19. 8. 2012

Není hluk jako hluk

    Občan města Hranic, který bydlí na Potštátské a Alešové ulici a také části tř. 1.máje se již několikrát mohl seznámit s prohlášením Bakovského z MěÚ Hranice, jak jsou úředníci na nás občany hodní a dokonce nám chtějí ZADARMO vyměnit okna stará za nová plastová více odolná hluku. Poslední jeho výjev byl uveden v novinách 5 +2. Je smutné, že se  vzniklou situaci rozhodli  řešit  až teď, dost dlouho od doby, kdy byla zprovozněna  dálnice D 1. Že občané těchto ulic nadměrným provozem dopravy trpí, zjistili vygumované palice na krajském a městském  úřadě až  po stížnostech občanů. Je v Hranicích  nenapadlo, že  když si vydupali na ŘSD křížení, že  když pustí bez řešení  nějakého obchvatu dopravu z mimoúrovňového křížení nějakým jako přivaděčem do města, tak že z toho bude jen b……  
    Proč nám Bakovský podsouvá, jak  je všechno perfektně řešeno. Kecá a lže občanům.  Vyměněná okna, ale ne všech,  nevztahuje se na chodby, koupelny, komory, tam asi hluk nedoléhá a tam občanovi   zaručeně  asi nevadí. Proč nám Bakovský jen kecá samé  hlouposti. Již od roku 2005 občanské sdružení Zdravé Hranice několikrát poukazovalo na modelu nárůstů dopravy ve městě na uváděné trase o kolik se zvedne zatížení. Tehdy se uvádělo, že nárůst může být mezi šesti až osmi tisíci vozidel za den. Dnes oficiální zpráva uvádí, že touto lokalitou projíždí denně pět  až sedm tisíc vozidel.  Mýlilo se nějak občanské sdružení? Jenže vygumované palice na MěÚ Hranice to nechtěly slyšet a všechny návrhy a doporučení smetly ze stolu. Aby se neunavili přemyšlením o řešení situace, zvolili  řešení podle hesla „vono se to nějak vyřeší samo“, ale nevyřešilo. Podle názoru mnoha občanů je výměna oken jen jedním z mnoha bodů jak řešit tento stav. Přece když půjdu po uvedených ulicích, tak mě – občana - málem smete hluk, který není přípustný uchu člověka a přiotráví smogem znečištěné ovzduší z projíždějících vozidel.
    Nikdo z těch, kteří před lety o sjezdu z dálnice rozhodovali, dnes nepřizná, proč tato situace nastala. Kdyby trochu přemýšleli (to zřejmě nejsou schopni), tak by tato situace určitě nevznikla.  Viz některé lokality v okolí, které to zvládly výborně a vozidla, hlavně těžká po obcích nejezdí.
    Za stav, který v Hranicích máme, můžeme poděkovat našim dlouhodobým zasloužilým radním a zastupitelům. Ti chtějí podle jejich tvrzení  všechno nejlepší pro občany města. Je to pravda? Asi ne! Chtějí všechno nejlepší pro sebe. Jenom pro příklad můžu jmenovat Juračku, Hašu,  Hlavinku, donedávna Wildnera, Ondiášovou a jejich vzorné přitakávače Úlehlu, Zímu, Ludmilu, Kutého, Švarcovou, Vlasákovou, Sedláčka a v době nedávné Vinklera. Tito všichni ovlivnili svým nic neděláním to, že máme v Hranicích takový provoz, to znamená hluk a znečištěné ovzduší.  Můžou  si za tento stav občané města, když jsme je některé několikrát za sebou volili? Ano! Myslete na to při příštích volbách.
   A teď to zajímavé závěrem. Bakovský nám vnucuje, že kraj bude muset vyměnit okna u 33 objektů,celkem to má být 161oken. Mluví Bakovský pravdu, nebo jen balamutí občany? Asi pravdu nemluví. Když si občan projde uváděnou trasu, tak zjistí, že nejméně polovina objektů má okna vyměněna buď za kvalitní plastové, nebo EUROOKNA dřevěná, určitě lepší kvality než nabízí kraj. Majitelé s novými okny si nemovitosti určitě kvůli oknům kraje nenechají ničit a tak výměnu za nějaké recyklované šunty odmítnou. V tom momentě ztrácejí na výměnu nárok, nic se jim nevymění,  nemají ani nárok na kompenzaci za vynaložené prostředky, které vynaložili při vlastní výměně kvůli hluku, který svým nezodpovědným jednáním  zavinili úředníci Olomouckého kraje a města  Hranic. Protože si kraj dosti dlouho počkal, hodně ušetří. A o tom není v článku Bakovského ani slovo. Proto trvám na tom, že lže veřejně občanům a kecá nesmysly.
M.Klousek

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Překračování limitních hodnot hluku je známo z měření starých několik let. Tehdejší místostarostka Ondriášová, která zodpovídala za tuto problematiku, hrála oblíbenou stínohru na téma plnění svých povinností, česky řečeno nepohla ani prstem. Měření z roku 2010 jen potvrdilo další nárůst počtu projíždějících aut. Můžete tedy poděkovat současné starostce Ondriášové za to, že jste si musel vyměnit okna kvůli hluku za své peníze dříve, než do Hranic zvolna dospělo plnění platných předpisů. V řadě jiných měst radnice tlakem na majitele komunikací a hygienu prosadily protihluková opatření mnohem dříve.
mc

Anonymní řekl(a)...

Kam šáhneš, samý bor...nepořádek. A co Domov seniorů, tam se dějí věci. A takový Ekoltes, tam se dějí věci...atd.
Ale koalice to zvládne. Samý inteligent. Zdraví Vás Božka.