25. 10. 2010

Po volbách

Podle novinářů skončily supervolby. V Hranicích byly pouze volby. Do Senátu budeme volit až za dva roky. Stejně jako do krajského zastupitelstva.
Ukazuje se, že občané našeho města tentokrát dali přednost osobnostem před stranami. Volilo se napříč všemi kandidátkami. Svědčí o tom fakt, že řada kandidátů z předních míst se do zastupitelstva nedostala. Naopak uspěli kandidáti ze zadních pozic. I tak ale přece jen výsledky opět odrážely politickou situaci v rámci republiky. Po vítězství pravice na jaře bodovala ČSSD jako protiváha případných úspěchů TOP 09, VV a ODS. Voliči prostě tu vyváženost chtějí. A tak získává sociální demokracie posty v komunální politice.
Také v Hranicích se stává úspěšnou stranou a diktuje si, s kým postaví koalici. Trochu drobků i těm menším hnutím. Aby se neřeklo. Bohužel /nebo bohudík ?/, součástí jednání je i nevraživost mezi jednotlivými zastupiteli. A tak se koalice tvoří i na základě vzájemných sympatií. A těch je mezi „levicovými“ sociálními demokraty a „pravicovými“ občanskými demokraty více než dost. Vždyť si navzájem přihrávali celé minulé volební období. Jen si role obrátili. Já na bráchu, brácha na mě. Takže Hranice 2000 utřely….Nechme se překvapit. Možná ještě s něčím přijdou. Už tu byla snaha přepustit místo i náhradníkovi. Ale zatím jsou to jen kuloární řeči. Uvidíme. Ale volič měl zcela jistě jiný záměr. Volil osobnosti, které chtěl mít za sebe ve vedení města. Trochu, jak se říká, změnit tváře a styl politiky. Nejvíce hlasů obdrželi PhDr. V. Juračka a Mgr. M. Raindl. Kandidáti zvolení za ČSSD skončili na 5. až 9. místě a kandidáti za ODS na 14. až 19. místě z 23.
Je to zajímavá situace na té naší komunální scéně. Všichni jsou proti komunistům. A přesto tam jsou. Jak mi říkal kolega ze Sigmy. Jsou tam ti více demokratičtí a ti méně demokratičtí. Ale jak je rozpoznat?
Hezké dny Vám přeje
                                                              Jarda Volič

Autor příspěvku si nepřál zveřejnit pravé jméno. Redakci je známo.

Žádné komentáře: