21. 3. 2017

Komu vadí u nás skupina Traktor?

Aneb, úspěch se u nás neodpouští.

V rámci jarního turné zavítala v sobotu 18. března kapela Traktor na domácí pódium a vyprodala místní Sokolovnu. Bohužel nejspíše na domácí scéně vystoupila naposled. Hranická "Děvka č. 5 (závist)" opět zaúřadovala. I přesto, že se hrálo v uzavřené budově, někdo si stěžoval na hluk a na koncert dorazila hygiena.
foto Traktor
Jak prohlásil zpěvák kapely Martin Kapek na fcb stránkách skupiny Traktor
- Uvidíme, jak vše dopadne a určitě rádi zaplatíme pokutu, ale je opravdu smutné, když za rok odjedeme cca 80 koncertu a nikde problémy nebyly a tzv. DOMA vždy.

Později se zpěvák už na svých fcb stránkách napsal 
- Nebudu to raději vice komentovat. Děvka c 5 je v Hranicích silná... Tak tady hrávat nebudeme, kvůli dvěma "protiobčanům". 
V rámci diskuze, která se na fcb rozvinula se zpěvák ještě několikrát vyjádřil. 
- Tady nejde o nás, ale i kulturu obecně. To zrušíme plesy, koncerty, zábavy? To snad ne. Mějte lidí rozum. Prosím vás.
- Děkujeme vám všem za podporu, zaplatíme několik tisíc pokuty a příští koncert v Hranicích uděláme v jiném městě poblíž. Nebo já nevím. Ale děkujeme za podporu. Asi nás brzy v Hranicích zakážou pro vysokou návštěvnost.
-  Dva lidé z blízkého okolí Sokolovny si dali tu práci a dopředu požádali hygienickou stanici o měření hluku asi nejspíš někde mezi svým obydlím a místem konání akce. Hygiena, i když si může myslet co chce, musí reagovat. Prý to jsou dva věčně si stěžující lidí na vše, co se ve městě děje. Normy jsou však takové, že je poruší i kolemjedoucí vlak, auto, dítě brečící v kočárku. Prostě jim vadilo i to, co šlo přes zavřená okna ze Sokolovny. Demokraciééééééé.

Co dodat? Skupina Traktor je v současné době jedna z mála kapel, která je schopná vyprodat hlediště. Letošní ročník Hranické scény byl zrušen, loňský tahák Anna K, až tolik netáhla a akce skončila ve ztrátě. Hranická scéna bez své největší hvězdy, skupiny Traktor, nemá smysl. Bohužel, to odnesou především, mladé hranické kapely a interpreti, kteří nebudou mít možnost svoji tvorbu předvést široké veřejnosti.

A na závěr jedna tedy pro naše město aktuální písnička od skupiny Traktor Děvka č. 5 ( Závist )

Na základě diskuze, zde doplňujeme mapku okolí Sokolovny, kterou nám byla zaslána, jako příspěvek do diskuze.



10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Nazvěme to hloupý komentář.

Proč? Protože tu máme jasně daná pravidla. Hluková pravidla. A ta platí pro všechny.

A pokud se tyto pravidla poruší, tak můžou a nemusí působit jinému problémy. Pokud jsou nějak nastavená, tak je musíme dodržovat a zároveň můžeme jednat o změně, ale nikoliv hájit jejich porušování.

Ano, takto pravidla jsou porušována a mnohdy to nikomu nevadí. Je to stejné jako s dopravními předpisy. Na dálnici se holt někdy jezdí více jak 130 km/h. To neznamená, že to je správně a pokud to už omezí jiného (v tomto případě mnohdy s fatálními následky), tak je to přitěžující okolnost.

Pokud vezmeme, že se hudba se sálu ozývá a hluk splňuje limity, tak lidé budou tolerovat i špatnou hudbu (jakkoliv vyprodá sál).

Problém je ten, že tento koncert nesplňoval limity (pokud jde o pokutu, tak z komentáře to vypadá, že ji kapela uznala a uznala tedy, že normy porušila). Problém je taky ten, že hluk je imise, která obtěžuje jiného. Třeba někoho, kdo musí vstávat do práce (a třeba někoho, kdo bude zachraňovat někoho z účastníků nebo diváků).

Kapela či pořadatel zjevně vybrali špatné místo koncertu nebo nepřizpůsobili zvuk dané lokalitě.

Nelze tedy výše zmíněný komentář označit jinak, než hloupý či arogantní. Problém nejsou lidi, kteří se domáhají svého práva, ale autor komentáře či pořadatel.

Sokolovna ostatně byla postavena k jiným účelům než takto hlasitým koncertům v těchto hodinách. Není to hřiště, kde by se třeba toleroval hluk dětí, protože je to přirozené a je to účel hřiště.

Komentář měl znít: "Proč jsme koncert nehráli ve vhodných prostorách" nebo "Proč v Hranicích nejsou vhodné prostory pro takové koncerty, kde bychom neobtěžovali okolí?"


RRRR

Anonymní řekl(a)...

Mnohdy se mé názory s RRRR neshodují. Tentokrát mám do posledního písmene názor shodný.
AB

Anonymní řekl(a)...

Když jsem si přečetl zdejší komentáře, tak co dodat?
Zase pravda a láska vyhrála nad lží a nenávistí. Radujme se, můžeme slavit, podařilo se nám vypudit z našeho krásného města největšího znečisťovatele, dokonce se nebojím ho nazvat, veřejného nepřítele číslo jedna, třikrát hurá, hurá, hurá. Zase budou Hranice o něco krásnější.

Pisatel RRRR, když psal, že si skupina zvolila špatné místo, do myslíte vážně? Podle zdejších komentářů z minulosti, jsem předpokládal, že jste z Hranic. To co jste ale napsal, musel napsat člověk, který Hranice viděl maximálně z rychlíku. Byl jste někdy v okolí sokolovny? Vždyť je to pomalinku konec světa, zapadlý kout. Psal jste, že hluk rušil možná někoho kdo stával ráno do práce, máte na mysl nějakého bezdomovce co spal na lavičce v parku? Nebo nočního hlídače, co asi podle vás spal na vrátnici správy cest? Jak bylo uvedeno, v tomto případě si někdo stěžovat na tento koncert již předem, což musíte uznat je dost neobvyklé. Bylo uvedeno, že nějací hraničtí stálí stěžovatelé, bydlící poblíž. No nevím, vedle správy cest jsou sice dva baráky, ale jeden majitel byl viděn na zmíněném koncertu, tak pochybuji, že by si dopředu stěžoval. Tak asi z toho druhého.
Dále jste psal, že budova sokolovny není přizpůsobená na takové koncerty. Možná máte pravdu, ale asi budete buď starší člověk, který si už nepamatuje na své mládí, nebo jste měl velice nudné mládí. Já mám padesát let a v takových sokolovnách, nejen v Hranicích jsem chodil v mládí po zábavách a tenkrát nikdo nějaké překročení hladiny zvuku neřešil.
Ale to bylo ještě za komunistů, soudruhům to až tak moc nevadilo. Protože už staří Římané znali "Chléb a hry". I oni už tenkrát věděli, že je potřeba lidem dát i zábavu, aby od nich měli klid. A věděli to i soudruzi komunisté.
No dnešní soudruzi neomarxisté, kteří jsou řízení z Bruselu jsou jiná třída. Zábava maximálně v televizi, že? Plno přiblblých zábavných a soutěžních pořadů. A jinak bez nároků. Přes den pracovat, v noci spát, aby člověk byl ráno odpočinutý a mohl zase pracovat. Zábava je komunistický a totalitní přežitek. Myslím si, že všechny ty zákony, nařízení, vyhlášky, předpisy a rozkazy z Bruselu, nemusíme až tak brát vážně. Nemusíme být papežštější, než samotný papež. A občas v zájmu lidu i něco mírně porušit. Když vezmeme lidem zábavu, nemusí to dopadnout dobře. Momentálně v západní Evropě, tedy v našem vzoru, lidé místo chození po koncertech si našli jinou zábavu, a to rozbíjení výloh a zapalování aut. No řekl bych, až to přijde i k nám, tak budete první, který bude volat na hygienu, protože ho budou rušit houkačky policejních a hasičských vozidel :).
Jinak máte pravdu, skupina Traktor hrála nahlas, porušila zákon a bude za to po právu potrestána. Zbývá jen otázka, a komu to prospěje? Ano noční hlídač na vrátnici správy cest a bezdomovci na lavičkách v parku, budou moci příště v klidu spát. Skupina Traktor zaplatí pokutu a vícekrát zde v Hranicích hrát nebude. Nemá to zapotřebí. Jak zde bylo uvedeno, ročně má osmdesát koncertů po celé republice, všude vyprodané sály, a bez problému. Jen tak mimochodem, plno daleko známějších kapel jim může závidět, kdo to má? Kdo má takové věrné fanoušky? Kteří vyprodají osmdesát sálů ročně? Samozřejmě se skupinou Kabát se rovnat nemůžou.
Takže to odnesou pouze místní fanouškové, kteří svoji kapelu už doma neuvidí. Plno místních se zaraduje. Bohužel, skupina Traktor má v Hranicích spousty fanoušků, ale zároveň nejvíce nepřátel a kritiků z celé republiky. Řekl bych že u nás v Hranicích má jediné nepřátele. V ostatních městech to neřeší, buď jsou fandové nějaké kapely, nebo jí ignorují, ale neškodí jak u nás. Pokud se vám jejich hudba nelíbí, je to vaše věc, ale existuje plno lidí, kterým se jejich hudba líbí. A jak bylo psáno, ano litera zákona bude příště dodržena, ale za jakou cenu? V deset večer zrušíme lidem zábavu, aby si nějací jedinci už nemohli nikdy více stěžovat. Akorát se obávám, že když si nebudou moc stěžovat na Traktor, nebo jinou kapelu, najdou si něco jiného.

Anonymní řekl(a)...

1. Okolí Sokolovny znám. Není to ideální místo, stačí se projít kolem nebo se podívat na mapy. Kolem jsou obydlí. Opravdu to není jen pár baráků a dost možná byl hluk tak veliký, že rušil lidi v domech dál.
2. Další akce v Sokolovně zjevně normy neporušily. Zjevně ani diskotéky, ani plesy ani další akce neprodukují tolik hluku.
3. Je úplně jedno, že si někdo stěžoval už předem. Možná má zkušenosti a tentokrát to chtěl řešit. Má na to právo a jakékoliv nadávání na něj je ubohé.
4. K tomu nadávání. Po zhlédnutí diskuse k příspěvku na FB lze konstatovat, že skupina Traktor má jedny z nejagresivnějších a nejhloupějších fanoušků (tolik gramatických hrubek jsem viděl snad jen u příznivců Ortela).
5. Jakékoliv nadávky či zmínky na Brusel jsou naprosto liché. EU s tímto nemá nic společného. Samotný zákaz imisí je ukotven v občanském zákoníku a i v novém je úprava podobná tomu z roku 1964 (a ve středním OZ z roku 1950 byla zřejmě situace stejná). EU reguluje pouze hluk z dopravy (a to jen normami pro nové výrobky). Ale chápu, musel jste si zanadávat na EU. Gratuluji dostal jste to ze sebe a je to opět vedle (jako 99 % nadávek na EU).
6. Jsem rád, že jsme se shodli, že skupina tedy porušila normy. Pokud z toho vyvodila, že v Hranicích nebude hrát, protože se tu normy dodržují znamená to co? Asi jen to, že představitelé kapely budou stejní jako jejich fanoušci (vizte bod 4.). Taková dětinská reakce. Místo toho, aby problém řešili dospěle a hledali řešení (jiné místo v rámci Hranic, snížení hladiny zvuku), tak se rovnou dětinsky urazili. Tak se dospělý chlap nechová. A zvláště ne, někdo, kdo si hraje na drsňáka.
7. Místní fanouškové si to odnesou, ale není to kvůli někomu, kdo by je nahlašoval. Je to kvůli samotné kapele. Místo reakcí, které jsem viděl (bod 4), měli fanoušci v komentářích poslat kapelu za takové chování do háje.
8. Osobně mi Traktor nevadí. Neposlouchám, nepovažuji to za kvalitní hudbu, ale je mi úplně jedno, že hraje, pokud dodržuje zákony a nikoho neuráží.
9. Věcná diskuse se může vést o prostorech (investice do odhlučnění nebo nový kulturák splňující normy) nebo o nastavení norem (opravdu nemohou být výjimky? jak často? nebo nezvýšit limity?)
10. Nezapomeňte, že právo každého končí tam, kde začíná právo jiného.

RRRR

Anonymní řekl(a)...

pro RRRR,
bohužel tímto vašim příspěvkem jste se projevil jako člověk, který neříká pravdu, netvrdím že lžete, protože lhaní to je úmysl, ve vašem případě, táto lež se může jevit jako neúmyslná, vy jste prostě jenom Mimoň.
Okolí sokolovny vůbec neznáte. Nejen, že jste tam nemohl fyzicky být, možná jo, ale to jste měl v sobě asi 5 promile, a co se týká mapy, "tak sorry", ale mapa je asi pro váš španělská vesnice. Poslal jsem na email HL fotku mapy sokolovny a okolí (z Mapy.cz), pokud to HL v rámci článku zveřejní, tak táto mapa je jasný důkaz, že oba mluvíme sice o sokolovně, ale každý asi o sokolovně, která leží v jiném městě. Zvuk přes okna sokolovny na straně směr sady Čs. legií, mohl ohrozit akorát jedoucí automobily po ulici Havlíčkova a bezdomovce spící v městském parku - Sady Čs. legií. Ve směru ulice Tyršová, mohl ohrozit pouze, jak jsem uvedl nočního hlídače správy silnic (šedá plocha na mapě s budovou č.p. 600), dále rodinné baráky č.p. 663 a 1429. Tyto dva baráky, včetně areálu správy silnic stíní k tomu, aby se zvuk přes ně dostal k baráků, ležící za nimi. A jak jsem uvedl, tak majitel jednoho baráku a to č.p. 1429 byl na koncertě, takže jediný kdo v tomto případě byl vyrušen hlasitým zvukem byli obyvatelé domu č.p. 663, nikdo jiný!
Pokud jak píšete v minulosti nebyl zaznamenáno porušení normy v tomto prostoru, tak to bylo z důvodu, že si nikdo předem nestěžoval a stěžovat si mohli pouze obyvatelé již zmíněných domů č.p. 663 a 1429, nikdo jiný.
Pokud nebyl v tomto případě stěžovatel obyvatelé domu číslo 663, tak je to uměle vyvolaná kauza osobami, kteří nemohli být poškozeny, pouze bez důvodu škodí.

Anonymní řekl(a)...

Pro RRRR ještě jeden dodatek.
Nevím zda HL zveřejní tu mapku, kterou jsem poslal, popřípadě si jí pokud jste toho schopen, zobrazíte na mapách.cz sám.
Píšete, že normy platí pro každého.
Ne u nás neplatí. Já bydlím na ulici Teplická, mě v létě stačí nechat otevřené okno a produkci od Vlasáka mám v přímém přenosu a zdarma. Nikdy mě nenapadlo volat hygienu, protože hudba od Vlasáka po desáté hodině večer byla moc hlasitá.
Nemluvím ani o tom, že minulý rok hrál u Vaška skupina Nazaret. Hudba byla slyšet pomalinku v celých Hranicích. Ten koncert byl v neděli večer, tedy před pracovním dnem. Nikomu nevadil, kde nebyl žalobce, nebyl ani soudce. Přitom rušení nočního klidu v neděli, si myslím, je daleko horší porušení pravidel, než v sobotu, před dnem pracovního klidu.
Koncerty u Vlasáka, přestože taky porušují pravidla nikomu nevadí. Nevadí normálně ani v té sokolovně, podle mapy, kterou jsem se přes HL pokusil zveřejnit, podstatě není nikdo kdo by si mohl na hluk ze sokolovny stěžovat.
Takže jak jsem psal, stížnost na hygienu, ještě před samotným koncertem na tento koncert, byla účelová a osobní, zaměřená proti Traktoru.

Hranické listy řekl(a)...

Děkujeme za mapku okolí Sokolovny, mapku jsme dodatečně k příspěvku zveřejnili. Podle mapky to vypadá, že náš "VIP" diskutér RRRR, nemá vyjímečně pravdu.

Anonymní řekl(a)...

Obávám se, že si pletete šíření světla a šíření zvuku. Zvuk se šíří jinak a odráží se. Z běžného plesu či zábavy není moc slyšet, ale pokud je hluk velký, tak jej může slyšet prvních pár domů rodinných (! vím, že tam jsou i jiné budovy) ze Žáčkovy, Havlíčkovy i Tyršovy ulice, možná i domy přes Bečvu. Stačí se projít Hranicemi v době konání koncertu v letním kině (byť ten je venkovní), kdy můžete na některých, i vzdálených místech, slyšet i zřetelně zpěv na jiných, bližších, pouze dunění a nebo vůbec nic.

Předpokládám, že kdyby se Traktor chtěl opravdu hájit a nejen brečet, tak se dá také použít to, že hluk byl před budovou a neobtěžoval okolí. To je však otázka správního řízení a dobrého advokáta.

A neříkám, že bod 9. je jediný jakým způsobem lze vést argument. Jde jen o to, že nadávat na jednoho člověka nelze. Stejně jako nelze říct, že jinde hluk nevadil. Třeba příště bude. Je potřeba dělat preventivní opatření, aby nebyli omezování jednu ani jedni ani druzí. Pokud třeba Stará střelnice není také vhodná, tak časem zřejmě také bude mít nějaký koncert problémy.

Ještě jsem zapomněl bod 11. (zařadil bych jej spíše za bod 5.) tedy: Pokud chcete v diskusi používat argumenty ve stylu „ to rozbíjení výloh a zapalování aut.“, doporučuji místo hoaxů využít kvalitní zdroje (ne to není ac24, parlamentní listy ani aeronet). Doporučuji si zprávy ověřovat, ono se například ukáže, že takové video je více než 10 let staré (to opravdu nepokoje ve Fr byly) nebo se jedná o protest taxikářů (který se opravdu zvrhl a dost možná tam i mladí taxikáři byli).

RRRR

Anonymní řekl(a)...

Samozřejmě, že zvuk se odráží, ale každým odrazem ztrácí na síle. Neznáme výsledky měření, kde byla norma porušena a o kolik, určitě byla porušena u domu č.p. 663 a i u domu č.p. 1429, ale majitel tohoto domu byl na koncertě. Okna dosti tlumí, v tomto případě, byl kravál větší, než měl být a ven tak prošlo vyšší již nepovolena hladina zvuku.
Možná by stálo za připomínku, že je měsíc březen a jak se říká, březen za kamna vlezem. Takže je podstatě vyloučeno, že by někdo v noci měl okna ve svém domě otevřené. Takže si troufám tvrdit, že v vzdálenějších domech, již přes jejich zavřené okna je zvuk z sokolovny, nemohl rušit. Přesněji u nich doma, už hladina zvuku normy splňovala.
Nevím kde bydlíte, jak máte okna, ale já podle zkušenosti můžu tvrdit, že je dosti rozdíl, jestli mám okna domu otevřené, nebo zavřené. Hlavně ráno při otevřeném okně mě budí jak silniční provoz kolem domu, tak i sousedovi pejskové. A řeknu vám, ten jejich štěkot, tak to je pořádný kravál. Pokud jsou okna zavřené, tak přes ně proniká pouze tlumený zvuk a z hlediska hygieny je pak vše OK.
Takže ano, v létě by to byl daleko větší problém, hluk by otravoval daleko více lidí, kteří by k vůli němu, nemohli větrat.
Jinak v sokolovně nejsou jen plesy, běžně tam jsou rokové skupiny, které dělají kravál. Ale nikdo si nestěžuje. Pouze na Traktor. A zde preventivně dopředu. Když hraje Traktor v jiných městech tak tam je to taky OK, ano jsou nějaké normy a jak jste psal, právo každého končí tam, kde začíná právo jiného. Ale člověk je tvor společenský a chce se společně bavit. A občas při zábavě je porušeno právo jiného. Třeba Silvestr, rachejtle taky porušují normy, ale to se nějak toleruje, zde právo jedince, musí ustoupit právu většině. Vše je o vzájemné toleranci a najití nějakého kompromisu. V jiných městech jsou asi více tolerantní, než u nás. Bohužel. Mám strach, že pokud už nebude možnost si stěžovat na Traktor, tak to odnesou jiní, třeba Vlasák a jeho Stará střelnice.

Anonymní řekl(a)...

Asi na ten Traktor si lidi stěžují proto, že ta jejich produkce nemá s hudbou nic společného a je opravdu jenom hluk...