16. 6. 2016

Zahrádkáři nebo černí skládkaři?

V současnosti společnost EKOLTES Hranice, a.s. sváží směsný komunální odpad z 15-ti lokalit zahrádkářských kolonií. V těchto 15-ti lokalitách jsou za účelem sběru komunálního odpadu přistaveny uzavřené velkoobjemové kontejnery, kterým se pro svůj typický tvar přezdívá „rakvičky“. Ve dvou z těchto lokalit je i otevřený velkoobjemový kontejner na bioodpad. Svoz rakviček se provádí každé druhé úterý v období od 1.4. do 30.11. Dva kontejnery s bioodpadem se sváží dle potřeby, což v praxi znamená asi jednou za týden. Svoz odpadu ze zahrádek obstarává jedno auto a trvá zpravidla celý den.

Dříve se komunální odpad ze zahrádek odkládal na svozová stanoviště v igelitových pytlích. Na několika lokalitách k tomu cedule vybízejí dodnes. Svoz odpadu z rakviček byl pak zaveden v r. 2012. Běžně se stává, že přijede řidič ke kontejneru a nemůže ho naložit, protože je kolem dokola obestavěný pytli s odpadem. Skoro vždy je blokována strana s okem, za které se kontejner natahuje. V odlehlejších lokalitách se často hned vedle kontejneru rozpíná černá skládka. Stavební suť, nebezpečné odpady, průmyslové odpady, pneumatiky, ledničky, pračky, televizory, cokoli čeho se chce někdo zbavit.

Ukázalo se, že problematické je i ukládání bioodpadu. Ten zahrádkáři odkládají stejně jako komunální odpad, v černých igelitových pytlích. Bioodpad ze zahrádkářských kolonií, který si sami zahrádkáři nezpracují, patří pouze do kontejneru na bioodpad (a bez igelitových pytlů), na sběrný dvůr nebo kompostárnu. Kompostárna na Jelením kopci je v současnosti schopná zpracovat pouze trávu, větve, štěpku, listí a plevel. I z obyčejné posečené trávy se po dvou týdnech v uzavřeném igelitovém pytli stane něco, co se ke kompostování nehodí. Faktem je, že o obsahu černého igelitového pytle se lze jen domnívat, proto se v praxi předpokládá, že jde o směsný komunální odpad a podle toho se s takovým pytlem i nakládá.

Situaci ohledně zahrádkářských kolonií se vedení společnosti EKOLTES Hranice, a.s. rozhodlo řešit. Postupně bude aktualizováno značení svozových stanovišť. Objeví se i nové polepy na kontejnerech a na mnoha místech budou rozmístěny fotopasti. Pokuta za černou skládku se může vyšplhat až do výše 50 000 Kč pro občana a až 300 000 Kč pro podnikatele.


Obr. 1 Pytle s odpadem znemožňují vývoz kontejneru
Obr. 2 Černá skládka vedle kontejneru
Obr. 3 Bioodpad přetékající z kontejneru brání uzavření kontejneru a tím i jeho vývozu.

Autor článku: Bc. Alžběta Krajčovičová




11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Už jsme zase na zahrádkách. Jako před rokem 1989. Zase je něco špatně.
Ten nepořádek dělá někdo jiný! My, Češi, jsme slušně vychovaní. Patříme přece na Západ.
Švejk

Anonymní řekl(a)...

Švejku, Švejku. Asie začíná za Jihlavou. Jak řekl jeden fotbalový funkcionář.
Ale svedeme to na komunisty. 27 let od Listopadu je ještě krátká doba.
Výchova začíná v rodině. Tam je třeba hledat viníky.
Npor. Lukáš

Anonymní řekl(a)...

A proto, vážně, zahrádky zrušit, protože jejich provozovatelé dělají bordel, nerespektují pravidla, i když se jim vyjde vstříc. Kolem jedné chodím denně se psem, často vidím, jak zahrádkář/chatkař přijíždí na chatku, zastaví u kontejneru a z kufru začne vykládat všelijaký binec, co doma sesbíral - prasklé umyvadlo, rozbité křeslo, staré matrace, plastové trubky po rekonstrukci jádra, kýbl se sutí, apod. Oni tam až na výjimky trvale nebydlí a je jim to jedno, jak to vypadá kolem za jejich plotem.
I když čas to vyřeší, tohle je záležitost převážně starší generace, mladší už nevidí smysl rejpat se v hlíně, sbírat mandelinky, lovit mšice a honit krtky.

Anonymní řekl(a)...

Je potřeba použití kontejnerů zpoplatnit. Je nespravedlivé, že 600 Kč za odpad platí důchodkyně v paneláku, o kterou se stará sociálka. A stejnou částku platí majitelé rodinných domů a zahrádek. jedině placení přinutí lidi měnit myšlení!!!

Anonymní řekl(a)...

Je to v myšlení lidí. A ve vedení v rodině od dětství.
Jsem zahrádkář a vím, že se tam vozí z celého okolí.
Co můžu, zužitkuji na zahradě. Ale každý jsme holt jiní. Město se stará my špiníme.
J. Jablíčko

Anonymní řekl(a)...

A kdo za ty kontejnery bude asi tak platit? Respektive jak? To u nich bude stát výběrčí a čekat až půjde někdo něco vyhodit? To asi ne. Nebo paušální částkou zahrádkáři/chataři v místě? Ale někteří vyhazují méně než jiní. Takže zase nerovnost. Tož jak tedy použití kontejnerů zpoplatnit? Navíc jakmile je zpoplatníte, tak lidé budou binec vyhazovat do příkop, do potoků, všude možně, kde zrovna není vidět. Řešení jsem viděl v jednom městě, kontejnery jsou zadara, umožňují třídění (což ty hranické nikoliv) a jsou na místě, kde dali hned k nim na sloup kameru s osvětlením - podle náčelníka místní MP už není problém. Lidi vyhazují, ale přitom třídí kam co patří, protože jednak mají tu možnost a jednak jsou přitom vidět.

Anonymní řekl(a)...

Vážení, pokud se do kontejnerů u zahrádek bude "rvát" vše, co doma zavazí, nezbyde jinak než to řešit zpoplatněním. Otázka, že někdo děla více odpadu není na místě, u domácností se to taky neřeší. Proto tento problém považuji odvádějící od uvedené problematiky. Podívejte, co se občas nachází u popelnic, zbytky nábytku , televize apod. Je to nezodpovědnost občanů, kteří jsou líní odvézt vysloužilé věci na sběrný dvůr. Ekoltes tak musí v pátek objíždět sběrná hnízda s traktorovou vlečkou a věci likvidovat. A to není zadarmo. On pocit, že za něco platím, donutí zahrádkáře myslet, proč platí a sami možná dohlédnou, kdo co tam hází. Možná by pomohla i finanční odměna "za naprášení". Nechci vyvolávat udavačskou atmosféru, ale jeď se podívat do Švýcarska nebo do Německa. Není daleko doba, kdy bude nutné celkově a skokově zvýšit cenu za likvidaci odpadů. Jediná cesta k nezvyšování cen je tříděný odpadů, tam, kde vznikly. A je jedno, zda je to tráva, komunál nebo materiál ze stavby.

Anonymní řekl(a)...

A kdo zaplatí ty třídící kontejnery? Paušální částka by alespoň lidi přinutila, aby si kontejnery hlídali. Nějak se začít musí.

Anonymní řekl(a)...

Paušální částku sice lze stanovit, ale ti zahrádkáři tam obvykle přes noc nebývají, nebo pokud tam přes léto v chatce bydlí, tak v noci spí, takže těžko by se dalo uhlídat, aby tam v noci někdo něco nešoupnul... Čili by sice platili, ale stejně by nezabránili nežádoucímu vývozu.

Anonymní řekl(a)...

A co zahrádkáři, kteří bydlí v chatkách celý rok? Musíme se na to dívat jako na místo vzniku odpadu. Pořád je to spravedlivější než vybírat 600 Kč od babky, která má dvě podělané plíny za den a stravu jí vozí sociálka. Majetek je starost, odpovědnost a taky výdaje. Paušál je řešení.

Anonymní řekl(a)...

Popelnice. Velkoobjemové. Každý svou. Vyvážet jako ostatní baráčníci a pak si platit každý tu svou. Bydlím v rodinném domku a musím vše buď dostat do popelnice nebo s tím zajet do sběrného dvora, protože kontejner tady bývá 2x do roka na cca hodinu.
Nebo ať si každý zahradník shromažďuje svůj bordýlek u své chatičky a jako tady u nás ve čtvrti, 2x do roka jim tam dá Ekoltes na pár hodin kontejner a oni to tam poslušně odvezou, hezky pod dozorem zaměstnance, aby tam neházeli kdeco.