20. 12. 2010

Fasáda o názvu Protikorupční Nečasova vláda se hroutí


……a s ní i důvěryhodnost této vlády. Rekapitulujme zveřejněné skutečnosti: 

Ředitel SFŽP Michálek se na konci léta obrátil na ministra vnitra Johna s podezřením na možné korupční jednání špiček ministerstva ŽP. John (nevěří své policii?) Michálkovi doporučil, ať důkazy zajistí pomocí odposlechů, např. ve spolupráci s novináři.

Michálek se pokoušel kontaktovat předsedu vlády Nečase (kvůli zapojení BIS), ten mu vzkázal, ať se obrátí na policii.

MF Dnes má k dispozici nahrávky důvěrných rozvohovorů, podle nichž se poradce ministra ŽP Drobila Knetig snažil o nezákonné dohazování veřejných zakázek spřáteleným firmám, aby Drobilovi obstaral financování jeho další politické kariéry. Knetig v nahrávce tvrdí, že "Pavel" o všem ví.

Premiér Nečas a prezident Klaus se zastávají Drobila.

Drobil odvolal Michálka (šéfa Státního fondu životního prostředí, odkud měly být peníze vyvedeny), který v duchu Johnovy příručky i jeho osobních rad obstaral ve spolupráci s novináři z MF Dnes ony důkazní nahrávky. Část těchto nahrávek je k dispozici za příspěvkem.

Premiér Nečas si vyžádal informace od policejního presidenta. S takto získanými informacemi seznámil na zvláštní schůzce koaliční partnery.

Dosud známý závěr?

Ten, kdo se podle zatím zveřejněných informací vzepřel odčerpání 500 milionů korun z veřejných zdrojů je propuštěný (Michálek).
Vedení VV se domáhá odstoupení policejního prezidenta s odvoláním na to, že poskytl premiérovi informace o kauze. Přitom jediné informace jsou ty, které zveřejnily sdělovací prostředky a Michálek.
….a protikorupční policie se tímto případem v posledních dnech začala zabývat z vlastní iniciativy sama.

Chybí něco pro naplnění názvu Kocourkov? Asi ne, až na to, že tento název je příliš slušný ve srovnání s tím bahnem, ve kterém se brodí česká politika od 90tých let.
A komunální politika je, až na výjimky, v podobném stavu. Jen v menším provedení.
___________________________________________________________


Drobil Michálkovi poté, co se dozvěděl, že si Michálek rozhovory s Knetigem nahrál: "Pokud něco takového existuje, tak jim to musíte dát. A ujistit je, jste katolík stejně jako já, křesťan, ujistit je, že jestli něco je, jestli tady něco bylo, tak že je to teď tady na tom stole, ta výpověď bude zničena a nic dalšího není.“

Nečas o Drobilovi: „Je to čestný a slušný člověk“.

Nečas o Michálkovi: „Michálek je nedůvěryhodný a běhal měsíce po ministerstvu s nahrávacím zařízením, místo aby šel na polici“.

Jiří Pehe, politolog: „Je to naprostý výsměch tomu takzvanému boji s korupcí, který mimo jiné vůbec nezačal. Co se stalo, je jen logickým výsledkem a ukazuje to, že korupce, tedy takové to přikrádání různých podnikatelů a politických stran ze státních zakázek, že je to systémová záležitost. Premiér s tím evidentně ani nic moc dělat nechce. To, že o tom konkrétním případu věděl od října, to už samo o sobě o něčem svědčí“.

Zdeněk Zbořil, politolog: „Rozum zůstává stát, že k něčemu takovému může dojít. Že někdo může být takový hlupák a pouštět se do takové akce – myslím tím pana Drobila – včetně té tolerantnosti, kterou projevil pan Nečas, ale i pan prezident. Nechci si připustit, že to takhle vlastně pokračuje z té minulosti počátku 90. let až do současnosti a není síla to nějak zastavit“.

Zdeněk Špiřík

Žádné komentáře: