23. 11. 2016

Vánoce za císaře pána. Rozsvěcení vánočního stromu.

Kdy: čtvrtek 1. prosince v 17:00 hodin 
Kde: Masarykovo náměstí  

Rozsvěcení vánočního stromu za asistence císaře pána. 
Vystoupení houslisty Jiřího Erlebacha, znít bude i panova flétna. 
Moravská Veselka. 
C. K. poštovní úřad s tiskem pohlednic. 
Mincíř, kovář, verbíři, flašinetář.






6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Lidi, co se to děje. Všude samý Habsburk. Proč tedy máme republiku? Co Masaryk, Beneš, Štefánik...? 100 výročí úmrtí FJ I. přece není důvod k oslavám? Všude kam se podíváš, velebíme Habsburka! Běžte se už bodnout.
Copak nejsme schopni připravit obyčejné, české vánoce!?
KHB

Anonymní řekl(a)...

Máte pravdu. Lezeme šlechtě a elitám do zádele.
Chce to obyčejné, skromné vánoční oslavy. Ne obžerství, ale lásku a pohodu. JŽ

Anonymní řekl(a)...

České Vánoce (opravdu se to píše s velkým V) jsou ale středoevropské Vánoce! Naše zvyky vychází z našeho prostoru, který byl větší než dnes (ostatně naši bratři nejsou Slováci, ale právě Rakušané - geneticky i kulturně).

Proč se oslavuje Habsburk? Protože za jejich vlády jsme byli důležití. Naštěstí jsme vyhráli bitvu na Bíle hoře (jinak bychom dopadli jako Lužice), oni ti "čeští stavové" byli stejně Němci (z dnešního pohledu) nebo dokonce se stali vazaly jedné rozpínající jihovýchodní říše. Kterou ale Habsburkové, pomocí české šlechty a polského krále odrazili. A za FJ I bylo České království v nejlepší kondici (a to hlavně ekonomicky). Bohužel v té době existoval také národností spor (ano, opět ten zhoubný nacionalismus) a obava z Pruska, což bohužel zapříčinilo to, že bylo zablokováno Rakousko-České vyrovnání.

Bohužel jsou mezi námi lidi, kteří stále věří tomu Palackého pojetí dějin, které jsou prostě vylhané. Věřil jim i Jirásek, Masaryk a nakonec i Nejedlý. Jejich pojednání o historii berte s velkým nadhledem.

Masaryk byl sice skvělý člověk (dneska bychom ho ale nezvolili, protože nelhal), ale je to taky příčina roku 1938 (rozvrátil velký stát a čeští Němci neměli stejná práva jako Češi, to se jim pak nemůžeme až tolik divit, že se chtěli trhnout), Beneš byl nejslabší prezident (Mnichov - 1938, odsun a divoký odsun - 1945, ale hlavně únor 1948). Určitě máme v historii lepší osobnosti, které oslavovat. Například zrovna FJ I.


RRRR

Anonymní řekl(a)...

Ekonomicky se vracíme do feudalismu, tak proč ne kulturně?
Sereblitám to za
A/ vyhovuje
B/ jim to bez odporu dovolujeme
Není čemu se divit.
Stejně brzo vánoce nahradí ramadán...

Anonymní řekl(a)...

No, řekl bych, že české vánoce byly ty klasické ladovské právě za císařepána. A pořád lepší než ty současné komerční se Santou a tím zeleným blivajzem z Alzy... :-)
A osobně si myslím, že kdyby došlo k transformaci monarchie na federaci, jak to zamýšlel nástupník trůnu, než ho střelil v Sarajevu (podle dnešních bádání za tím stáli Němci, sám W. Churchill nebyl z rozpadu monarchie nadšen, protože v ní viděl protiváhu německé rozpínavosti, což se nehodilo zase Němcům) federaci suverénních států, složenou jen z vyspělých zemí (Rakousko, Česko a Maďarsko) a odhození balkánských a haličských přílepků, které byly jen dírou na peníze, asi by to dnes vypadalo jinak a možná i lépe, ale to je kdyby...

Anonymní řekl(a)...

Teda koukám včera večer na Hranice, nevěděl jsem, že město má vlastní protivzdušnou obranu s protiletadlovými světlomety...:-)