4. 5. 2012

Ukázka "péče" o životní prostředí města

V rámci výstavby dálnice D1 došlo ke kácení zeleně na katastrálním území Velká. Ke kompenzaci ekologické újmy vzniklé pokácením dřevin v letech 2007,2008 a 2009 byla realizována náhradní výsadba. Rozhodnutí  Odboru životního prostředí z 23.6.2005 pro realizaci výsadeb dřevin mimo jiné požaduje vysadit tyto počty dřevin:
2007 – 1620 ks, 2008 – 1320 ks, 2009 -
1620 ks, celkem tedy 4560 dřevin.
Vyjímám některé z dalších požadavků:
-  všechny nově vysázené stromy budou opatřeny kůlem
-  následná péče po dobu 5 let
-  zálivka 5x za rok, vždy po 50 litrech vody na jeden strom
-  2x ročně okopat a odplevelit rostliny
-  2x přihnojit pomalu rozpustným hnojivem „Silvanix“
-  nahrazení uhynulých jedinců atd.

Jak zodpovědný dodavatel plní uvedené požadavky je patrné na obrázcích náhradní výsadby několika desítek stromků podél silnice v lokalitě pod Kostelíčkem v Hranicích.
Shrnuji:
- předepsaná zálivka nebyla prováděna, v suchých obdobích některé stromky uschly
- okopání a odplevelení od doby výsadby stromků nebylo provedeno
- stromky od výsadby nikdo neošetřil, neostřihal, neobnovil chránění proti okusu, resp. nepovolil ochrannou pásku při zvětšování průměru kmínku
- uhnilé kůly nebyly vyměněny, visí na stromcích, resp. stromek lámou, část stromků je bez kůlů
- uschlé stromky nebyly nahrazeny.





Poklepáním je obrázky možno zvětšit
Obdobné nedostatky je možné vidět ve větší nebo menší míře téměř na všech lokalitách náhradní výsadby. Výše zmíněná 5letá lhůta následné péče u části výsadby letos končí. Kdo je ve městě zodpovědný za škody vzniklé městu, protože následná péče není důsledně vyžadována? Troufám si tvrdit, že při tak vysokém počtu stromů se jedná o statisícové škody. V čí kapse peníze z rozpočtu na výstavbu dálnice zaplacené státem za neprovedenou následnou péči o vysazené stromy skončily? Asi ještě větší škody s sebou nese skutečnost, že takový šlendrián přes mnohá upozornění nezajímá ani vedení města - je považován za normální stav. Paradoxní je, že mnohem větší pozornost je věnována ze strany představitelů města slohovým cvičením na téma Péče o životní prostředí města.
Z. Špiřík

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Předpokládám, že fotograf některé ze zmíněných nedostatků sám napravil. Pokud ne, tak se obávám, že je vinen stejně jako ty, které viní on sám. (ba dokonce víc)

R.R

Anonymní řekl(a)...

Pane Špiříku, je to sysifovská práce. Chlebíčkáři mají jiné starosti. Prodat kotelny, peníze utratit, aby byli znovu voleni. Bude to dobrý příspěvek na předvolební kampaň.
Ale díky Vám za Hranické listy.
S pozdravem J. K.

Anonymní řekl(a)...

R.R si v duchu své filosofie asi neuvědomuje, že už je v tom společně s autorem příspěvku - i když byl do této chvíle slepý a ničeho si nevšiml, teď o tom ví také.Pokud těch několik tisíc stromků dosud neokopal a nezalil, měl by si pospíšit. JN

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane R. R.,
pravidelně napravuji nedostatky, opomíjené placenými pracovníky.
Ale na všechno nestačím. Podvazuji stromky, upravuji křoví u cyklostezky, aj.
Už tak občané pro své město dělají poměrně dost. Uklízejí v zimě chodníky před svými domy, v létě kosí trávu na obecních pozemcích.
Vaše poznámka je spíše jízlivá než užitečná.
Hezký den a hlavně v pohodě. M. Raindl