23. 10. 2014

Hodnocení komunálních voleb do Zastupitelstva města Hranic 2014.

Hnutí  ANO  obdrželo  za svůj program a přístup v minulém volebním  období  nejvíce mandátů do hranického zastupitelstva.  Paní Pavla Tvrdoňová byla občany hodnocena jako nejdůvěryhodnější kandidát se ziskem 1337 hlasů. Přes tyto výsledky hnutí ANO nepovede naši radnici.  Proč?

Celkový počet voličů našeho města činí 15.219.  Volební hlas odevzdalo 4.938 občanů a z tohoto počtu pro hnutí ANO hlasovalo 22%, tedy přibližně 1.080 voličů.  Nově vytvořená stará koalice obdržela v Hranicích 67 % a je tedy logické, že dle platného volebního systému má dostatečnou podporu obyvatel našeho města.  V této koalici zasedá ČSSD, Hranice 2000, OR, ODS a KDU. Jinýma očima staré nebo propojené struktury proti tlaku na změnu.

Skutečná proměna však vyžaduje soustavnost a důslednost. Možná taktéž změnu volebního systému. Hnutí ANO nebylo v minulém období účastno přímého řízení města, nyní má však 5 mandátů.  Zastupitelé zvolení za naše hnutí mají mnohem vyšší právní postavení a také širší možnosti zasahovat do dění v našem městě.

I za ostatní názorové proudy byli zvoleni noví lidé. Například pan Ctirad Polášek, p.Těšík, p.Randýsek nebo paní Čamborová. Složení zastupitelstva se změnilo a já věřím, že k lepšímu. ODS oslabila. Důvodem není negativní lokální kampaň, důvodem je celostátní hodnocení této strany. Naše zásadní kritika směřovala do společnosti EKOLTES, která dle nás hospodaří velmi špatně. Tuto společnost kontroloval i pan Zíma a pan Úlehla (ČSSD), přesto byli zvoleni. Koalice navrhla do čela radnice pana Juračku. Politika a snaha získat funkce opět zvítězila.

Investice do našeho města mohou však v dalším období přinést hnutí ANO, ČSSD a KDU, tedy celonárodní strany zastoupené ve vládě. Lokálním podnikatelským stranám nevěřím, přesto si počkáme na jejich přínosy pro naše město. Už populismus s vytvořením 500 pracovních míst mě optimismem nenaplňuje. Tato místa zřídí případně zahraniční majitel vlastnící Schäfer, nikoli uskupení Otevřená radnice.  Je tedy jasné, že 4 mandáty pro kandidátku lídra pana Lesáka jsou zatím jen za hezké tváře a sliby. Jak jsem řekl, uvidíme. Třeba v budoucnu vyjádřím omluvu za tento názor.

Naše práce v budoucím období bude navazovat na náš program. Místní části jsou rovnocennou součástí města, lidé by měli být důsledněji a otevřeněji informováni, město je občanů a my nechceme politikařit, ale pomáhat na svět dobrým návrhům a snaze budovat. MěÚ je tu hlavně pro lidi a nikdo se nesmí ve veřejné funkci na úkor města obohacovat. S převody peněz na soukromé subjekty bez zpětných přínosů pro město zásadně nesouhlasíme.

Hnutí ANO tedy není absolutním vítězem voleb, ale morálním určitě. I proto budeme zvyšovat tlak na řádné hospodaření a otevřenost informací. Další kroky z naší strany budou vstřícné. Budeme především navrhovat potřebné změny, upozorňovat na možná rizika pro budoucnost a podporovat vše pro spokojenost občanů.

Děkuji tedy všem lidem, kteří nás přišli podpořit a vyjádřili tak podporu změnám, které navrhujeme.
Před volbami jsem na tyto názory podal ruku a takto je také budeme hájit.

Za všechny kandidáty   ANO  Jiří Kudláček    

   

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Pane Kudláčku, velmi správně vyjádřeno. Takový povolební komentář zasluhuje uznání. A jak správně popisujete některé rádoby osobnosti je velmi výstižné. Ať se daří! K. N.

Anonymní řekl(a)...

Buďte trpěliví, makejte a příště vyhrajete tak, že Juračkovi a Zimovi nepomůže ani předvolební politikaření. Možná to nebude trvat ani 4 roky.
JN

Anonymní řekl(a)...

Držím vám palce, ať jste konstruktivní opozicí. Bohužel po volbách je v koalici pár nových tváří, ale jinak se obávám, že se nic moc nezměnilo, že to vypadá stejně, jako dřív. Váš názor, který ve svém příspěvku prezentujete, se mi líbí. Vytrvejte, třeba to přístě dopadne líp. Taky jsem se bavil nad některými sliby stran ve volbách, taky je mi jasné, že hodně z nich vezme za své pro koalici... Škoda, že volební účast byla tak slabá. Že lidi jen nadávají, ale 2/3 z nich ani neprojevilo snahu se vyjádřit u voleb. Snad příště.
Petr Vávra