13. 11. 2012

Trapná hra na transparentní radnici pokračuje

Transparence (průhlednost, průsvitnost) může nabývat hodnot od 0 do 1. Obdobně výraz „transparentní“ může vyjadřovat různý rozsah průhlednosti.

Podívejme se, jakou úroveň transparentnosti dosahují informace o činnosti rady města na příkladu typické formy zveřejňovaných usnesení z jejích zasedání:



Rozumíte, co tím radní řekli nám - občanům města? Já také, ale nemohu to tady napsat, redakce HL by mi to nezveřejnila. Kladu si otázku, proč a pro koho vlastně rada takové usnesení zveřejňuje? Proč nezveřejní podklady k jednání a zápis z projednání Rady města včetně toho, jak který radní hlasoval? Tím spíše, že to vše je stejně v elektronické podobě zpracováno. Občané města by pochopili, že některé informace z různých důvodů (ochrana osobních dat, platná legislativa apod.) zveřejnit nelze. Proč však občan města musí zjišťovat oklikou, že se například v uvedeném usnesení jedná o jeden z kroků na cestě k oddělení provozu tepelného hospodářství od Ekoltesu do samostatné firmy? Bližší informace naleznete na webu Justice.cz, ve sbírce listin Ekoltesu, Notářský zápis z 29.10.2012, z něhož vyjímám několik ukázek:

Skutečně se rada města domnívá, že průběžné informace o procesu snížení „hodnoty“ našeho městského majetku Ekoltesu a jeho provozu tepelného hospodářství o desítky milionů korun spojeného s předpokládaným následným „výhodným“ prodejem kotelen jsou tak bezvýznamné, že o nich není třeba občany města informovat? Nebo že je tato informace méně významná, než informace na stránkách města zveřejněná, že „při regeneraci sídliště …došlo také k výsadbě zeleně“?

Ale abych se vrátil k úvodu – jaké hodnoty transparence asi dosahuje v úvodu uvedená informace zveřejněná pro občany města v usnesení rady města?  
Zdeněk Špiřík

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Já bych řekl slovy jednoho také politika, že ta informace je přímo křišťálově průhledná. A co od nich jiného očekáváte? Vždyť mají strach, že je lidi defenestrují, tak mlží a budou mlžit.
X

Anonymní řekl(a)...

Tak kdo prodává? Město nebo Ekoltes?
Začíná to smrdět!

Anonymní řekl(a)...

Autor článku už nespravuje tyto stránky?
Franta

Anonymní řekl(a)...

Nejsem v redakci, ani tyto stránky nespravuji. HL jsem před pár měsíci předal mladším. Ale, jak vidíte, píši.
Zdeněk Špiřík

Anonymní řekl(a)...

Já bychto to nazval dvěma slovy, bordel a sviňárna.Já bych celou radu města kopl do pr.... a vyhnal na ulici čistit chodníky. Lidi probuďte se, volby se pomalu blíží, nevolte jako stádo ovcí pořad ty stejné mizery, kteří se tam u koryta drží zuby nechty již mnoho let. Pánové Úl.,Zí.,Háš.,Hla.,Ku.,On. a také Ju.

Anonymní řekl(a)...

Hodnota transparence informací rady o kotelnách je záporná (buď úmyslně mlží, nebo lže).
JN

Anonymní řekl(a)...

856