8. 11. 2015

Pohled do historie, tentokráte vlakové jízdenky

Vzpomínáte jaké se v minulosti používaly jízdenky na vlak? 
Vzpomínáte na staré klasické kartonové jízdenky? 
Víte o tom, že těmto kartonovým jízdenkám se původně říkalo Edmondsonovy jízdenky?


Edmondsonova jízdenka vznikla jako základní prvek systému umožňujícího snadné prokázání zaplacení jízdného a zároveň i snadnou kontrolu tržeb. Jízdenku představuje číslovaná kartička z tvrdého kartónu o rozměrech 57,0 × 30,5 × 0,8 mm, potištěná zpravidla jednostranně, ale někdy oboustranně. Tento systém poprvé zavedl roku 1840 na tehdy nově zprovozněné železnici Manchester–Leeds společnosti Manchester and Leeds Railway Thomas Edmondson, původně nábytkář, tou dobou však již přednosta stanice na železnici Newcastle upon Tyne–Carlisle vAnglii. Formát jízdenek se rychle rozšířil po železnicích v celé Evropě, ale i mimo ni, například v Africe a Jižní Americe. Ojediněle se podobné lístky používaly k jiným účelům.

Jízdenky se skladují v ternionu (v doslovném překladu trojici), což je zásobník v podobě rozevíratelné a uzamykatelné skříně s přihrádkami pro sloupečky jízdenek. Sloupečky jízdenek jsou v něm uloženy tak, že spodní poněkud vyčuhuje, aby ji bylo snadné uchopit a aby bylo vidět její číslo, zároveň je viditelné číslo horní jízdenky, což umožňuje snadnou kontrolu. Na hranách jízdenek byly šikmé červené pruhy, které pokladníkovi umožnily pohledem ověřit, že jízdenky ve sloupci tvoří souvislou číselnou řadu.
Při vydání se jízdenka označí v kompostéru, který vytlačí na rub jízdenky aktuální datum.
Se zaváděním výpočetní techniky i do oblasti vydávání jízdních dokladů Edmondsonovy jízdenky mizí; je možné se s nimi setkat při různých zvláštních jízdách, u muzejních společností a v podobných případech. (zdroj Wikipedie)

Jízdenky vydané v železnici stanici - Hranice na Moravě

padesáté léta, tehdy ještě 3. tř.
šedesáté léta, jízdenky na rychlík


šedesáté léta

sedmdesátá  a  osmdesáté léta










polovina osmdesátých let až do roku 1992, jednotlivé výdejny označované již čísly

Jízdenky vydané v železnici stanici - Hranice na Moravě město
výdejny označené písmeny
výdejny označené již čísly







Jízdenky vydané v železnici stanici - Drahotuše
ČD, od roku 1993

A teď pohled trochu do starší historie.

Jízdenky do roku 1918 (Rakousko - Uhersko)




přední strana . německý text
zadní strana - český text
Jízdenky 1939 - 1945 (Protektorát Čechy a Morava)




dvojjazyčný text

A teď zpátky do současnosti.
Jak bylo uvedeno, tak rozvojem výpočetní techniky, kartonové jízdenky zmizely, setkat se s nimi můžeme třeba při pamětních jízdách historických vlaků.








"Kartonové kartičky" se nepoužívaly pouze jako jízdenky, ale i jako místenky, vstupenky na nástupiště, poukázky na stravu, sčítací lístky a dnes třeba i jako vizitky, vstupenky a dt. 









Přestože, že České dráhy v druhé polovině devadesátých let přestali kartonové jízdenky používat, tak tyto jízdenky ještě pár let přežily a to u soukromých dopravců.
JHMD - Jindřichohradecká místní dráha 
Jizerská dráha GJW Praha

Žádné komentáře: