12. 1. 2016

K prosincovému zasedání zastupitelstva města

Někteří liberální intelektuálové jsou jako vlaštovky: Hezky švitoří, vychytají něco much, mají čmelíky a podělají fasádu (Miroslav Holub)

Pan Juračka, zastupitel zvolený za TOP 09 a Hranice 2000 na posledním zasedání zastupitelstva města svůj stín nepřekročil. Předvedl se opět v plné kráse, neschopen vyrovnat se s tím, že předkladatelé petice týkající se vánočního stromu na náměstí vzali na vědomí a nerozporovali další postup v této otázce, se kterým je seznámil starosta města, pan Kudláček.

V nastalé situaci zmíněný zastupitel, pečlivě si budující image intelektuála, nejenže rétorikou ke své škodě velmi připomínal Kalouska, šéfa strany, za niž opakovaně kandiduje ve volbách. Popletl snad všechno, co měl předem připraveno.
Juračka: „…To prostě mi silně připomnělo jednoho anglického dramatika, kterého bych citoval – slova, slova, princi“.
Skutečné znění - „Co to čtete, princi?“ ptal se dánský premiér Polonius. „Slova, slova, slova…“ odpověděl Shakespeare Hamletovými (princovými) ústy.
Pan Juračka Hamleta asi nikdy neviděl a neslyšel, jde mu zřejmě jen o image. A když tak rád používá citáty, zde jsme mu našli další:
Image je to, co člověk potřebuje, aby si druzí mysleli, že je tím, čím by rád byl.
(F.-M. Barwasser)

Nu a nyní je příhodná chvíle připomenout panu Juračkovi to, co vložil Shakespeare do úst jedné z postav své komedie Jak se vám líbí:

Celý svět je jeviště a všichni lidé na něm jenom herci: mají své příchody a odchody…
Někteří lidé však okamžik možného úctyhodného odchodu bohužel promarní…

Podobně to ve vystoupení zastupitele Juračky dopadlo s citací „…našeho básníka, který psal něco o bublinkách…
Jedná se o světoznámého Miroslava Holuba. A když už na něj pan Juračka nepřímo upozornil, přikládám jednu z jeho básní, jejíž závěr by rovněž mohl panu Juračkovi něco naznačit.

Dveře
Jdi a otevři dveře.
Třeba je tam venku
strom, nebo les,
nebo zahrada,
nebo magické město.
Jdi a otevři dveře.
Třeba tam pes škrábe.
Třeba je tam tvář,
nebo oko,
nebo obraz
obrazu.
Jdi a otevři dveře.
Když je tam mlha,
spadne.
Jdi a otevři dveře.
I kdyby tam byla jen
tíkající tma,
i kdyby tam bylo jen
duté vanutí, i kdyby tam
nic
nebylo,
jdi a otevři dveře.
Aspoň
průvan
bude.


A ten průvan ve vedení města jak sůl byl potřeba!
J. Navrátil

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Mě nejvíc překvapila na uvedeném zastupitelstvu tato Juračkova slova:
"Víme, jak to tady chodí v této instituci..." Autor tím zdůvodňoval nutnost přesného nadiktování úkolů pro městský úřad.
Překvapivé od člověka, který ve vrcholných funkcích ve zmíněné "instituci" od převratu pracoval ze všech místních politiků nejvíce roků. Takovou sebekritiku jsem od něj opravdu nečekal.
Olda

Anonymní řekl(a)...

Já to vidím takhle:
Pan doktor se na zasedání zastupitelů rozmáchl, ale pořádně rozmáchl ........ a kopl se do vlastního zadku.
Adolf P.

Anonymní řekl(a)...

Moc se o politiku nezajímám, ale ta podobnost způsobu myšlení a jednání místního představitele TOP 09 a toho celostátního je do očí bijící.

Anonymní řekl(a)...

Všechno je to o umění včas odejít.

Anonymní řekl(a)...

Juračka byl tak do sebe zahleděný a sebejistý, až na to dojel. On zastupitelstvo rozděloval a ta jeho parta kolem mu to nedokázala říct. Samolibost se nevyplácí. Teď se nám všem volněji dýchá. Kdo chce, pracuje pro město, ostatní se jen vezou. Mrzí mě, že ses stále jen hledají chyby. Pane VJ. Nebuďte zapšklý. Sám jste si na vině.

babka Kolozubová

Anonymní řekl(a)...

Ale bije se jak lev. On už byl houževnatý i za Husáka. Přečtěte si jeho stránky. Ke starostovi přišel jak slepý k houslím. Trochu zaintrikoval...a bylo vymalováno! Prostě využil situace.

KN