17. 11. 2010

Volby v Hranicích


Samozřejmě, že jde o účelové spojení dvou politických stran s některými drobnými satelity. Pokud jde o stranu /nebo hnutí/ Změna pro Hranice, je jasné, že občané v tomto směru změnu nechtěli. Jako důkaz slouží jeden mandát a menší počet hlasů. A navíc toto hnutí se dostalo do situace, kdy v příštích volbách jeho název ztratí význam. Když totiž spojili své snahy se současnou koalicí, bude zájem o jaké změny? S kým dalším se spojí? Ještě i měsíc po volbách mě zastavují lidé a dávají najevo svou nespokojenost. Chtěli nejen změny ve vedení radnice, ale také pestřejší Radu města. Jak je vidět, „socani a odeesáci“ to prostě umí. A to přitom před volbami někteří z nich hodnotili, že opozice do rady patří /Zíma, Sedláček/. I nová starostka se slzami v očích vzpomínala na bývalého starostu ing. Nováka. Ale za jeho vedení radnice byla právě Rada Města nejpestřejší. Zahrnovala prakticky celé politické spektrum.
To, že se materiály rozdávaly až v průběhu jednání, byl chytrý tah, který měl přítomné zastupitele /a snad i občany/ jakoby zaskočit. A ukázat na flexibilitu nové koalice. Sice trapné, ale účel to splnilo. Navíc to chtělo jiný termín. Projednat v řádném jednání a ne při volebních aktech.
Na celostátní úrovni, stejně jako v Hranicích, je spojení ČSSD a ODS důkazem toho, že jde především o zájmy ekonomické. Nechme se překvapit, jak si rozdělí další lukrativní místa ve společnostech města.
Ale fňukání není na místě. Je zde taková realita a z ní je potřebné vycházet. V žádném případě nebudeme ustupovat koaliční lobby. Jak se vyjádřil jeden ze zastupitelů Hranice 2000: „To tady vůbec nemusíme být. Vždyť oni si odhlasují, co chtějí“. Já bych to tak ztracené neviděl. V minulém volebním období se přece jen dařilo opozici /především KSČM/ prosadit i své vlastní návrhy.
Přejme proto nám všem, ať se práce daří. My, zastupitelé za KSČM nebudeme házet koalici klacky pod nohy. Ale ujišťuji, že budeme opozice náročná a současně i konstruktivní. Možná, že nám jde více o občana a město, než současné koalici. Za nás totiž hovoří výsledky. My nepotřebujeme nacvičovat hlasování. Máme zdravý rozum a zdravé názory. Víme, co město potřebuje. Jsem přesvědčen, že zdravý rozum nakonec zvítězí i na straně koalice a nebude opozici stírat a bojkotovat jen z principu. To by bylo krátkozraké.
Čekají nás čtyři roky do dalších voleb. Nepromarněme šanci.
Miroslav Raindl, zastupitel za KSČM

Žádné komentáře: