26. 2. 2017

Unikátní Hranické propasti chybí infocentrum i lepší přístup

Speleologové v minulém roce prokázali, že je Hranická propast s hloubkou vody 404 metrů nejhlubší zatopenou propastí na světě a tedy naprostým unikátem. 

Každoročně k ní míří spousta turistů nejen z České republiky a mimo jiné i kvůli tomu je v plánu vybudovat informační centrum z nevyužívané železniční stanice Teplice nad Bečvou.  
Turisté by to měli blízko nejen k propasti, ale i k dalším zdejším zajímavostem.  
„Hranická propast je fenomén, který je známý od nepaměti, ale odborníkům je unikátnost tohoto jevu zřejmá už dlouhá léta. Čekali jsme jen na to, až naše předpoklady potvrdí exaktní měření. Unikátní je její geneze a ta je právě příčinou extrémní hloubky propasti,“ vysvětlila vedoucí Zbrašovských aragonitových jeskyní Barbora Šimečková.

Pokračování příspěvku a zdroj zde.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Čím déle bude hranické propasti chybět civilizační bordel okolo, tím líp pro samotnou propast a okolní les.
Doufám, že to tak zůstane, brzo totiž nastanou úplně jiné starosti, než turistický ruch. I když, vlastně to budou starosti s turistickým ruchem.

Anonymní řekl(a)...

Nemusí se to přehánět. Stačí, když se k propasti vyasfaltuje chodník, zavede se podél něj osvětlení, při té příležitosti se dovede elektřina až k propasti, aby mohly být osvětleny a napájeny interaktivní informační tabule. Rovnou se tam zavede internet, na místě se vybuduje přístupový bod WiFi, to je samozřejmost. Aby návštěvníci neznečišťovali přírodu kolem, nainstalují se odpadkové koše a několik kadibudek ToyToy. K jejich vyvážení bude stačit panelová cesta od autokempu. Kolem propasti se položí zámková dlažba (třeba formou sponzoringu od místního výrobce). Nad propast se namontuje nerezová lávka, k té se udělá bezbariérový přístup formou el. plošiny. Nerezové zábradlí kolem propasti už tam, myslím, je. A aby to všechno někdo neukradl, namontuje se pár kamer, na které bude dnem i nocí dohlížet trojice nově přijatých strážníků MP. Jinak se to nechá pěkně přírodní. Možná by se propast ani nemusela zastřešovat. I když...?

Anonymní řekl(a)...

Zapomněl jste na šikmou výtahovou rampu pro postižené, asfaltku zezadu přes pole pro ty vyžrané co tam nevylezou, tím pádem parkoviště a informační kiosek, časem nenápadně rozšířený na motel, benzinku, půjčovnu kol a čtyřkolek. Ve finále se do dómů zasahující nad hladinu prostřílí chodby prohlídkových tras pro návštěvníky, ale hlavně se provedou drobné úpravy samotné propasti dílčími odstřely, aby se tam dala spouštět výletní miniponorka.
No a celé to bude o dotacích z obce, kraje, státu a unie, aby několika vyvoleným z toho něco uvázlo za prstíky.
Miliony let se ta propast bez lidí obešla, obejde se bez nich i nadále tak jak to je doposud, kdo chce cestu si tam najde takovou jaká je.