5. 4. 2015

Skutečná změna konečně přichází

Vlády se v Hranicích v těchto dnech postupně ujímají lidé, kteří začínají u čistého stolu, s čistým štítem.

Koalice vytvořená v našem městě po posledních komunálních volbách přestala existovat na zasedání zastupitelstva ve čtvrtek 2. dubna. Navenek se může zdát, že smrtelnou ránu jí uštědřili svým vystoupením z koalice zastupitelé zvolení za Otevřenou radnici. Právě takový názor se již snaží občanům města podsunout dosavadní představitelé města a další „postižení“. Příčiny otřesu na radnici i jeho důsledky jsou však daleko hlubší.

Není žádným tajemstvím, že v čele města se v předcházejících 20 letech zabydlela skupinka politiků, která čím dál bezostyšněji považovala komunální volby za výtah k soukromým výhodám. Ať už pro sebe, nebo pro své příznivce. Tak se v místních poměrech postupně vytvářela struktura lidí provázaných různými výhodami, službami a službičkami. Komunální politika degradovala na boj o placená místa ve společnostech s majetkovou účastí města a o řadu dalších výhod pro vítězné jednotlivce a jejich podporovatele. Jména se moc neměnila, lídři se dobře znali a ihned po volbách zasedali ke stolu, kde se dělili o „kořist“. Tento léta uplatňovaný systém při posledních volbách dospěl k úplné dokonalosti v podobě, kdy základní dělení „kořisti“ proběhlo už před vyhlášením výsledků voleb.

Vznikl začarovaný kruh, kdy znechucení občanů z takové formy místní politiky vedlo ke zvyšující se neúčasti ve volbách. To bylo ale vodou na mlýn skupiny těch, kterým výsledky voleb, vyjádřené v procentech, umožňovaly zůstávat „u vesla“, v jejich pojetí „u výhod“ (čím dál častěji je ale v houstnoucích řadách nespokojených občanů města možno slyšet podstatně tvrdší výrazy).

Nespokojenost lídrů uskupení Otevřená radnice s principy fungování koalice vzniklé po posledních volbách vyústila v rozhodnutí situaci změnit. Na jejich prvních povolebních krocích a vystupování bylo patrné, že jsou vesměs v komunální politice nováčky. Tak lze vysvětlit, že se nechali při vyjednávání o povolebním uspořádání na radnici nalákat zkušenými borci do pasti. Je však sympatické, že to přiznali a chybu se snaží napravit. 2.dubna vystoupili z koalice – projektu pánů Juračky, Zimy, slečny Ondriášové, atd. a navrhli zastupitelům hnutí ANO a KSČM vytvoření nové koalice.

Převážnou část zastupitelů zvolených za vítěze posledních voleb – hnutí ANO 2011 – tvoří, podobně jako u Otevřené radnice, nové tváře. Výraznými osobnostmi v jejich řadách jsou pan Jiří Kudláček, paní Pavla Tvrdoňová a další. Překonali již zklamání z povolebního vývoje. Intenzívně se snaží vyřešit problémy vyplývající z toho, že svůj život po volbách mezitím přizpůsobili situaci, která vznikla po neúspěchu jejich snahy o vytvoření koalice právě s Otevřenou radnicí.

Zastupitelé za KSČM jsou zkušenými místními politiky, nejsou ale ušpiněni politickými handly, jichž jsme v předchozích letech byli v hranické politice svědky. Dlouhá léta byli jediným volebním uskupením, které poměry na zámku kritizovalo a poukazovalo na nešvary v práci komunálních politiků. Mohou v nové tříčlenné koalici na radnici m.j. pomoci překonat období, kdy velká část nových politiků v čele města bude potřebovat nezbytný čas na podrobné seznámení s detaily správy našeho města.

V současné době nová koalice hledá nejlepší variantu složení rady města, zvažují se kandidáti na místa starosty a místostarosty. Redakce HL předpokládá, že starosta pravděpodobně vzejde z trojice P. Tvrdoňová, I. Lesák a J. Kudláček.

Přejeme novému vedení města hodně úspěchů v naplňování jeho předsevzetí.

Redakce HL

15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tak jsme se konečně dočkali!

Anonymní řekl(a)...

Ó jak naivní domněnky...
Systém je nastaven na vyšší úrovni a tedy pojede s nepodstatnou modifikací dále. Jen se použijí nové tváře pro přechodné uklidnění ovcí.

Anonymní řekl(a)...

Jediný kdo mne tu svým příspěvkem přesvědčil je Lumír Fojtík. Ale možná pořád lepší tato změna než žádná. O větších změnách by měli rozhodovat občané Hranic referendem a nikoliv radní. Jsem přesvědčen, že by pak Město nepodporovalo např. tak stupidní projekt Silnic na novou silnici přes Drahotuše, kde vozovka má být ještě užší. Místo např. pruhu pro cyklisty se budou budovat nesmyslné drahé, zavazející zálivy. Kdo jezdí přes Drahotuše, tak dobře ví, že auta parkují všude u komunikace. Nákladní vozidla např. od Presbetonu mají problém se stočit z náměstí ke kruháči a vyhýbat protijedoucím vozidlům. Většina cyklistů dnes jezdí v Drahotuších po chodnících, až budou jezdit po cestě, bude se jezdit přes Drahotuše krokem. A v Hranicíh je to také jak v kocourkově, sám retardér, auta musí přeřazovat a tím více vypouští zplodin, na Tř. 1. máje je sice pruh pro cyklisty, ale přijde přechod a pruh pro cyklisty končí. Vysazují se chrásty a stromky těsně u komunikace, že přes ně řidiči nevidí. Keře se sice ořezávají, ale hlubokým řezem o to víc rostou. No prostě absurdistán.

Anonymní řekl(a)...

V elektronické podobě Hranického deníku je rozhovor s Juračkou a Odriášovou. Divím se , že zde není na stejném listě uvedený rozhovor se všemi lídry politických hnutí, kteří zastupují na radnici občany. Jaké jsou to důvody, proč tomu tak není, je jasné asi jen paní Mátlové. Na to, že má Hranický výpověď z podpory města Hranic od Juračky je to od ní dost neprozíravé. Nebo snad Juračka stáhl výpověď a tahá za záchranou brzdu? Nevadí, normální člověk chtěl změnu a tu tandem Juračka a Ondriášová nezaručovali. Vrcholem nespokojenosti, byla neshoda na dozorčích orgánech Ekoltesu. Představa dozočí rady Ondriašová a její kamarádky /jméno neuvádím záměrně/, byla nad vrcholem výsměchu požadovaných změn.
Logickým vyústěním pro OR bylo vystoupení z koalice.
Pérák

Anonymní řekl(a)...

Měl jste na mysli Pechanovou?

Anonymní řekl(a)...

Juračka je tragét a strateg. Známe ho z Jednoty. Ale vždy byl na straně vítěze. Až přišel Ruda Novák...

Anonymní řekl(a)...

Ondriášová je odbornice na na věci různé jenom ne na Ekoltes

Anonymní řekl(a)...

Juračka není tragét ani stratég.
Juračka je na prachy.

Anonymní řekl(a)...

Sociální demokracie tady dělá už dlouho politiku které nerozumím. Přitom jsem její člen. Možné porozumět pouze v případě, že u Zimy, Ondriášové a Úlehly už skutečně hlavní roli hrají osobní zájmy.
M.

Anonymní řekl(a)...

Společnost Ekoltes je jenom zástěrka plánů pánů z otevřené radnice, jenom ať se naplní jejich plány. Zatím mají nachystaný plán jak z peněz města Hranice vybudovat 5 kurtů u rybníka Sokolovny a honosně to nazývat revitalizací. Účelem celé revitalizace je zajistit vodu pro zavlažování kurtů tak ať to město zaplatí. To že to bude stát spoustu milionů to už jim nevadí, a další úžasné projekty páů z podnikatelské scény budou následovat. Taky nemám v lásce současné vedení města ale ani to budoucí nejsou žádní svatoušci.

Anonymní řekl(a)...

V případě volby Ondriášové do Ekoltesu jde evidentně o dorovnání platu. Propad mezi platem starostky a jejím současným zařazením není malý. Je to krásná ukázka kupčení s funkcemi. Nelituji jí a ni Juračku. Jeden línější než druhý.
J.V.

Anonymní řekl(a)...

Myslíte rybník u Zbranka? U sokolovny rybní není. Ale už za Nováka se uvažovalo, že tento prostor bude složit jako rekreační zóna. A má to logiku. Jsou tam zahrádky...Dokonce Ing. Novák zvažoval, že přiveze korečkové rýpadlo na vyčištění jezera a udělají se pláže. Smysluplné rozhodnutí. Rozhodně lepší než Juračkovo zmrvené náměstí /vylidněné a přesto plné podivnými občany/. Ale přesto: krásný den lidem všem! Jojka Mojka

Anonymní řekl(a)...

TEPLO, tebe seslalo samotné peklo.
Zima jak sviňa, jenom aby tobě teklo.
Občan je nic, ty chceš stále víc.
I když mrzneme, stejně si vrzneme.
Nás Teplo nedostaneš!
Franta Vrchlický, nevlastní bratr Vrchlického z Polné

Anonymní řekl(a)...

Proč najednou mění kovové kontejnery za plastové? Ekoltes si spravuje reputaci? A proč platí hranický důchodce za odpad plnou částku, když v jiných městech platí důchodci polovinu ????!!!! A navíc – zima byla abnormálně mírná, UŠETŘILY SE FINANČNÍ PROSTŘEDKY, protože pracovníci Ekoltesu měli jednak daleko méně práce, materiálu se použilo rovněž málo, tak proč to občan města, které má všechno nejdražší, nepozná ???? Děkuji za odpověď důchodce z města

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane. Zastupitel za KSČM navrhoval zmírnit poplatky právě pro důchodce a mladé rodiny s dětmi. Ptali jsme se jej, zda radnice reagovala. Dodnes nedostal odpověď. Co dodat! HL