29. 12. 2010

Některá slova roku 2010


Rafael Behr vysvětlil  v The Observer  26.prosince 2010 některá slova roku 2010. Z jeho článku jsme převzali termíny srozumitelné i nám.  Celý článek naleznete ZDE 

Koalice - Jedna z těch svateb, kde se k sobě nevěsta a ženich na první pohled nehodí, jsou pouze dočasně poblázněni, a kde všichni hosté debatují o tom, jak dlouho to vydrží.

Dluh - Těžké, děsivé břemeno, ovšem nikoliv pokud jde o dluh, který vznikne studentům nuceným platit univerzitní školné. V takovém případě je dluh příležitostí a motorem sociální mobility.

Předvolební příslib - Bezobsažná fráze, založená na předstírané upřímnosti, přísaha, která se rozplyne, jakmile politik, který ji učinil, vstoupí do vlády.

Volby -  Realitní show pro neatraktivní lidi, při němž dostávají členové publika jen jeden hlas.

Obama - Jednotka času definovaná obdobím, které uplyne mezi prvním pocitem naděje, že se něco změní a zjištěním, že se nezmění vůbec nic.
Doporučení redakce HL: místo jména Obama si zkuste dosadit např. Nečas, John, nebo Ondriášová a položte si otázku -  Platí výše uvedené také?

Sociální parazit - Osoba, jejíž životní styl financuje stát - do této kategorie se však nepočítají politici, poslanci a státní úředníci.

Mládí – choroba, která dělá lidi nezvykle náchylnými vůči slibům a protestům.



Žádné komentáře: