8. 4. 2015

Stále stejný kurz, ale s partnery, kteří jsou opravdu pro změnu

Odstoupení od koaliční smlouvy
Změna složení Rady města Hranic 

Když jsme uvažovali o vstupu do komunální politiky, kladli jsme si otázku, čím můžeme být prospěšní pro město.
Protože značná část našich členů jsou lidé, kteří řídí firmy a podniky, byli jsme přesvědčeni, že to budou právě naše dlouholeté zkušenosti z úspěšného řízení firem a investic.

INVESTIČNÍ AKCE
Vypracovali jsme dosud chybějící komplexní soupis investic, který zahrnuje tabulku s přehledem investic připravených k realizaci, investic navrhovaných a investic aktuálně realizovaných, tak aby bylo možno efektivně plánovat tyto akce podle priorit, časového hlediska a finančních možností.
Ve finálním rozhodování o hlavních investičních akcích na celé volební období bylo však rozhodnuto bez nás.

EKOLTES
Pověření k realizaci změn (odborníci místo politiků, jednodušší organizační struktura) jsme dostali od našich koaličních partnerů i v této oblasti.
Naším návrhem v Ekoltesu byla nová organizační struktura a snížení počtu placených členů představenstva, změny v personálním obsazení, jak v dozorčí radě tak i v představenstvu a ve vedení společnosti.
I přesto, že jsme navrhovali kandidáty s úspěšnou manažerskou praxí (Ing. Selzer – SSI Schäfer, RNDr. Smolka - SMOZA, Mgr. Lesák - Femax, Ing. Purgert – AQ pumpy), nepodařilo se nám personální změny v dozorčí radě prosadit.
Byla prohlasována politická varianta.
V řídících funkcích společnosti zůstaly staré vazby. 
Proto jsme přesvědčeni, že k zásadním změnám nedojde. 
  
Po několika měsících intenzivní práce jsme tedy dospěli k závěru, že současné složení rady nám neumožnuje realizovat volební sliby a koaliční program důsledně.

Rozhodli jsme se pro řešení, které nám přinese určitě více práce, ale věříme, že to bude práce koncepční a pro město prospěšná.
Z rady byli odvolání Ing. Vojtěch Zíma (ČSSD) a Vlasta Zapatová(Hranice 2000) a nově zvoleni jsou Mgr. Pavla Tvrdoňová a Jiří Kudláček (oba za hnutí ANO).
Pro nové radní s námi hlasovali členové hnutí Ano a KSČM.
Jsme přesvědčeni, že se nám tyto cíle s novou podporou podaří splnit, v neposlední řadě také proto, že se můžeme opřít o dobře fungující tým zaměstnanců městského úřadu.

Vynikajícího volebního výsledku jsme dosáhli hlavně proto, že voliči od nás očekávali tvořivost a realizování změn podle volebního programu. Proto jsme se neuchýlili k pouhému odchodu do opozice.

Ivo Lesák
Otevřená radnice - HORa Hranice 

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

re - investiční akce:
Město má tzv. zásobník akcí, které chce/musí realizovat. Vymýšlet už vymyšlené je dosti hloupé ..

re - Ekoltes:
Pracoval jsem v Ekotesu/Ekoltesu 20 let a vím ze politici z výrobních firem, atd. v představenstvu/dozorčí radě problematiku služeb nikdy zcela nepochopili.
Postačoval by jen nový statutární ředitel, který by se přímo zodpovídal Radě města, resp. zastupitelstvu.
SV

Anonymní řekl(a)...

Popsané jednání Juračky je důkazem, kterak se instalovaný „představitel hranické kulturní elity“ utápí v bahně pokrytectví a bezpáteřnosti.
Byť se schovává za rozhodnutí většiny rady.

Perák

Anonymní řekl(a)...

Mlžíte. Vyjádřete se jasně, s kým koalici. Nekličkujte. Většině občanů jsou sympatické vaše snahy rozbít staré vazby. Dnes se nehraje na strany, ale jak to kdo myslí s městem. Rozdělte proto zastupitele na "všehoschopné neschopné" a na ty poctivě schopné. A vychází vám schopna koalice ANO, OR a KSČM.
To si přejí občané. Alespoň ti, se kterými hovořím. Pavel

Anonymní řekl(a)...

Ruda Novák žádné koalice netrpěl, spolupracoval se schopnými, Stačí vyřadit ty všehoschopné a můžeme jet!

Anonymní řekl(a)...

Běžte do háje. stále si hrajete ne velkou politiku. Stále koalice - opozice. To sem vnesl Juračka a ostatní v tom pokračují. Juračka se stále ohání výplodem "za bolševika" A sám jim lezl někam. Proboha domluvte se. I komouši mají dobré názory, stejně jako ANO, lidovci... Už toho nechte a spolupracujte. Velkou politiku nechte Pražákům.

Anonymní řekl(a)...

Pane Lesák.
Kurz který jste nabrali se ubírá
správným směrem.
Ve firmách zřizovaných městem bude
potřeba udělat pořádek který je
zaveden ve firmě SSI Schäfer.

Anonymní řekl(a)...

Reakce na autora prvního komentáře, pana SV.
Stando, ty si se za těch dvacet let ve smuteční síni snad už dočista zbláznil.
Buď prosím tě tak hodný a nech si ty své podivné rozumy. Místo toho běžte raději s Vojtou Zimovic pouštět na letiště ty svoje modely letadel. Proč by to ti naši kluci jako neměli pochopit??? Nic na tom není. Nedělej z nich laskavě hlupáky! Dík.

Anonymní řekl(a)...

Rozesmívá mě to dokola omílané tvrzení, že někdo chce řídit stát, potažmo město, jako firmu a je k tomu nejlepší, protože řídil firmu.
Je to naprostý nesmysl, neboť komunální potřeby takového sociálního organismu jako je lidská společnost, na jakékoli úrovni, řídit jako firmu nelze. Mnohokrát se to již prokázalo. Jeden z pokusů takto řídit společnost se jmenuje fašismus. Dnešní jeho odnož je korporátní fašismus, který si právě volíme do vedení společnosti a ještě hýkáme blahem. Proto taky skončíme jako korporátní otroci s životností omezenou výhradně na nejproduktivnější věk, nic více. Školy budou jen přípravnami otroků schopných vykonávat škálu pracovních míst v otrokárnách, výnosy společnosti budou více privatizovány a dluhy socializovány. Zdravotnictví nebude třeba, než pro bohaté (otroků bude i s odpadem opotřebovaných stále dost), kultura a sport spadnou na úroveň bojů v Colosseu co zabaví plebs, aby se o nic vyššího nezajímal. Stát a města se stanou jen dojnou krávou korporací a bank. Otevřená radnice i ANO presně reprezentují vše co k tomu vede. Nevěřím jim proto naprosto stejně jako jiným politickým stranám. V rigidním systému politických stran není žádné zlepšení možné. Bohužel...

Unknown řekl(a)...

Pořádek v Ekoltesu bude bezpochyby zavést. To ale není až tak náplní práce dozorčí rady, o které se tady neustále mluví. Ta je již podle názvu dozorčím orgánem společnosti. Myslím si, že jako prvořadým cíl mělo být najít schopného zkušeného ředitele a zvolit nové představenstvo. To je výkonná moc společnosti, která tuto řídí.

Anonymní řekl(a)...

Pane Pytalo, vy už v ODS nějakého toho adepta na post ředitele máte? Nebo zatím pouze víte, koho zásadně nechcete?

Anonymní řekl(a)...

Omlouvám se za zkomolení vašeho příjmení, pane Pytelo. Šlo o překlep.

Anonymní řekl(a)...

Pane Pytelo, co se tak raději zabývat nad tím, proč jste v Hranicích dopadli ve volbách jak sedláci u Chlumce?