26. 11. 2013

Rekonstrukce státu podle Hranic

Občanská iniciativa Rekonstrukce státu, jejímž cílem je prosazení devíti
protikorupčních zákonů, má po předčasných volbách pro své záměry ve sněmovně dostatek hlasů.  Například zveřejňování smluv na internetu by mělo podpořit 140 poslanců. Občanská iniciativa na svém webu uvádí:
„Není žádný důvod, aby všechny smlouvy státu a veřejných institucí nebyly jednoduše dostupné všem – je to nejlepší obrana proti předraženým zakázkám, zbytečným nákupům nebo nevýhodným prodejům majetku. Tyto smlouvy si občané sice už dnes mohou vyžádat podle zákona o svobodném přístupu k informacím, úřady je ale často neposkytují s odvoláním na obchodní tajemství či jiné záminky. Nejjednodušší a nejúčinnější opatření zavedli třeba na Slovensku: každá smlouva začne platit až tehdy, když je zveřejněna na internetu v takzvaném registru smluv“.
Jaká je situace v Hranicích?
Bezprostředně po posledních komunálních volbách, kdy ještě měli občané města v živé paměti předvolební sliby, se započalo se zveřejňováním seznamu uzavíraných smluv a tím to skončilo. Občanovi města, který chce do smlouvy nahlédnout, nezbývá, než o text smlouvy žádat s odvoláním na zákon o svobodném přístupu k informacím. Doufali naši radní, že se „vlk nažere a koza zůstane celá“? Předpokládám, že tato forma nevyhovuje ani úředníkům na radnici. Znamená pro ně asi jen práci navíc. Jak snadné je v době totálního nasazení výpočetní techniky zavést integrovaný informační systém, do kterého se každá informace zavádí jen jednou a občanům v systému například umožnit nahlédnout do textů uzavřených smluv. Nebo se snad na radnici ještě píše na klasických psacích strojích?
                                                                                              (jna)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Současní vládnoucí hraničtí politici to v Hranicích dotáhli tak daleko, že nasadili náhubek i kontrolní komisi...