15. 1. 2013

Ekoltes , kotelny a jiné

Dovolte, abych se touto cestou vyjádřil k postupu rady města ve věci řízení společnosti Ekoltes a.s. Hranice. Už dlouho sleduji informace o dění v této společnosti. Vyčleněním tepelného provozu ze základního majetku firmy Ekoltes a.s. Hranice vedení této společnosti jednoznačně potvrdilo, že požadavky občanů na své vlastní kotelně mají racionální podtext a že vedení Ekoltesu se situace vymkla z rukou. Díky jednání představenstva Ekoltesu se nelze divit, že občané z paneláků ztratili důvěru v tuto společnost. Je zarážející s jakým nasazením a jakými prostředky bojují zástupci Ekoltesu proti svým spoluobčanům, voličům a zákazníkům.
Pokud žadatel podá žádost o stavební povolení, Ekoltes  se ihned přihlašuje jako účastník stavební zřízení a ihned napadá stavební povolení. Přesto, že krajský soud rozhodne o správnosti postupu, neváhají zástupci  Ekoltesu podávat kasační stížnost. To, že kasační stížnost  a tudíž celé soudní řízení Ekoltes projel se nikdo mimo zúčastněných nedoví. Proč to všechno píšu? Zajímalo by mě, kdo tu „srandu“ zaplatí. Soudy stojí peníze a z vlastní kapsy to představitelé Ekoltesu neplatí - viz příloha.
V konečném důsledku je s podivem, že se to děje za tichého souhlasu starostky a místostarostky, žen, které přišly z malých volebních uskupení dělat na radnici  pořádek v zájmu občanů.
 Ukazuje se, že obě dámy využily pouze své strany jako výtah k moci a k pokračování nastolených manýrů.  Asi nečetly Mňačka „Jak chutná moc“. Za třicet stříbrných zradil Jidáš Krista, tak proč ne za 50 tisíc, že?
Abych byl férový, tak musím vzpomenout, že kauzu otevřel Ing.Hübl, kladu si otázku, proč tak pozdě? Jde mu o to, že nedostal pozemek pro zimní stadion nebo jsme svědky nástupu nového starosty? Pak nás potěš bůh. O komunistech není skoro co napsat, jsou bezzubí a vzhledem k pracovnímu zařazení raději mlčí. Demokracie je hezká, ale strach z vyhození z práce dokáže asi potlačit názory. Opozice v Hranicích zřejmě neexistuje, protože PhDr.Juračku radnice zvolila /nebo kooptovalaJ?/ do dozorčí rady Ekoltesu. Šlo  o posílení mozkového trustu nebo o promyšlený čin jak ho zkoupat a umlčet? Ekoltes je vlastně jeho dítě….byl zřízen v době, kdy město nebylo plátcem DPH. Tehdy zřízení Ekoltesu a.s.  bylo výhodné pro město, a jak čas ukazuje nyní je výhodné pro představenstvo a dozorčí radu. Možná mám kacířský názor, ale dnes se podle mne Ekoltes v podobě akciové společnosti přežil. Je to jen „fiktivní“ a.s, která slouží pouze k vyšší životní úrovni vybraných zastupitelů města. Její činnost ve prospěch města je jen zástěrkou.
Z čeho bude Ekoltes po oddělení provozu tepla financován? Zvednou se ceny za ostatní služby pro město nebo už konečně někdo rozumný navrhne Ekoltes transformovat z akciové společnosti na příspěvkovou organizaci? Zpřetrháním vazeb a návratem k původnímu poslání - údržbě města se dá podle mne jen ušetřit. Spočítejte si kolik „darmožroutů“ bychom se zbavili…Nebude se muset platit představenstvo a dozorčí radu,nebude platit právníkovi /proč taky, když město má své vlastní/, nebudou se vydávat nesmyslné publikace o výhodnosti topení Ekoltesem apod.
Po odborné stránce mohou jednotlivé provozy řídit odbory majetkový, školský, dopravy a životního prostředí. Oponentům, kteří budou tvrdit jak je to výhodné mít vlastní akciovou společnost, chci jen dopředu vzkázat, podívejte se třeba na Technické služby Nový Jičín a uvidíte, že to jde. Vztekat se budou jen Ti, co přijdou o dodavatelské vazby a pochopitelně ti, kteří sedí v placených orgánech. Ti prodělají, občan vydělá.Dokonce si myslím, že některé služby by mohly zlevnit, např. provoz správy bytového fondu. Možná se tímto postupem podaří přesvědčit a udržet zbytek zákazníků u nové organizace Teplo s.r.o. Hranice. Zřejmě je to však jen moje naivní představa, protože ten, kdo si přečte rozhodnutí soudu  7As 116/2012-41, nemůže věřit ,že současní radní hrají  a budou hrát s občany „fér“ hru.
Závěrem: Přeji Vám, radním a vedení Ekoltesu města Hranice v Novém roce hodně zdraví a byl bych velice rád, kdybyste se už ve veřejném životě nezjevovali. V zapomnění ještě dlouho nebudete, protože způsob vedení Ekoltesu se dlouho nedá zapomenout.

Autor příspěvku si nepřál zveřejnění svého jména. Zaslal nám rovněž kopii rozsudku Nejvyššího správního soudu, jehož část přikládáme. Případným zájemcům jsme připraveni celé znění rozsudku zaslat v elektronické podobě.
________________________________________________________________________

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pro všechny.

Rozsudky NSS jsou naštěstí zveřejňované na internetu, buďto http://kraken.slv.cz/7As116/2012 nebo oficiálně potom zde http://www.nssoud.cz/main0col.aspx?cls=JudikaturaBasicSearch&SimpleSearch=1&&rjz_id=12&rok=2012&senat=7&cislo=116

Zde zveřejněné části rozsudku jsou naprosto irelevantní , protože zde chybí odůvodnění

Anonymní řekl(a)...

Potrefená husa zakejhala.
V příspěvku je výslovně uvedeno, že redakce nabízí zaslání celého rozsudku. Jen nejdůležitější část - závěr - vyvěsila zřejmě kvůli velkému rozsahu materiálu. Mnohem víc by mě zajímalo, proč občany města o zamítnutí své kasační stížnosti neinformovali sami představitelé města a Ekoltesu. Styďte se!
Honza

Anonymní řekl(a)...

Nejdůležitější část je ratio decidendi to tady zveřejněné není. Příště prosím jako reakci

"Děkuji za zveřejnění" nebo "Díky za odkaz, nemusím nikomu psát a čekat, mohu si to přečíst rovnou."


Anonymní řekl(a)...

Nedivím se sice, že vzhledem k zamítnutí kasační stížnosti se snažíte odvádět pozornost jiným směrem. Avšak i odůvodnění rozsudku jen potvrzuje diletantství šéfů Ekoltesu i starostky a spol.Styďte se!
Honza

Anonymní řekl(a)...

Promiňte,ale tady jde o to, jakým způsobem brání rada města v právu občanům a ne o rozsudek:-),ten je zde ukázán jen jako jeden ze způsobu odporu rady města a prodlužování agonie rady.Alespoň, tak to chápu já :-)

K.V.

Anonymní řekl(a)...

Co se divíte, dokud bude na zámku panoptikum, které tvoří uředníci s politiky, tak se nic nezmění, chce to volit někoho, kdo slíbí že udělá změnu - a může začít tím, že vyhodí tajemníka a vedoucí odborů, nebo je snad někde psáno, že to tito mají "nafurt"?