těchto lidí zajímali a také jim účinně pomohli. Nikdo neví, kdy sám bude potřebovat pomoc.
Někteří naši politici si dokonce na nenávisti a represi vůči bezdomovcům založili volební kampaň před minulými volbami. Ano, je mnohem snadnější si vyšlápnout na ty, co se nemohou bránit, než na tuneláře a zkorumpované velkopodnikatele okrádající náš stát o miliardy. Pomoc bezdomovcům nás totiž ani zdaleka tolik nestojí.
Pokračování:

Žádné komentáře: