3. 9. 2015

Zámecká zahrada, dva měsíce v provozu.

  Během období kdy se naše redakce uložila k zimnímu spánku, uprostřed letošního parného léta, došlo v Hranicích kromě, již zmíněné změně ve vedení společnosti Ekoltes, ještě jedné významné události a to slavnostní otevření Zámecké zahrady dne 24. června, po rozsáhlé rekonstrukci Zámecké zahrady za 18 milionů korun.   







Zámecká zahrada je přístupná každý den od 08 do 22 hodin. A přesto, že je otevřena, teprve něco přes dva měsíce, tak si hned získala oblibu obyvatel města. K dobré pohodě přispělo i zprovoznění Zámeckého klubu během letních prázdnin, kde slunečníky zahrádky Zámeckého baru, poskytovali v parních dnech prakticky jediný stín v celé Zámecké zahradě. V jejich stínu sedávali maminky u kávy, sledující řádění svých dětí, využívajících herních prvků v Zámecké zahradě. Tatínci a nejen oni si v klidu mohli posedět v jejích stínu u čepovaného piva Zubr Grand. Bohužel s koncem letních prázdnin, provozovatel Zámeckého klubu MKZ Hranice, Zámecký klub i s barem uzavřel. Využíván bude již sporadicky, pouze při kulturních akcích konaných v Zámeckém klubu. Což je škoda nejen podle názoru redakce, ale i velké části návštěvníků zahrady. Protože Zámecký klub s barem a Zámecká zahrada k sobě patří, vzájemně se doplňují a společně tak tvoří neoddělitelná součást využití volných chvil občanů města Hranice a nejen jich.


Tak pod těmito slunečníky, se letos žádný návštěvník zahrady neschová


     Součásti zahrady je i hudební pódium, kde se letos konalo i část koncertů Hranického kulturního léta, návštěvníci se tak mohli těšit na koncerty: Legendy se vrací, Jaroslav Wykrent, Gipsy.cz a Adam Mišík. S dalších hudebních produkcí mohli návštěvníci zahrady navštívit například Odpoledne s cimbálovkou, Odpoledne s dechovkou, koncert Gentlemen´s club, nebo akce v rámci Bělotínského týdne zpěvu. Součásti hudebního pódia je i mobilní zastřešení, kde montáž a demontáž je velice jednoduchá. Bohužel momentálně je přístřešek nefunkční, protože jedno očko držící část konstrukce přístřešku si někdo odnesl domů na památku. Nevíme sice na co mu bude, ale bohužel stále platí, že část občanů si společného majetku města neváží.


Hudební pódium s mobilním zastřešením


Na místě, kde bylo původně očko, držící část konstrukce, zůstal jen šroub

     Ničení majetku města, nerespektování městských nařízení, městských vyhlášek, bohužel česká klasika. Co není naše, toho si nevážíme. My jsme totiž víc. My jsme nad zákonem. To je česká povaha. Tak například, zákaz jízdy na kole v Zámecké zahradě. My řešíme pouze to že, kdo má nám co zakazovat jezdit na kole, kde se nám chce? Není to náhodou omezování naší svobody? Co na tom, že jízdou, především způsobem jízdy, ničím pískový povrch Zámecké zahrady? Tak například pískový povrch v Městském parku Československých legií je již za tři roky co je park v provozu, od cyklistů v dezolátním stavu, a koho to zajímá? Nikoho. Každý tam jezdí dál, přestože je jízda na kole po pískových cestách zakázána. Bohužel Zámecká zahrada není Městský park, je to daleko menší plocha, takže zničení pískového povrchu v zahradě od cyklistů, nebude trvat roky jak v parku, ale pouze měsíce. V tomto případě se to děje pod dohledem kamery městské policie.



Stopa od cyklistů, kteří nerespektují zákaz jízdy na kole v Zámecké zahradě


     Součástí Zámecké zahrady jsou i veřejné toalety, které na rozdíl od Městského parku, jsou bezplatné. Je celkem těžko uvěřitelné, tvrzení správce Městského parku, který se zároveň stará i o Zámeckou zahradu, že ve 21. století stále existují lidé, kteří neznají princip splachovacích záchodů a neví, že se po použití toalety, musí po sobě spláchnout. Podle výpovědi správce, tak při pravidelné kontrole veřejných záchodu v Zámecké zahradě, zpravidla ze čtyř toalet, je v průměru spláchnuta pouze jedna toaleta. Takže pokud navštívíte veřejné záchody v Zámecké zahradě a toaleta nebude spláchnutá, tak za to nemůže správce, který do Zámecké zahrady chodí na kontrolu třikrát denně, ale jiný návštěvník Zámecké zahrady před vámi, který bohužel měl tu smůlu, že ho jeho rodiče nenaučili základním hygienickým návykům, včetně toho, jak se používá splachovací záchod.


Budova veřejných záchodů


     A na závěr kuriozita Zámecké zahrady - zámecká dýně. Jako památka - pozůstatek toho, že Zámecká zahrada v minulosti sloužila i jako zahrádkářská kolonie, zhruba v letech 1980 až 2010.


Zámecká dýně

Foto: 9x redakce 

3 komentáře:

Hranické listy řekl(a)...

Dobrá zpráva, jeden den po zjištění závady v Zámecké zahradě a to chybějící očko mobilního zastřešení, byla závada Ekoltesem odstraněna a mobilní zastřešení opět stojí.
Redakce

Anonymní řekl(a)...

Špatná zpráva je, toalety používá "určitá" mládež ve večerních hodinách k mytí vlasů a celkové očistě....Na dámských toaletách bylo včera plno...
Hanka

Anonymní řekl(a)...

A nejen ve večerních hodinách, včera jsem byl svědkem, když si jedna s "určité mládeže" natankovala do sáčku na hygienické vložky minimálně čtvrt litru tekutého mýdla.