17. 1. 2010

Jak jsme zvládli kalamitu?



Občané jistě na jedničku. Převážná většina nečekala na pomoc z Ekoltesu a tak jako po jiné zimy, si své chodníky a prostory očistila. Stejně tak v našem domě. Paní domovnice se již léta stará o několik desítek metrů čtverečních, které náleží městu. A za prostředky sdružení vlastníků. A stejné je to i u ostatních bytovek a rodinných domků.


Ne tak zvládá úklid město. Samozřejmě, mohou být důvody různé. Např. objektivní, kdy během krátké doby napadlo tolik sněhu, co jindy padá několik dnů, aj. Také však mohlo jít o podcenění situace. Vždyť už i děti ve školce se učí, že leden je zimní měsíc a to obyčejně padá sníh. A na to je třeba se připravit. Ne u kávy a chlebíčků, ale na skutečně pracovní poradě. Stanovit priority úklidu. Najmout techniku i z jiných firem. Rozdělit odpočinek řidičů. Ano, ti odvedli kus poctivé práce. Byli maximálně vytíženi a jejich snahy a vytížení byly enormní.
Vymlouvat se na peníze? V minulosti byly zimy slabší, město tak ušetřilo určitou částku. Nešla uložit jako rezerva? Vždyť zkušenosti ukazují, že po mírnějších zimách vždy přijde kalamitní, problematická. A zase je problém.


A diskuze na internetu Hranického deníku ukazuje, že pan starosta je v klidu neprávem. Několik desítek kritických příspěvků je toho důkazem. A při rozhovorech s lidmi cítím, že spousta z nich už i rezignuje. Jen mávnou rukou a řeknou: „Co byste chtěli po současném vedení města…!“ A to je smutné. Rezignace na věci veřejně totiž umožňuje dostat se k moci i lidem, kteří sledují jen vlastní zájmy. Jak říká na svých internetových stránkách pan Jiří Peš: „K vítězství špatných často stačí, když slušní mlčí“.
Jeden zajímavý postřeh z diskuze ke sněhové kalamitě lze však zaznamenat. Lidé volají po změnách na radnici. Přece jen se blýská na lepší časy?
Miroslav Raindl


Poznámka k výše uvedenému příspěvku.
Zastupitel Mgr. Miroslav Raindl opakovaně na zasedáních zastupitelstva požadoval informaci, jak rada města a Ekoltes hodlají reagovat na změnu legislativy týkající se úklidů komunikací v zimním období. Ředitel Ekoltesu odpověděl, že se vlastně nic nemění, Ekoltes prý ve srovnání s minulostí bude navíc uklízet jen chodníky na náměstí.


 Mgr. Raindl dále navrhoval, aby se vedení města (starosta či místostarostka) obrátili na občany s prosbou o zajišťování úklidů v dřívějším rozsahu i v tomto zimním období. Dával ke zvážení, zda by město například nemohlo pro tento účel dát k dispozici potřebné nářadí. Představitelé města se jeho návrhům vysmáli, nejvíce paní místostarostka.
Krátce před sněhovou nadílkou ředitel Ekoltesu informoval hranickou veřejnost, jak se dlouho předem jím řízená firma na zimní období připravovala, včetně nákupu nové techniky. Ještě po prvním sněžení tvrdil, že příslušný Plán zimních opatření je plněn. Pokud by v údobí nejintenzivnějšího sněžení termíny z tohoto Plánu plněny nebyly, většina občanů města by to pochopila. Že však v řadě případů zmíněný Plán není plněn do dnešního dne, odpustit nelze.


Pokud pominu arogantní prohlášení starosty zveřejněné v Deníku, zodpovědní představitelé mlčí. Kdyby se aspoň pokusili o omluvu a poděkovali těm, kteří uklízeli bez ohledu na novou právní úpravu. Skutečné osobnosti by to dokázaly.
Závěrem se připojuji k ocenění těch pracovníků Ekoltesu a veřejných služeb, kteří úklidové práce obětavě prováděli.
Zdeněk Špiřík


Přetiskujeme některé názory, které proběhly na stránkách Hranického týdne k tomuto tématu:
7.ledna
….co takhle uklidit chodník který vede od zámku směrem ke kinu? mám pocit že tam ještě žádná technika nebyla...jen to lidi rozšlapali..nemám pocit že by 50 lidí zvládlo úklid celých hranic a všech chodníků a uliček...chci vidět, až přijde opravdová kalamita protože to už pak nebude stačit jen sníh zoufale přehazovat ze silnice na chodníky, z chodníku na silnice a čekat až mezitím roztaje…
…Také mě udivuje arogance hranické dvojice V+W. Stejně tak ale i schopnost místostarostky Ondriášové stát se neviditelnou a přitom zodpovídá prostřednictvím odboru a Ekoltesu za stav komunikací ve městě. A co Ti všichni radní a představitelé koaličních stran, kteří se jako pijavice za slušné peníze nasáčkovali do řídící struktury Ekoltesu?
9.ledna
Protože pan starosta nechce plýtvat penězi daňových poplatníků na odklízení sněhu z chodníků,musí občané chodit po ,alespoň částečně schůdných silnicích.A já se ptám,kde tedy máme jezdit my řidiči,když naše silnice jsou v těchto dnech hojně využívány jako pěší zóny.Snad po chodnících?
10.ledna
 Plně s vámi souhlasím.Určitě to starosta myslel tak jak to napsali.Stejně bude valit klíny do hlavy,a něco zase moudrého pronese.Ta hromada sněhu se sice v pátek nedala zvládnout,ale za 48 hodin by už měli mít všechno uklízené jak tvrdí ten druhý expert na kalamity( ř. Ekoltestu).Do místních části se ani nedostanou.No uvidíme.
12.ledna
…Ivo, máš pravdu. Když jsem s tímto problémem 2x vystoupil na zastupitelstvu, všichni se mi vysmáli. Nejvíce paní místostarostka. Navíc jsem navrhoval už v minulosti, kdy byly mírnější zimy, ušetřené peníze ponechat jako rezervu pro horší situace. Neuspěl jsem. Celá organizace úklidu sněhu postrádá systém. Ale to je na dlouhé povídání. Je mi líto, že kompetentní nenašli ani trochu slušnosti k omluvě za současnou situaci. M. Raindl  (Mgr.Raindl reaguje na příspěvek Ing.Holce, který jsme v Hranických listech zveřejnili 11.ledna pod názvem Reakce na výrok starosty)….


….. Activ asi nepotřebuje VÍC peněz,na mnohá parkoviště se nedá ani zajet.Ať jsou to parkoviště placená,nebo pro rezidentní.Rezidenti/občané,platící si za to,že mohou parkovat před svým domem/platí nemalé peníze ročně této firmě ,která se ani nepostará o to,aby tyto místa byla řidičům řádně přístupná.Proč taky,svoje peníze dostanou a ty občane,uchop lopatu a makej!!!...
15.ledna
…Tak už by mohli konečně začít ten sníh odvážet.Sice je hezké,že konečně uklidili chodniky,ale co ty hromady sněhu?Ty hromady na sidlištích dost překáží hlavně při parkování i při výjezdu.To tu budou strašit do jara?Byl jsem zase ve Velke.Od hospody směrem na Hrabůvku je silnice tak zúžená,že je to o hubu,když se potkají dvě auta.Hlavně u kaple se potkat s většim autem je docela horor.A chodník ten prý častečně uklidil ekoltest,něco lidi sami,ale zbytek na ten se už nedostalo.Prostě slouží úzké skupině lidí tak se na něj i na silnici kašle…


…..Milí spoluobčané,tyto diskuze jsem naprosto zbytečné.Jestli si myslíte,že by se chytila radnice v čele se starostou a Ekoltes za nos a něco dobrého pro město a obyvatele udělali,je stejně naivní,jako si myslet,že dárky nosí Ježíšek.Nejlepší způsob,jak mocipánům ukázat,jak nám jsou prospěšní,je přijít k obecním volbám a poslat je všechny k šípku.Nechtěl jsem to uvádět v článku pro HT,který jsem posílal do redakce,ale jsem na invalidním vozíku a zkuste si tipnout,jestli si město vzpomnělo na nás,kriply.Z baráku se nedostanu kvůli neodklizenému sněhu,ale ne na chodníku,ten sousedé odklidili,ale hned u vjezdu na silnici je bariéra sněhu.Na mém parkovacím místě to samé a to už ani nemluvím,kdybych se chtěl dostat do garáže.Dlabat na to,nikam nepojedu a budu dřepět doma.Ale jednu výhodu oproti ostatním občanům města mám-nemůžu si na neodklizených chodnících zlomit nohu…..

Žádné komentáře: