16. 5. 2014

O zveřejňování smluv

Starosta Semil Jan Farský pro Hospodářské noviny:

„…Od začátku, co jsem v politice, mi přijde naprosto logické, že jsem vždy jen dočasným správcem prostoru, kde jsem starostou nebo poslancem. A protože spravuji věci veřejné, přijde mi zcela automatické, že to dělám veřejně. Zveřejňování smluv, faktur a objednávek zatáhne do kontroly nakládání s veřejnými prostředky konkurenci, opozici i běžného občana. Plná transparentnost vede nejen k úsporám, ale zvyšuje důvěru občanů v politiku…“

Starosta Semil používá registr smluv už několik let. Pokud by někdo namítal, že Semily jsou menší než Hranice, doporučuji nahlédnout například do webu Nového Jičína. Za několik vteřin máte všechny smlouvy jako na dlani. A pokud někdo namítá, že skenování smluv zabere hodně času, pak ho ubezpečuji, že to zveřejňovat smlouvy jde i naprosto automaticky, pokud město provede úpravu svého informačního systému. Nebo snad dnes někdo píše smlouvy na psacím stroji? A podpisy na smlouvách můžeme klidně oželet. Kontrolní výbor zastupitelstva může důvěryhodnost zveřejňovaných dokladů namátkově zkontrolovat.
Volené vedení našeho města na počátku tohoto volebního období slibovalo mnohé pro zvýšení transparentnosti svého působení na radnici. V některých případech je však situace na konci volebního období horší než na začátku.
(red)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

V Hranicích se po léta o transparentnosti jen mluví, proč? Stačí se podívat na vazby jednotlivých zastupitelů na jedné straně a na "trvalé" dodavatele služeb. Východiskem je komise pro transparentnost, která by zveřejňovala webu města uzavřené smlouvy a proplacené faktury.