29. 5. 2014

Situace v Ekoltesu vyžaduje změny

Zkrácený záznam vystoupení pana Jiřího Kudláčka na zasedání zastupitelstva města 22.května

V úvodu svého vystoupení pan J. Kudláček uvedl, že není v dané chvíli oprávněn na zasedání zastupitelstva hovořit jako člen Kontrolního výboru. Protože však delší dobu dostává od občanů města řadu informací, které ho znepokojují a tyto informace korespondují se zjištěními z první části prováděné kontroly v Ekoltesu, konkrétně na plovárně, rozhodl se s některými z nich zastupitele seznámit.

„Na co jsme na bazénu sáhli, to bylo špatně“, uvedl pan Kudláček. „Prvotní, o čem se zaměstnanci Ekoltesu bojí sami mluvit, je samotné provedení stavby bazénu.“ Jako příklad uvedl, že plochy uvnitř budovy jsou tak nerovné, že vznikající „jezera“ na podlaze je obtížné uklízet.

Dalším uváděným zjištěním je skutečnost, že bazén byl postaven z jiných materiálů, než předpokládal projekt. „Podíval jsem se například na topení v místnostech, kde je zvýšená míra vlhkosti. Jsou tam radiátory silně podléhající korozi, měla tam být podle projektu tělesa jiná. Já nejsem, jak je uváděno na Ekoltesu nebo tady na úřadě, placen.  Na Ekoltesu vynakládáme 260 tisíc za audit. Audit neřekne nic.“

Další věc, na kterou se kontrolní skupina zaměřila, byly náklady. Jako příklad pan Kudláček zmínil nákup plastových mřížek odtokových hran, které byly zakoupeny za 285 tisíc plus DPH. „Poptal jsem tuto fakturu u 5 dalších dodavatelů a zjistil jsem, že bych tyto mřížky ve své vlastní firmě koupil za 150 tisíc.“

Kontrolní skupina se dále zaměřila na subdodávky. Bylo zjištěno, že například úklid na bazénu je zajišťován prostřednictvím osoby, která je hospodářsky spřízněná s firmou, ve které pracuje pan Hlavinka. "Tudíž je tu podezření, že se tyto věci domlouvají.“

Dále se chtěla kontrolní skupina přesvědčit, jak se vedoucí plovárny k našemu majetku chová. „Neexistuje žádný technický podklad pro budoucí investice, renovace, opravy bazénu. Celý tento systém funguje na tom, že je tam pracovník údržby, který když mu nejde čerpadlo, tak si na vedení poptá jedno oběhové čerpadlo. Prošel jsem konstrukce tohoto objektu, který stál desítky milionů korun a je jasné že tento objekt díky vytíženosti, práci s chlorem, zvýšené vlhkosti v tomto provozu rychle stárne a je jasné, že bude v budoucnu potřebovat významné investice. To se neděje, neplánuje, ten objekt není řízen v souladu s našimi potřebami.

Bazén za rok prodělává přes 8 milionů korun. Ovlivňují to odpisy, platba úroků a další částka, která bazén zatěžuje, je rozúčtování z ředitelství Ekoltesu. „Podívali jsme se proto, co to je rozúčtování 2,5 milionů režie Ekoltesu. Podle mého názoru by se nikdo v soukromé firmě takto nechoval. Ekoltes takto rozúčtovává na své provozy 13 milionů korun. Těch 13 milionů sestává z takových položek, jako je 1,1 milionů za úpravu a opravu software. Když si koupím za 3 až 4 miliony tento software, tak tito lidé mi ho budou v soukromé firmě spravovat zadarmo. Dále jsou tam peníze za poradenství, 300, 400 tisíc, audity 300 tisíc a jiné a jiné..."

Nešel bych sem, kdyby se mi do rukou nedostal výsledek anonymního průzkumu v Ekoltesu. Tito zaměstnanci, když zjistili, že je tu někdo ochotný říci, jak to v Ekoltesu vypadá, mi dnes posílají 3 až 6 mailů denně ze všech provozů a říkají prosím Vás udělejte s tím něco.“
Všechny závěry kontrolní skupiny se shodují s tím, co uvedli zaměstnanci v anonymním průzkumu v minulém roce. Tzn. technika je ve špatném stavu, neschopnost zajistit servis, „včera mi přišel mail, že Ekoltes jel do Polska nakoupit náhradní díly, ale zapomněl si vzít tabulku a přijel jen s půlkou, atd., atd“.

„Co je ale nejhorší, že se tyto věci týkají i značných finančních částek“. Lidé, kteří pracují okolo skládkového hospodaření, poukazují na to, že skládka je téměř naplněná a podle odborníků měla být zaplněna až za několik let. Město tak mělo přijít o obrovské částky.

„Zanalyzujme slovo koalice. Koalice pro některé lidi v Hranicích znamená absolutní uchopení moci a ochranu špatného hospodaření, které se na těchto provozech děje. Tito lidé, zejména pan Úlehla a pan Hlavinka z nějakého důvodu, který mi uniká, nehospodaří v naší akciové společnosti správně. Může to být neschopnost, může to být nedostatek času se té práci věnovat, může to být provozní slepota.
Pan Kudláček následně zastupitelstvu navrhl, aby zastupitelé, vzhledem k obrovskému majetku a práci, které by se tito lidé měli věnovat, doporučili zmíněným představitelům odstoupení ze svých funkcí v Ekoltesu. „Protože jinak se brzy dozvíme, že bazén budeme muset zavřít, když do něj nedáme 10 milionů, že skládku budeme muset otevřít jinde za těžké peníze, protože už je plná, protože práce, které má Ekoltes dělat, dělat nemůže pro rozpadlý strojní park.
My jsme tady všichni pro to, abychom nad svůj úvazek, na úkor našich rodin, posouvali a spravovali toto město. Pokud jsou pracovní výsledky špatné, měl bych si sám sobě říci, já nejsem přínosem a měl bych odejít. Ekoltes, podle manažerských měřítek hospodaří velmi špatně a nadchází doba, kdy by měl tento management jednoznačně odejít.

Plné znění vystoupení pana Jiřího Kudláčka naleznete ZDE 
(red)

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pan Hlavinka protestuje proti nařčení, názoru pana Kudláčka, že jde o možné spolčení ve vztahu k panu Weisovi. Proč ovšem mlčel, když členem dozorčí rady Ekoltesu byl Los /SVT Group/, který dodával a ještě pořád dodává služby Ekoltesu. Tomu taky připadalo normální? Tomu nevadilo, že člen ovládajícího orgánu sám sobě prodává služby a zboží? Doufám že vystoupením pana Kudláčka, osoby, která není svázána s Hranickými osobami , nastává konečně konec éry ODS i na hranické úrovni!

Anonymní řekl(a)...

To, že roste kritika řízení Ekoltesu je asi i trnem v oku SVT group, která přemalovala firmu na One mobile a One energy, tak teď už teď stačí vyměnit jen smlouvy a vedení Ekoltesu může oznámit, že Kudláček nemá pravdu.

Anonymní řekl(a)...

Téměř jsem zaslzel nad státní řečí Pepína brusiče jak se snaží zahrát kritiku do autu. Pepa asi zapomněl,že už není rok 1989, kdy se daly kecat, kdejaké kydy, dnes to chce už znalost ne řeči.
Vašek

Anonymní řekl(a)...

Situace v Ekoltesu vyžaduje změny
Copak v Ekoltesu nikdo za nic neodpovídá.
Odpovím si sám,asi ne.

Anonymní řekl(a)...

Hezký kotrmelec předvedl i Juračka ve svém proslovu, kdy poukazuje na nevhodnost dělat z Ekoltesu rodinnou firmu. To nevěděl celou tu dobu? Asi hledá alibi, že on nic on muzikant. Dozorčí rada prý doporučila představenstvu výměnu zeťáka ředitele kvůli aroganci, ovšem představenstvo to prý řešilo domluvou....Kdyby nebyl zakladatel totožný s výkonným orgánem, tak průběh řešení by okamžitý! Ovšem v tomto paskvilu není řešení. Pan Juračka by si měl vzpomenout, kdo tento paskvil stvořil. Divím se lidem okolo Juračky, že mu ještě zobou ty jeho kreace.

Anonymní řekl(a)...

Zasedací místností se prohnal svěží vzduch.