1. 11. 2014

Karel Čapek stále živý

J. Navrátil

Podle postupně unikajících informací z místního politického podsvětí se představitelé několika volebních uskupení dohodli na způsobu rozparcelování sfér vlivu již před komunálními volbami. Oficiální smlouva byla podepsána krátce po volbách. Na to, že smlouva o vznešeném názvu Koaliční smlouva obsahuje jen výsledek kšeftování s funkcemi upozornil pan Novák v článku z 26.října.

K tomuto nešvaru se už před devadesáti lety vyjádřil i Karel Čapek:

„…Vzestup demokracie je myslitelný jen ve formě občanské autonomie. Nikde není tak naze vidět nepolitičnost našeho života jako v úpadku samosprávy. A v našem centralismu, ano; ale to dvoje jde nejspíše nějak pospolu. Byl jsem nedávno na jednom malém městečku; měli tam zrovna na náměstí veřejnou schůzi o papežském nunciovi; ale pokud vím, neměli tam dosud na náměstí tábor lidu o místním vodovodu.
Dělat na malém městě politiku, to, jak se zdá, znamená převářet parlamentní polévky; to znamená přísahat na koalici místo na lepší budoucnost okresní silnice…

Karel Čapek, O věcech obecných čili zoon politikon, 1924

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Je více než jasné, že koalice byla dohodnuta již před volbami, protože pan Juračka odmítl spolupráci s hnutím ANO již 11.10. večer, po zveřejnění výsledků voleb(ověřená informace). Proč by to dělal, kdyby nebylo vše dohodnuto předem. Jen se čekalo na výsledný počet mandátů. Byl tak chtivý místa starosty, že zaručeně nenechal nic náhodě. Jen se divím ČSSD, že pustila místo starosty. Tady ale můžeme předpokládat, že je to výměnou za místa ve vedoucích orgánech Ekoltesu pro p. Zimu a Úlehlu. Je taky možné, že p. Ondriášová, která se mimochodem s p. Juračkou nemusela, má namířeno jinam. To by také potvrzovalo zřízení pověřeného člena rady pro p. Lesáka jako přípravka pro nástup na funkci místostarosty a v dalším volebním období si polepší na starostu. A jakou roli hrají voliči? No přeci kompars, který je nutný k těmto šaškárnám. Od dob Karla Čapka se nic nezměnilo.

Anonymní řekl(a)...

Karel Čapek stále živý.
Nevím proč sem taháte Čapka.
Koalice plně vyhovuje 75% občanů.
Já se osobně nemůžu dočkat až pan
Juračka zasedne na místo starosty.
Po osmi letech budeme mít řádného
a odpovědného starostu.

Anonymní řekl(a)...

Ke komentáři "Nevím proč sem taháte Čapka":
Pokud jste to nepochopil(a), je zbytečné vám to vysvětlovat.
Zároveň děkuji za informaci o 75% spokojených občanů. Jen by mě zajímalo, jak jste k tomu číslu dospěl(a).
J.Navrátil

Anonymní řekl(a)...

Zajímavé počty. Vladimír TOP 09 dostal hlasy pouze 6,28% oprávněných voličů. Ostatní jej jednoznačně nechtěli. Jak z tohoto udělat 75% bych rád věděl, mohlo by se mi to někdy hodit, třeba ve sportce :o)

Anonymní řekl(a)...


Děkuji vrátili jste Hranice o 8 let zpět.800