1. 8. 2012

Ekoltes zůstává krmítkem místních politiků

Paní starostka nepřekvapila, nevybočila ze svých zvyků. Je všeobecně známo, že ráda úkoly zadává, ale nerada plní požadavky druhých. Tím spíše, pokud se to zrovna moc nehodí „do krámu“. Když jsem psal 14. července žádost o poskytnutí již měsíc zamlčovaných informací o novém složení představenstva a dozorčí rady městské společnosti Ekoltes, vsadil jsem se s kamarádem, že odpověď dostanu v pondělí 30.července, pár minut před 17. hodinou. Byl to totiž poslední den daný pro poskytnutí informace Zákonem 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím a pracovní doba na radnici v pondělí končí v  17:00 hod. Sázku jsem vyhrál, odpověď od ing.Ondriášové jsem obdržel skutečně 30.července a s časem odeslání 16:48 hodin. 

K vyčerpávající odpovědi stačily paní starostce 3 věty:
„Valná hromada dne 19.6.2012 odvolala  ing.Martina Lose z dozorčí rady společnosti a jmenovala PhDr.Vladimíra Juračku členem dozorčí rady.
Volbu představenstva provedla dozorčí rada na svém prvním jednání dne 19.6.2012.
Dozorčí rada jmenovala podle ustanovení čl.16 odst.1 písm.h) Stanov a.s. EKOLTES Hranice a.s. tyto členy představenstva společnosti: Ing. Radka Hlavinku, Milana Vinklera, Ph.D., Radka Průchu, Jaroslava Sedláčka a Ing. Vojtěcha Zimu.“

Pro úplnost doplňuji to, co z uvedené informace nepřímo vyplývá – že předsedou dozorčí rady zůstává Josef Úlehla. Jedinou změnou je tedy náhrada Ing.Lose (údajně své aktivity přenesl do jiného města), novým členem dozorčí rady PhDr. Juračkou a představenstvo  zůstává v původním složení.

Obsazování placených míst ve státních a obecních firmách politiky bez výběrových řízení v rámci „lepení koalic“ pomocí veřejných peněz je čím dál častěji terčem kritiky ze strany odborníků i občanů. Podle posledních informací se dokonce připravuje zákon, který by tomu mohl zabránit.
Představenstvo i dozorčí rada Ekoltesu v předchozích letech jednoznačně selhaly (viz několik příspěvků v HL na toto téma) a v normální firmě by jejich členové nebyli opakovaně jmenováni z jednoho prostého důvodu – byli by již dávno odvoláni. Přesto budou pracovat dál v původním složení s jedinou kosmetickou změnou spočívající ve jmenování PhDr. Juračky do dozorčí rady. To také nepřekvapuje, účel v tomto případě zjevně světí prostředky.
Oficielní zdůvodnění, proč se bude před našima očima dál odvíjet tato komedie o řízení Ekoltesu, by mohlo znít: „Ekoltes se pod dosavadním vedením dostal do složité situace, proto není účelné jeho úspěšné vedení v současné době měnit“.
Zní Vám to divně? Mně také. Ale jak to napsat jinak? Nad tím koalice na radnici od 19.června zřejmě přemýšlí a nejspíš proto se dodnes neozvala.

Zdeněk Špiřík

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Je to fraška, ale co s tím můžeme dělat?
mj

Anonymní řekl(a)...

Chodit k volbám.

Anonymní řekl(a)...

Ano, chce to překonat pocit marnosti, který v nás cílevědomě volené panstvo na zámku už desítky let pěstuje. Výsledkem je pouhá třetina občanů, která jde k volbám. Navíc jdou k volbám z velké části členové těch zájmových skupin, kterým rozložení sil na radnici vyhovuje. Výsledek? Starostce města dalo hlas v posledních volbách, navíc pod hlavičkou ČSSD jen něco přes 8% oprávněných voličů, místostarostce necelá 4% a třeba radnímu Kutému jen něco přes 5%.
jzb

Anonymní řekl(a)...

To je hustý. Juračku městská rada jmenovala do dozorčí rady v Ekoltesu. Prý chce hájit zájmy občanů města. Člověk, který má v zájmu občanů rozhodující podíl na zprasení náměstí, svedení dopravy z dálnice do centra města, zadání zakázky parkovacího systému cizí firmě atd.

Anonymní řekl(a)...

Ono by bylo řešení. Zrušit těm šibalům v představenstvu městské firmy odměny. My jsme to tak prosadili a funguje to. Už to žádný z nich nechce dělat. Nehraničák z lázní

Anonymní řekl(a)...

Mongolsko mi přirostlo k srdci, říká starostka Radka Ondriášová. Proto chci tento standart zavést i u nás, v Hranicích. Už k tomu nemáme daleko, co říkáte?
Oblak

Anonymní řekl(a)...

Jsme Jedna velká rodina. Capo di Tutti Capi.Nehledíme vpravo, nehledíme vlevo. Jsme jen pro sebe.
Al Capone