31. 12. 2016

PF 2017


Rok se sešel s rokem a je čas se ohlédnout za tím odcházejícím.

Největší událostí pro Hranice, bylo potvrzení toho, co jinak každý Hraničák, už dávno věděl, že naše Hranická propast je, nejhlubší zatopenou jeskyní, (oficiálně od 27. září letošního roku), na naší planetě s naměřenou hloubkou 404 metrů. Dosavadní rekord držela italská propast se slanou vodou Pozzo del Merro nedaleko Říma s údajem 392 metrů. Současná naměřená hloubka 404 metrů, ale není konečná, takže podstatě se jedná o poslední bílé místo, na naší mapě České republiky. Z komentářů, které se objevily pod články, se nám na toto téma líbil jeden krátký a výstižný komentář „Error 404, dno nenalezeno“. Jak již i zde bylo psáno, teď záleží hlavně na tom, jak město Hranice, tuto skutečnost využije v rámci turistického ruchu.

Dále je potřeba připomenout i návštěvu prezidenta České republiky Miloše Zemana v Hranicích.

Co se týká místní politické scény, tak letošní rok, oproti minulému roku, který zaznamenal dost silné turbulence, byl dosti poklidný, současná koalice funguje bez problému. I když jak se říká, co člověk, to jiný názor, takže příznivci původní koalice, budou vždy tuto současnou koalici kritizovat a příznivci současné koalice, to mají přesně naopak. Letos proběhly krajské volby, ve kterých, bohužel opět neuspěl žádný místní politik, takže město Hranice nemá v zastoupení v kraji, na rozdíl nedalekého Lipníku nad Bečvou, který má tři krajské zastupitele.

Zatímco situace na radnici byla letos poklidná, tak v místní a nejvíce sledované společnosti Ekoltes a. s., došlo opětovně ke změně vedení a to nejméně vhodnou dobu, před začátkem sezony sečení trávy. Co se týká sečení trávy, stále zde jsou rezervy, takže se částečně opakovala situace z minulých let. Na druhou stranu se musí uznat, že letos se pejskové a malé děti, již neztráceli na sídlištích ve vysoké trávě, tak jak vloni a ani současný ředitel se nevymlouval na to, že je tráva vysoká, protože venku pršelo a svítilo sluníčko. Ohledně sečení trávy vypadá, že se blýská na lepší časy. Jak jsme Vás již informovali, tak současné vedení vypovědělo smlouvy s armádou, která sice na jedné straně přinášela do městské pokladny, tolik potřebné peníze, ale na druhou stranu blokovalo jednu třetinu prostředků lidské síly a technických prostředků, které pak chyběli v Hranicích. Tím pádem je zde předpoklad, že se počty seků, v příštím roce zvednou o polovinu, oproti letošnímu roku.

Problém bude s výpadkem příjmů od armády, přestože v posledních letech již smlouva nebyla tak výhodná, tak přesto hradila část platů zaměstnancům Ekoltesu. Tento výpadek by mohl být nově pokryt z výběru parkovného v našem městě, které od prvního ledna přebírá právě společnost Ekoltes. Čím se napravila situace, kdy v minulosti staré vedení města, se rozhodlo, že nechají raději vydělat úplně cizí firmu, která tento zisk pak vyváděla mimo Hranice.

Z realizovaných projektů v našem městě, kromě nově rekonstruovaných chodníků na sídlišti Struhlovsko, stojí za připomenutí i nové parkoviště na autobusovém nádraží, které částečně řeší nedostatek parkovacích míst u železniční stanici Hranice na Moravě. 

Na poli kultury proběhlo v Hranicích několik akcí, které oživily naše město. Ať už velký koncert pod širým nebem skupiny Traktor a jejich hostů, plus další akce v letním kině jako Pálení čarodějnic, nebo Hranická dětská party. Hranické kulturní léto. Akce v městském parku. Akce k 700 výročí narození českého krále Karla IV, nebo i oslava Vánoc na náměstí.

A na závěr, co nás čeká v příštím roce?
To jak bude vypadat naše město, to především záleží na nás samotných. Zatím je to nepopsaný list papírů.

Z celkového hlediska dochází u nás ze strany státu, ještě tvrdší regulaci našeho života. EET už má v našem městě na svědomí zavření několika hospod. Dále, úplný zákaz kouření v hospodách a nově povinnost pro hospodského, dohlížet zda je návštěvník hospody už podnapilý, nebo ještě ne a to pod hrozbou zavření jeho živnosti až na dva roky. Do toho máme novou vyhlášku, ohledně dodržování nočního klidu, kontrola kotlů a toho čím lidé topí a další postupná omezování a regulace všeho. Ale i zhoršení bezpečnostní situace v Evropě z důvodu imigrační krize, která se zatím naši zemi vyhnula. Co není, ale může velice brzo být. I My zatím máme možnost tuto situaci ovlivnit. Jelikož nás příští rok, čekají další volby, které rozhodnou o tom, kdo nám bude další čtyři roky vládnout. Jak prohlásil jeden klasik, stěžovat si na politickou situaci v zemi a nejít přitom k volbám, je stejné jak si stěžovat, že se někdo pokakal do trenýrek, protože byl líný dojít na záchod.

Příjemné prožití konce starého roku a mnoho úspěchů v Novém roce 2017 vám přeje redakce Hranických listů.


16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Opravil bych rád autora, výpadek příjmu Ekoltesu za sekání trávy nemá s platy zaměstnanců nic společného. Naopak ostatní zákazníci nebudou dotovat nesmyslné ceny sekání pro armádu. Je správné rozhodnutí vedení firmy a posvěcení městem. Sekání pro armádu bylo dotováno občany města Hranic. Jen pro pořádek, sekalo se v městech Opava, Hodslavice/vesnice/, Lipník a Hranice a to za stejnou cenu....
Pokud autor uvažuje ve schématu myšlení bývalého vedení a za "ochuzené" zaměstnance považuje, že vedení firmy nebude mít "obvyklé" prémie , pak se nemýlí. Naštěstí to předseda představenstva zarazil. Ostatně je na novém vedení firmy jaké je schopno přinést firmě nové zakázky za odpovídající ceny a hlavně ne na úkor potřeb občanů města Hranice.

Hranické listy řekl(a)...

To že byly zrušené smlouvy na sekaní trávy s armádou je v pořádku, jak bylo uvedeno předsedou představenstva, tak minimálně minulý rok, bylo toto sekání trávy pro armádu ztrátové.
Hlavní chyba, ale nebyla ta, jestli Ekoltes sekal trávu za stejné peníze v Hranicích, nebo v Opavě, což je samozřejmě z hlediska ekonomiky kravina, z důvodu rozdílných nákladů na dopravu, ale hlavně to, že zatím co cena za sekání byla stále stejná, tak náklady na toto sekání neustále rostly. To co bylo před lety výhodné, dneska to již bylo ztrátové.
Takže pokud ty smlouvy nešly aktualizovat, bylo lepší je zrušit.
Pokud jsem psal o výpadku příjmu od armády, bylo to myšleno tak, že přes sezonu sekaní, z příjmů od armády za toto sekaní (a v minulosti byl podnik plusu), se pokryly platy zaměstnanců, kteří tam sekali. Letos pokud budou sekat pouze v Hranicích a častěji, což je dobrá zpráva pro Hranice, že bude více seků, tak bude muset město za tyto navýšené seky více zaplatit.

Anonymní řekl(a)...

je to dobrá diskuze. Jako občan města musím hodnotit orgány a jiné instituce /orgán není pohlavní úd/.
Volil jsem a volit budu. A jsem přesvědčen, že i přes některé nedostatky, vždy město fungovalo. A funguje. A dokonce současné vedení se výrazně posunuje vpřed.
Občané, hledejte nedostatky, ale s citem.
Za rok a 1/2 budou volby. Změňte to! Nebo si sami vytvořte uskupení, partu, hnutí....ať je nějaké pnutí.
Zdraví vás Gustav Gunár

Anonymní řekl(a)...

Zdánlivě to sem nepatří, ale nedá mi to, musím sem napsat něco, co je rozměrově mnohem výš než místní politika. I my v Hranicích jsme zažili pískot na prezidenta republiky.Moje generace si prožila dobu před "bolševikem", "bolševika" a nyní prožívá současnost... Jsme již otrlí přijímat všemožné informace a dezinformace. Ty hlásné trouby, které se snaží nahnat občanské stádo do ohrady však podceňují základní faktor, kterým občané, na rozdíl od ovcí disponuje a to je rozum, paměť, zkušenosti a intuice. Celé povídání je prázdné a bezobsažné. Rusko s ohledem na počet obyvatel, jeho surovinovému zázemí a rozloze nemá důvod ještě po mnoho desetiletí usilovat o anexi nových území, samozřejmě musí být připraveno své legitimní teritorium bránit a nelze to směšovat se zavádějící interpretací jako přípravu agrese. EU byla a ještě bohužel je produktem mocichtivého kapitálu ovládnout svět, poněvadž je mnohem jednoduší, aby pod jednou taktovkou pískaly a skákaly všechny evropské země, než aby se jednalo a přesvědčovalo s jednotlivými vládami. Zvolení Trumpa v zemi kapitálového centra, zejména s ohledem na jeho rétoriku (posečkejme na hodnocení praktického chování) zde vyvolalo značnou nervozitu, která je mediálně podporována, poněvadž ta jsou většinou personálně obsazena stoupenci zachtěného kapitálového režimu. Je to analogie našich poměrů, jen s rozdílem světového dosahu. Media i u nás mají největší podíl na občanské polarizaci, která zasévá neklid a nervozitu. Přiznávám se, že v televizi všechny politické komentáře hned přepínám, nebo vypínám. Opakuji znovu: Používejme rozum v konfrontaci s vlastními zkušenostmi.

Mydlář

Anonymní řekl(a)...

Úžasný výplod.
Chocholoušek by měl radost.
Chybí mi zde od autora vysvětlení, jak by fakticky mohla v podstatě prťavá EU ovládnout svět - např. severní a jižní Ameriku, Rusko, Čínu, celou Asii, Austrálii...
EU byla založena a dlouho fungovala z důvodů ryze pragmatických - volný pohyb osob, zboží a kapitálu, což umožnilo ekonomický rozvoj západní Evropy.
Šlo původně jen o integraci ekonomickou.
Problém nastal na začátku 90. let, kdy Brusel dostal chuť na integraci i politickou a od té doby to je v háji.
Faktem ovšem, je EU tvoří národní státy a byly to právě národní státy a jejich reprezentace, co současný vývoj umožnily.
Je chyba nadávat na EU jako takovou, ta dělá opravdu jen to, co jí její zakladatelé, tj. národní státy, dovolí.

Anonymní řekl(a)...

Pane Mydlář, na rozdíl od článku pod Vámi, Vám dávám palec nahoru.

J.H.

Anonymní řekl(a)...

Mydláři a jeho obdivovateli, vážně si myslíte, že Trump bude změna k lepšímu? Člověk, který je ikonou a ztělesněním kapitálu? Politikové jsou loutky, vládnou ti v pozadí, co tahají za šňůrky. Ne nadarmo se i jeho vlastní lidé vyslovili, že rodina jeho dcery Ivanky a jejího manžela Jareda Kushnera se stala nejmocnější židovskou rodinou na světě.
Aby nakonec EU nebyla slabým čajíčkem.

Anonymní řekl(a)...

Jestli bude Trump změna k lepšímu?
Určitě nebude změna k horšímu.
Muslim narozený v Keni Barack Obama, sice dostal Nobelovou cenu míru?!?, a přitom vedl osm válek, během osmi let nechal shodit sto tisíc bomb. Miliony mrtvých. Rozvrátil fungující země, za něho vznikl Islámský stát, migrační krize, část světu je v troskách.
Killary Clinton, by v tomto pojetí vývozu americké demokracie pokračovala, už měla čtyři roky praxe jako jeho ministryně zahraničí, pod její vedením by hrozila třetí světová válka.
Trump slíbil, že přestane všude po světě pomocí bomb vnucovat americkou verzi demokracie, která mimochodem znamená i to, že je normální že, když demokraté prohrají demokratické volby, tak zapalují auta, rozbíjejí výlohy, pořádají demonstrace a týdny neklidu. Trump, slíbil že omezí války a raději se bude věnovat Americe.
Je to podle Vás špatné?

Anonymní řekl(a)...

Trump nemluvil o izolacionismu. O uzavření se o sebe sama.
Zkuste se zamyslet nad pojmem "bude se věnovat Americe."
To v první řadě znamená věnovat se JEJÍM zájmům - tj. politickým, vojenským a ekonomickým. A pak si zkuste odpovědět na to, jak se tyto jednotlivé zájmy v praxi prosazují, jsou-li zájmy U8A po celém světě. Schválně co Vám vyjde - pravda a láska?
Trump je pravý americký byznysman - žralok a dravec, tak jej popisují bez výjimky všichni, odpůrci i partneři. Vážně si myslíte že bude rozdávat po světě lízátka a peníze? Velká země, velká ekonomika, velký export a ten se musí zajistit získáním, někteří ekonomové používají výraz "dobytím", nových odbytišť a upevněním stávajících. Jakpak se to v praxi dělá, když jde "jen" o prachy?
Jeden ze středových amerických komentátorů popsal politiku nově nastupující administrativy slovy "bude to jiné, ale stejné".

Anonymní řekl(a)...

Ano Trump skutečně prohlásil, Amerika (USA) na prvním místě.

Ale taky prohlásil, že přestane vyvážet americkou demokracií pomocí bomb, co znamená, méně válek na světě. A tím větší bezpečnost.
Lze předpokládat, že donutí státy NATO, včetně nás, větší výdaje na armádu, dle závazku to mají být 2 % HDP. Státy, které mají jejich vojenské základny, což my ne, budou asi více platit za pobyt jejich vojsk. Na rovinu, je to jejich problém, když si tam Američany natáhly, tak ať platí.
Chce místo financování válek, financovat do infrastruktury v USA. Dát práci lidem u nich doma.

Co se týká obchodu, tak již zrušil připravovanou smlouvu TPP, která z běžných občanů jak USA, tak i z Evropy, by udělala otroky nadnárodních kooperací, které by měli větší pravomoci než zvolené národní vlády. Už jen za toto mu patří dík.
Amerika je od nás dost daleko, takže to, že by nějak násilně prosazoval vývoz amerického zboží do Evropy, nehrozí. Problémy budou mít především američtí výrobci, kteří by chtěly přesouvat výrobu do Mexika. Dovoz zboží od nás do USA je taky minimální. Horší už to nebude.

Problém ale vidím jak bezpečnostní tak i obchodní, na konflikt s Čínou. Takže uvidíme. Kdyby vyhrála Killary Clinton, tak jak jsem psal, hrozila by třetí světová s Ruskem a to na evropském bojišti. Tedy u nás. Což u Trumpa nehrozí. Spíše to vypadá na oteplování vztahů s Ruskem, na tom může My jen vydělat.

Trump jde tvrdě proti imigraci, prosazuje hlídaní státní hranice a je proti islámu. Takže sluníčka v Evropě dost z něho šílí. Zde věřím, že brzo USA bude v tomto ohledu pro nás vzor. Že se opět začnou hlídat hranice a stop imigraci. Konec Multikulturalismu a politické korektnosti. V tomto roce, nás v Evropě čekají dost důležité voleb, které rozhodnou o naší další budoucnosti.
Předpokládám, že již nehrozí nátlak na Německo, na Merkelovou, aby islamizovala Evropu. Trump není muslim jako Obama. Už se asi nikdy nedozvíme, co měl Obama na Merkelovou a ostatní evropské lídry, že ho poslouchali na slovo a že klidně obětovali své národy.

My nemáme problém s USA, my máme problém s EU, kterou řídí neomarxisté, máme problém s postupnou islamizací Evropy. To si musíme vyřešit samy, bez pomocí USA. Ale vítězstvím Trumpa, se blízká u nás na lepší časy. Ale uvidíme.


Anonymní řekl(a)...

Poslední americký prezident, který projevil vůli konat ve jménu prostých Američanů, lidu a Ameriky se jmenoval Kennedy....

Anonymní řekl(a)...

Já to vidím tak, že bude dobře, když se páni prezidenti Trump a Putin spojí, byť zatím jen na telefonu. Pokud z toho vyjde nějaká dohoda, třeba ta o zrušení sankcí, bude to signál o návratu doby bez harašení zbraní. Důležité je, že spolu ti dva budou mluvit. A to mi dává naději, proč mám důvod věřit v lepší budoucnost. Návrat "Bílého otce" do čela USA tomu dává velkou šanci.

Mydlář

Anonymní řekl(a)...

Jo a půjde-li proti FEDu a jeho měnové politice tvrdě dopadající na prosté Američany, generálským a zbrojařským lobby, aby byl ten Váš naivní mír, protože si jej prostí Američané přejí a proti bankám, aby neždímaly z prostých Američanů peníze, tak se čirou náhodou objeví prostý rozhořčený blouznivý Američan s flintou v ruce, kterého jiný rozhořčený prostý Američan picne dříve, než jej vyslechnou...
Mimochodem, mohl by jste časově definovat období bez harašení zbraní? Pokud jsem dával v dějepise pozor, tak to bylo naposledy na přelomu 19. a 20. století? Potom a předtím rozhodně nikoliv.

Anonymní řekl(a)...

Ale, že to některé žere, ta možná domluva Trump a Putin :D

Anonymní řekl(a)...

Americký prezident Donald Trump pátý den ve funkci podepsal exekutivní příkaz týkající se migrace. V rámci něj nařídil ministerstvu pro místní bezpečnost, aby týdně zveřejňovalo seznam trestné činnosti páchané migranty. Informuje o tom list The Independent.

To si ovšem dovoluje hodně! Představte si, že by kupříkladu u nás někdo zveřejňoval kriminalitu cikánů! Vždyť by Šabatovou, mladého Dienstbiera a spoustu dalších okamžitě ranila mrtvice…

Jo a taky Washington Capitals v NHL zase vyhráli. Dva góly dal Kuzněcov, jeden Ovečkin. Není nejvyšší čas ty protiruské sankce rozšířit?

Anonymní řekl(a)...

Domluva Trump a Putin? Vyloučeno. Tyto země už z principu stojí proti sobě.
Jako za SSSR se dohodnou na věcech, které nenarušují jejich státní a národní zájmy, v nichž po sobě pojedou jako psi.
A že někteří naivní baští divadélko pro veřejnost? Jejich problém.