26. 1. 2011

Z rozhovoru s podnikatelem Tomiem Okamurou


Jste podnikatel, a přesto jste před časem vyslovil názor, že stávka zaměstnanců ve veřejném sektoru proti snižování platů je legitimní. To bylo celkem překvapivé.

V tomto konkrétním případě stávkujícím rozumím. Stát dlouhodobě vyhazuje peníze oknem za nesmyslné projekty, veřejné peníze se masově rozkrádají a připadne mi nefér brát jako prvním peníze těm, kteří dluhy státu nezavinili. 

To nemá nic společného s pravicí nebo levicí. To, aby se peníze nerozkrádaly, nebo nevyhazovaly oknem, by mělo být přece za každé situace normální. Stát však ani mě, ani stávkující nepřesvědčil, že opravdu začal veřejné peníze šetřit, či s nimi správně nakládat. Koneckonců kauza příprav podvodů na Státním fondu životního prostředí dává tomuto argumentu za pravdu. 

Ukázalo se, že není problém nadhodnotit zakázku o tři miliardy, ale je problém zachovat už tak nízký plat školníka nebo školní kuchařky. Můj názor se odvíjí od neetického jednání vlády - nedokázala státní zaměstnance svým jednáním přesvědčit, že škrty jsou nutné a že neexistuje jiná varianta úspor. Vláda se o to ani jako celek a systémově nepokusila.

Žádné komentáře: