3. 8. 2016

První parkovací automat v režii Ekoltesu

Téma parkovacích automatů v našem městě, staré téma. 
To, že staré vedení radnice, ještě za pana Juračky, rozhodlo, že zisk z těchto automatů, bude místo do městské pokladny, prostřednictvím městské společnosti Ekoltes a.s., raději plynout cizí firmě, je známá věc.
Současné vedení, tuto praxi změnilo, první parkovací automat, již v režii společnosti Ekoltes byl uveden do provozu na parkovišti, při vlakovém nádraží Teplice nad Bečvou.


8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Z fotografií nejde poznat, jestli se dá platit pomocí SMS. Doufám, že alespoň ve městě to půjde, jinak by to byl velký krok zpět v kvalitě služby.

Unknown řekl(a)...

To že jsou nové a pěkné,tak doufám,že budou i funkční.V některých lokalitách zdražily o 100% a to se už raději nepíše.Doba se taky prodloužila,tak nevím proč bych měl tomu tleskat?To,že to má na starosti firma ,,EKOLTES´´ nejsem absolutně spokojený.Toto tuto firmu nevytrhne.Raději by měli namontovat na firemní auta namontovat ,,GPS´´ ,aby věděli,že spousta zaměstnanců se jím fláká po Hranicku a nic nedělá!!!

Hranické listy řekl(a)...

Co se týká tohoto parkovacího automatu, tak tam parkovné bylo výrazně zlevněno.
Když toto parkoviště před čtyřmi roky převzala firma Ekoltes, tak jedna hodina stála 40 Kč. Cenu tenkrát stanovil tehdejší vedoucí provozu pan Michálek a bylo jedno z nejdražších v okolí.

Co se týká aut společnosti Ekoltes, tak mají "GPS". Takže pokud se vám zdá, že někteří zaměstnanci Ekoltesu se flákají a nic nedělají, tak to nebudou řidiči, kteří jezdí po městě v autech, protože se většinou přesouvají z bodu A do bodu B. Pokud opravují, nebo čistí cesty a chodníky, tak nedělají celých osm hodin na jednom místě, takže je celkem logické, že když třeba opraví kus chodníku, nebo nabouraný sloupek na náměstí, nebo spadlou značku, musí se přesunout na jiné místo.
A jestli to tu firmu vytrhne, nebo ne, není podstatné. Důležitější je, že veškerý zisk zůstane městu a ne jako v minulosti, kdy se peníze vyváděly pro soukromou firmu, mimo Hranice. Jak bylo uvedeno v jiném článku (ze dne 25. 7. 2016), město počítá, že na parkovném vydělá o půl milionů korun více, než v minulosti, kdy mělo parkoviště na starost soukromá firma.

Anonymní řekl(a)...

Pořád se tu píše o tom, jak by bylo skvělé, kdyby už dávno provozoval parkovací systém Ekoltes. A zúčastnil se tehdy vůbec Ekoltes výběrového řízení? Měl zájem o provozování parkovacího systému? Pokud ne, jsou všechna kdyby jen chyby.

Anonymní řekl(a)...

Měl zájem, ale politické rozhodnutí tehdejší vrchnosti znělo: Do VŘ se nehlásit!
Takže pan ředitel sklopil uši a VŘ vyhrála jiná firma. Viz zápis ze zastupitelstva v červnu, kde se problém řešil. Jožka U.

Anonymní řekl(a)...

Ekoltes je de facto městská firma, která zajišťuje potřeby svého zřizovatele, takže pokud město určí že to bude provozovat Ekoltes, tak prostě bude dělat, pokud tehdy město řeklo že ne, tak i kdyby chtěl, tak to nemohl dělat. Ale to už je minulost.
Není mi jasné, proč není někdo spokojený s tím, že je provozuje Ekoltes, když teprve minulý týden začali s jedním kusem...
To se ještě nedá nic hodnotit. Minimálně až po skončení jednoho celého roku od 1.1. do 31.12., což bude fakticky příští rok 2017.
Pokud jde o platbu pomocí SMS, tak v roce 2014 celkové platby činily 2639 tis. Kč, z toho přes SMS 400 tis. za rok, což je 15% příjmů. To jsou také peníze, nicméně to zase tak přímo s automatem nesouvisí - v podstatě jde jen o to, že se na něj nalepí cedulka jak to dělat. Kdysi jsem to zkoušel - pošlete SMS a přijde Vám textovka na mobil, že máte od-do parkování a kdyby Vám někdo řekl, že nemáte lístek, tak mu ukážete textovku, navíc zpráva, že auto s určitou SPZ má zaplaceno, přijde i provozovateli, takže když jde na kontrolu, má to v tabletu či IPADu. Fakticky to jde mimo parkovací automat, ten slouží jako držák samolepky s návodem, platba přes SMS to je, pokud se nemýlím a jak mi to bylo vysvětleno, úplně jiný systém. Předpokládám, že se to časem objeví dodatečně jako předtím.
L.Fojtík

Hranické listy řekl(a)...

Jak tu psal pán Fojtík.
Platba přes SMS je úplný jiný systém. Zřizovat tento systém pro ten jeden automat co je zatím pod Ekoltesem a to ještě na pár měsíců, asi nemá smysl.
Navíc by mohlo dojít k nesprávnému zaslání. Plno řidičů, kteří platí pomoci SMS má číslo na parkovné již uloženo v mobilu, takže by platbu za parkování u nádraží Teplice nad Bečvou, místo společnosti Ekoltes, mohli poslat soukromé firmě, která zajišťuje ostatní parkovací automaty.

Anonymní řekl(a)...

Zjišťoval jsem a SMS by měla být, stejně jako platební karta aj., nicméně to se připravuje, ten jeden automat je zatím pokusný vzorek. Mějme na paměti, že smlouva s dosavadním provozovatelem je do 31.12. a parkoviště jsou těmi starými zatím obsazena, takže do té doby nelze logicky očekávat nějaký rozmach nového systému.
L.Fojtík