3. 10. 2010

Zakladatel TOP 09 zřejmě předpokládá, že si Češi nechají líbit vše

Petr Zídek, redaktor LN

Nemine týden, aby se neprovalil nějaký další skandál spojený s ministerstvem obrany. Nejnovější: týdeník Respekt zjistil, že při nákupu transportních letaden Casa dostal zprostředkovatel – firma Omnipol – provizi 890 milionů korun. Letadla byla vybrána bez výběrového řízení, navzdory odporu velení armády, obchod prosazoval tehdejší náměstek ministra obrany Martin Barták (dnes náměstek ministra financí Kalouska) a nejvíce se na něm obohatil šéf Omnipolu Richard Háva (dnes i tehdy přítel Miroslava Kalouska).
  
Je opravdu zarážející, že protesty proti škrtům ve výdajích veřejných rozpočtů, které na příští rok připravil ministr financí, nejsou mnohem razantnější. Zadluženost českého státu totiž evidentně nepramení z toho, že bychom měli příliš vysoké porodné či příspěvek na stavební spoření, ale z toho, že si jej rozparcelovaly politicko-ekonomické mafie, které z něj nejrůznějšími způsoby vysávají miliardy. 

Kdy trpělivost občanů dojde konce, nelze předvídat, Kalousek však zřejmě předpokládá, že si Češi nechají líbit vše. Jinak by těžko mohl zvyšovat příjmy učitelům a snižovat je policistům: matikáři vyzbrojení pravítky a kružítky ho totiž před rozvášněnými davy asi neubrání.

Lidové noviny, 29.září 2010 

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Konečně našel někdo odvahu to takto přesně pojmenovat.