18. 11. 2013

Kde jsou příčiny prodeje městských kotelen?

Ekoltes nejsou samozvaní politici v jeho vedení. Ekoltes jsou především jeho zaměstnanci. A v tomto pojetí zaměstnanci z dnes už bývalého provozu tepelného hospodářství nezklamali. Selhal systém založený na účelových uskupeních komunálních politiků, která ovládají po řadu let všechny 3 klíčové orgány Ekoltesu současně – valnou hromadu (rada města), dozorčí radu i představenstvo.
A protože zmíněné orgány Ekoltesu po celá léta poskytují pouze vybrané části informací, ze kterých nelze sestavit ucelený obraz o hospodaření Ekoltesu, jsou prakticky nekontrolovatelné ze strany opozice v zastupitelstvu i ze strany občanů města.

Při přípravě prodeje bývalého provozu tepelného hospodářství Ekoltesu musely být zveřejněny aspoň základní informace ze zákulisí této městské společnosti. Jsou z nich patrné hrubé chyby řídících a kontrolních orgánů Ekltesu. Tedy chyby místních politiků, kteří si vítězství v komunálních volbách zhmotnili do podoby placených míst ve vedení Ekoltesu.
Strategické chyby se projevují se zpožděním, v tomto případě, jak vyplývá z nyní zveřejněných ekonomických informací, musely být zřejmé už před lety. I potom však politici v Ekoltesu nereagovali a soustředili se jen na obhajování neobhajitelného. Jeli dál ve vyjetých kolejích, odčerpávali i nadále z provozu tepelného hospodářství desítky milionů korun zaplacené spoluobčany - odběrateli tepla a koncentrovali se na vymýšlení překážek výstavbě domovních kotelen.
Namátkou vzpomenu neschválení prodeje snad 1 m² městského pozemku pro komín domovní kotelny, pokus o zabránění staveb domovních kotelen pomocí Územní energetické koncepce města a nakonec řadu právních sporů vedených proti stavebním povolením staveb domovních kotelen vydaných stavebním odborem města.
Nereagovali na upozornění kontrolního výboru zastupitelstva z roku 2010, které si můžete přečíst ZDE. A nereagovali ani na upozornění Energetického regulačního úřadu, že konkurenční cena tepla z domovních kotelen je mnohem nižší.
A za vrchol zoufalého odvádění pozornosti od selhání politiků považuji požadavek předsedy představenstva Ekoltesu z března 2011, aby kontrolní výbor zastupitelstva provedl kontrolu správnosti vydávání stavebních povolení na stavby domovních kotelen (tento požadavek zastupitelstvo odmítlo). Ještě jednou v této souvislosti připomínám, že představenstvo, dozorčí rada a valná hromada Ekoltesu (rada města v čele se starostkou města) v té chvíli i dlouhou řadu let předtím byly jedno a totéž – koalice na radnici.
Převážně laické „řízení“ firmy nemůže efektivně fungovat. Úplnou katastrofou se tento „systém“ stává v okamžiku, kdy se dostane do rukou politiků. Dejme tomu, že politici jsou dobrými politiky, to ale neznamená, že jsou zároveň vhodnými odborníky na vrcholových funkcích v Ekoltesu. Na „hájení zájmů občanů města“ je jich tam nějak moc. A na odbornou, koncepční, skutečnou práci potom nezbývá asi nikdo.
Upozorňuji na tuto situaci léta. Neřeší se. Další plody tohoto řízení x neřízení jsou skryté pod pokličkou. Zatím. A informace dostaneme opět pozdě.

Zdeněk Špiřík

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tak vám řeknu, že pan Patočka a spol. jsou pro mě hrdinové.
A.Bajer

Anonymní řekl(a)...

Škoda, že na tyto stránky přispívá jen Ing.Špiřík, ani reakcí není moc, proč? Ani při prodeji kotelen na městském zastupitelstvu nebylo moc lidí, spíš nikdo.
To se nám to vládne, když nás lidi nechají....

Anonymní řekl(a)...

Jste naivní. Každému je přece jasné, že na hájení zájmů občanů bylo politiků v Ekoltesu málo. Proto ho kus prodali a teď uvidíte jak bude fungovat.
J+N

Anonymní řekl(a)...

Vo co jde? Místo politiků budou živit někoho z Hongkongu.

Anonymní řekl(a)...

Většina vlastníků bytů v panelácích vytápěných Ekoltesem se stejně jako já utěšuje, že s novým vlastníkem to horší než doposavad být nemůže. A pánové z Ekoltesu ať se jdou vycpat.

Anonymní řekl(a)...

To: Většina vlastníků..
Já bych řekla, že podobně myslela i většina zastupitelů při schvalování prodeje. Totiž že jakýkoli jiný vlastník na rozdíl od Ekoltesu dává aspoň trochu naděje do budoucna. A zároveň bych chtěla upzornit na to, že už dlouho nefrčí vtipy, poslední dobou přestávají lidi už i mluvit, psát a dokonce i nadávat. A to nejen na tomto webu. Podívejte se co se řeší v diskuzi na webu Hranickýého deníku atd. Asi víte, co s sebou může přinést třetí fáze.

Hranické listy řekl(a)...

Předseda představenstva Ekoltesu stále dokola opakuje, že vynucený prodej kotelen, mimochodem prezentovaný jako z nouze ctnost, není zaviněný vedením Ekoltesu. Viníkem jsou údajně "odpojovači" od tzv.CZT a m.j.zastupitelé a kontrolní výbor při zastupitelstvu.
Přikládám odkaz na příspěvek z roku 2011, ve kterém jsem se právě touto otázkou zabýval : http://www.hranicke-listy.cz/2011/04/dilema-mistnich-politiku-v-ekoltesu.html#more
PS:
Stejně nevěrohodná jsou i tvrzení pana předsedy představenstva, podle kterých o názvu kotelen Ekoltesu "Centrální zásobování teplem" rozhodl Energetický regulační úřad. Žádné takové rozhodnutí ale nebylo na radnici dohledáno.
Zdeněk Špiřík