27. 12. 2015

Zeleň ve městě

V Hranickém deníku se vede polemika (naleznete ji ZDE), jak někteří neukáznění občané ničí zeleň. Zejména kolem chodníků. Citace pracovnice MěÚ Hranice:
Nejhůře to odnášejí keříky podél chodníků a cest. Lidé si přes ně krátí cestu, pošlapou je a ony pak uhynou," popsala vandalství Kateřina Cyžová z odboru správy majetku. Stromům se ničení naštěstí relativně vyhýbá.

Přesto by šlo některým škodám zabránit. Jen to chce uvažovat. Např. směrem od prodejny Albert ke křižovatce u bankomatu České spořitelny se totiž chodník dosti razantně zužuje. Takže pokud jdou lidé s kočárky, ještě k tomu nějaká větší skupina, dochází ke kolizi a zejména mládež potom obchází již ve zmíněném živém plotu. Řešením bylo, aby keře těsně nekopírovaly zmíněný chodník. Stejně by si do budoucna zasloužil rozšíření. Souběžně s ním je i plakátovací plocha. Takže když se zastavíte pro informace, vlastně bráníte ostatním v chůzi. Tento chodník je velmi využívaný, je silně frekventovaný a rozšíření by si zasloužil.

On se život města vlastně přesunul od bývalého kina Svět až po Polu. Takže tam to teď žije a tam by město mělo věnovat více pozornosti s úklidem a péči o celý prostor. Zejména v zimě. Chodníky jsou totiž nekvalitní a drží se v nich voda a led.

Další "ničení" vysazených keřů je na kruhovém objezdu za mostem směrem na Potštát. Zde si lidé zkracují cestu právě přes tento živý plot. Pro některé uspěchané občany je chůze po stávajícím chodníku v tomto místě zdržováním. Možná by stálo za úvahu vybudovat chodník, tak jak vyšlapali občané.

Další problém před ZŠ 1. máje. Jde o výrazně přehuštěné místo. Přechod pro chodce, stovky dětí do a ze školy. Možná stačilo vysadit jen část keřů, tam kde se pohybuje méně lidí.
Co dodat. Jsou mezi námi slušní (věřím, že těch je většina) a neslušní občané.
Plně však souhlasím s panem Lesákem. Jde o veřejný prostor a ten je třeba udržovat. To by si měli vzít za své všichni občané města. Chraňme si naši zeleň!

A ještě malá poznámka ke kultuře. Ve volebním období 2002 – 2006 se například nemusela prodávat budova bývalé zvláštní školy na Motošíně a mohla být využita jako MKZ. Mohly tam vzniknout učebny pro amatérské soubory, i kanceláře pro personál. Stejně jako malá tělocvična mohla být využita jako zkušebna, komorní sál. Snadná přístupnost, blízký Park Čs. Legií, parkoviště, apod. A navíc prostředky na opravu by se našly. Nemuselo se „rozhazovat“ soukromým subjektům a miliony jsou na světě.
V Programu rozvoje kultury ve městě je např. v Prioritní ose 2 doporučeno: „Zabezpečit pomoc města sdružením působícím v oblasti kultury v rámci poskytování vhodných prostor pro zkouškovou činnost.“ Takže už neprodávat (pokud je ještě co) a poskytnout zájemcům z řad občanů v oblasti kultury.

A na závěr otázka? Co dělalo předchozí vedení radnice od roku 2002? Někteří byli starostou i 4x. Nyní je to na současném vedení? Držím Vám palce a přeji hodně úspěchů!

                                                                 S pozdravem občan, který má rád své město

PS: Rád bych se podepsal, ale jak je v tomto městě zvykem, stal bych se terčem urážek a posměšku.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Když už je řeč o chodnících a o problému s vyhýbáním se na nich, tak bych rád upozornil na velmi rozšířený nešvar - ježdění na kolech po chodnících. Před Vánoci jsem šel od Kunzovy vily na náměstí a cestou po chodníku mě předjeli 4 cyklisté. Docela by mě zajímalo, kolik MP vybrala za tento rok na pokutách za tento nebezpečný přestupek.

Anonymní řekl(a)...

Plně souhlasím. Cyklisté na chodníky nepatří. Ale když už je město pustilo do protisměru na náměstí.
Věřím, že někdo z redakce osloví MP. KR

Anonymní řekl(a)...

A proč jste neoslovili eMPíky přímo vy? Dokdy chcete čekat na někoho, kdo se za vás probudí a příjde vás, zcela iracionálně a bez zásluhy, osvobodit?

Anonymní řekl(a)...

pravda, fascinuje mne, kolik lidí potřebuje prostředníka, protože sami nedokáží přímo zajít na ty policajty, na radnici či ekoltes, asi co kdyby si to někdo značil...