14. 9. 2015

Postřehy z Hranic - 14. 9. 2015 II.

Staré téma, jízda cyklistů v parku po pískových cestách - ničení pískového povrchu.


Poklepáním obrázky zvětšíte























Redakce dává palec dolů.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tak a teď to cyklisté úplně zničili. To bude potřebovat rekonstruovat za miliony.

A nebo ne. Jsou tam jenom čáry, které stačí "zamést" a bude to ok.

Tak jako tak, teď už za všechny problémy nebude moct radnice, ale občané. To je skvělé.

Hranické listy řekl(a)...

No pokud byste napsal, "teď už za všechny problémy nebude moci pouze radnice, ale i občané", bylo by to korektnější, nemyslíte?

V postřezích s města jsme se rozhodli poukazovat i nato jak se my občané chováme ke svému městu, to nemá nic s radnicí společného, je to podle vás špatně, že nám záleží na našem městě?

Co se týká těch "pár" čar od cyklistů, tak zametením (pohrabáním) se to na první pohled opraví, problém je ale ten, že je narušena spodní vrstva. Pár čar samozřejmě tuto pískovou plochu nezničí. Je to velká plocha, takže se čáry tam ztratí. Ale když se každý den udělá "pár" čar, tak jak to bude vypadat později? Ono už teď po třech letech co je park v provozu, tak pískové cesty moc dobře nevypadají a nejen díky cyklistům.

V parku je zákaz jezdění na kolech, to je prostě fakt. Pokud my občané nedodržujeme pravidla, jak chceme, aby naši politici tito pravidla dodržovali?




Anonymní řekl(a)...

Nejspíše by se tam měly zakázat i kočárky. Taky by mohly udělat čáry.
Takže máme za přemrštěné prachy a v mizerné kvalitě překabátěný mini park, co vypadá spíše jako buzerplac, ale oni nám tam chodí lidi a dělají v cestičkách čáry! Nástupy v dvojřadu by se měly zavést, hlídač s ostrýma a vůbec, oplotit elektrickým plotem. Takové prachy to stálo a pak by tam třeba někdo chtěl drze trávit volný čas. takové oybvatelstvo nevděčné by se mělo vyměnit.

Hranické listy řekl(a)...

Kočárky a čáry.
Problém nejsou kočárky, čáry od kočárku jsou pouze stopy v písku.
Čáry od cyklistů jsou rýhy ve spodní vrstvě, které již opravit nejdou, i když se zametou. Rýhy tam pořád zůstávají. Zde je narušena spodní vrstva pískového podkladu.

A jinak máte pravdu, že rekonstrukce stála hodně, ale to přece není důvod, abychom tento park ničili, nemyslíte? Pískové plochy nejsou určené pro jízdu na kole. Pokud má někdo potřebu si zajezdit na kole, tak má možnost využít cyklostezky, proto tu jsou. Pokud někdo chce pouze projet parkem na kole, tak přes park vede široký dlážděný chodník, kde je jízda na kole povolena. Park ani není určen jako dětské dopravní hřiště.

Samozřejmě, když se park rekonstruoval, mohlo se na to myslet, že park budou chtít využívat i cyklisté, a místo pískových povrchů tam šlo položit asfalt. Pak byste byl určitě spokojený.


Anonymní řekl(a)...

ke komentáři ze dne 15 září, 2015 08:23.
Píšete: Jsou tam jenom čáry, které stačí "zamést" a bude to ok.

Dnes na internetu jsem četl rozhovor od jedné české muslimky, která obhajovala chování Arabů v teplicích.
Ano jsou hluční, stejně jako naši Romové, a to že hází odpadky na zem?
Prý jsou na to zvyklý, protože doma to po nich vždycky někdo uklidí, přesněji jsou zvyklý, že vždy v noci to uklízecí čety uklidí. Dokonce prý ji i dvakrát vynadali, když vyhodila papír do odpadkového koše, že prý bere práci zametačům.

Vy to vlastně myslíte dobře, že? Je potřeba dělat v parku, ale podstatě i ve městě, nepořádek. Čím větší nepořádek, tím lépe. V dnešní době, kdy je vysoká nezaměstnanost, vy vlastně myslíte jak co nejvíce lidem zajistit práci.

To je od Vás milé.

Anonymní řekl(a)...

A co auta a koně např. při zakončení léta a dalších akcích. To nevadí?

Hranické listy řekl(a)...

Je to zajímavé, ale auta opravdu nevadí.
Provoz aut je v parku omezen, do parku mohou vjet pouze auta policie, správce parku (Ekoltes) a auta na povolení MěÚ při akcích.
Automobily mají širokou pneumatiku a jezdí v parku pomalu.

U koní je to stejné jak u větších psů, pomalou chůzí zanechají maximálně stopy v písku, spodní vrstvu neničí.

Problém jsou hlavně cyklisté a jejich způsob jízdy. Většina cyklistů pískový povrch svou jízdou taky nepoškodí. Ale vždy se najde pár jedinců, kteří při rychlé jízdě, náhle (i úmyslně) zabrzdí do smyku. A to je právě ten problém, viz fotografie.

Městský park je určen k zábavě a odpočinku obyvatel města a nejen jich. Pro jeho používaní platí nějaká pravidla. Které bychom jako občané měli dodržovat. V zahraničí bychom jsme si toto nedovolili. Tak proč si to dovolujeme doma?

A navíc nejde ani o to, že my dospělí porušujeme pravidla, problém je i ten, že když tam na kole vjede celá rodina, tak učíme své děti odmalička, že porušování pravidel, vyhlášek a zákonů je úplně normální. Malé dítě není schopno zatím rozlišit nebezpečí, když je naučeno, že i když se to nesmí, tak může vjet do parku na kole, protože porušením těchto pravidel mu nehrozí žádné nebezpečí, tak příště při porušení jiných pravidel, může skončit na dně nějakého výkopu, nebo pod autem.

Anonymní řekl(a)...

Nikde není dopravní značka, která by zakazovala vjezd cyklistům.

Nikde jsem nepsal o odpadcích, ale o rýhách. Pokud je problém s rýhami ve spodní vrstvě, mělo by se to řešit značkou.

Nicméně prosím o podrobnější vysvětlení jak je technicky možné narušit spodní vrstvu. A proč projekt nepočítal s cyklisty.

Ke komentáři z 15. 9. 21:34 mám ještě to, že by se měl naučit česky než bude něco psát.

Hranické listy řekl(a)...

Dopravní značky se používá na komunikacích. Park není komunikace.

Zákaz jízdy na kole je uveden v návštěvním řádu Městského parku, který je umístěn při každém ze čtyř vstupů do parku. Každý návštěvník je povinen se seznámit při vstupu do parku s návštěvním řádem Městského parku.
Navíc při každém vstupu z hlavního dlážděného chodníku na pískové cestičky je umístěna cedule, zákaz jízdy cyklistům.
Co byste více požadoval? Dopravní značku "Zákaz jízdy cyklistům", nejlépe na každém křížení pískových cestiček? Jak by to vypadalo? Znovu opakujeme je to park, ne dopravní hřiště.

Jak je možné technicky narušit spodní vrstvu? Ano, máte pravdu, tu úplně spodní vrstvu opravdu nelze narušit. Měli jsme na mysl pevnou vrstvu na které je pak volně písek. Takže vůči tomuto písku, který je na povrchu, je to spodní vrstva, ale není nejspodnější. Způsobem jízdy, především uvedení kola do smyku se táto vrstva naruší a vznikají rýhy. Viz fotografie, popřípadě se můžete přesvědčit na vlastní oči, při návštěvě parku.

A proč projekt nepočítal s cyklisty? Tak na to se musíte zeptat radnice, ne nás. Ale jak jsme již uvedli, pokud chcete pouze projet parkem na kole, třeba do Teplic, nebo na tenisové kurty, můžete použít hlavní dlážděný chodník, kde je jízda na kole povolena. Pokud máte potřebu se pouze projíždět sem tam, tak k tomu slouží cyklostezky, ne park. Pokud jedete do parku a jste na kole, tak přece není problém použít hlavní chodník a pak ten kousek dojít pěšky a kolo vést vedle sebe. Znovu opakujeme, je to park, ne cyklostezka, nebo dopravní hřiště.

Pro případnou jízdu na kole by musel být zvolen jiný povrch a to asfalt, nebo dlažba. Vydlážděné povrchy jsou v Hranicích skoro všude. To podle vás, zde v Hranicích musí být úplně vše vydlážděné, včetně parku? Cyklisté mají svoje cyklostezky. Proč by tedy necyklisté nemohli mít svůj park bez kol?

Anonymní řekl(a)...

Nevím co zde pořád řešíte.
Je tam zákaz jízdy na kole, ano, nebo ne?
Je!
Jak se říkalo na vojně, splňte rozkaz a pak si stěžujte.
Takže dodržujte pravidla a mezi tím se obraťte na radnici, třeba s peticí cyklistů za jízdu na kole v parku a třeba nové vedení radnice to povolí.
A když to radnice neschválí, založte si občanské sdružení cyklistů města Hranice, příště vyhrajete třeba komunální volby a pak si to jako vítěz voleb, změníte sami.

Anonymní řekl(a)...

Vážení, nejde o rozkaz.Chceme, aby věci řešili odborníci. Ti rozhodli, že cyklisté do parku nepatří. Zřejmě mají své zkušenosti. Takže la basta /a dost/, jak říkají Italové. Proto mě se..re, když masňácká rodinka v hadrech za desetitísíce si projíždí oficiálním zákazem. Prostě z kola dolů! A vy, nespokojení voliči a kecalové, zvolte si takovou partaj, která vám vše dovolí.Ale to už není demokracie, to je anarchie. Demokracie znamená dodržovat zákony a pravidla. Pokud jsou špatná, sejde se kupina chytých lidí /mnohdy rádoby ukecánků/ a pravidla a zákony změní. Jak je to jednoduché. Takže prostě se v parku na kolech nebude jezdit. A basta! Pravidla navrhla koalice: Ondriášová, Zíma, Úlehla, Juračka, Kopřivová a bůhví kdo ještě.Uf! Ale jsem se rozepsal. Zdraví Vás Galaš s Komenským.

Anonymní řekl(a)...

Dneska jsem byl svědkem na zámecké zahradě, kdy správce zahrady slušně upozornil jednu paní, že je zde zakázáno jezdit na kole. Ta paní mu neslušně dala najevo, že zde jezdit bude, a nejen zde ale i v parku, hned si stěžovala své známé, že si ji dokonce dovolil upozornit i v parku, ta drzost. Ona se zákazem nesouhlasí a proto ho nemínit dodržovat. A na upozornění, že je to uvedeno v návštěvním řádu. Tak mu odpověděla, že ať si tam stoupne městský policajt a ať vybírá pokuty.
Smutné je to, že takhle vystupovala před svými dětmi. Pěkný vzor.