18. 3. 2015

K poskytování příspěvků z rozpočtu města

Šéfové koaličních stran si ve fázi vyjednávání o koalici na hranické radnici vzájemně „vyšli vstříc“ ve svých požadavcích a potřebách. Když nyní něco projde radou města (rozuměj sešlostí těchto několika šéfů), je následné hlasování v zastupitelstvu pouhým formálním aktem určeným neinformovaným občanům.
Pokud pan starosta v článku Co je pro město výhodné ze 4. března zdůrazňuje, že poskytnutí finančních darů soukromým podnikatelským subjektům schválilo zastupitelstvo (doplňuji, že jen hlasy koaličních zastupitelů), snaží se odvést pozornost od těch, kteří ve skutečnosti předem už v radě takto rozhodli.

Formulace, že „poskytování příspěvků je bytostnou pravomocí městské samosprávy“  z uvedeného článku mě vede k připomenutí slabosti mandátu, který občané současnému volenému vedení města ve volbách dali.
Čistý většinový volební systém je možný tam, kde jsou jen dvě strany. V našem případě slepilo koalici 5 stran. Navíc všechny součásti účelového slepence, který se označil za koalici, zvolil dohromady jen přibližně jeden z pěti občanů města s volebním právem. Tato skutečnost by měla současné představitele města vést ke zvýšené snaze hledat konsensus v rámci celého zastupitelstva při rozhodování o důležitých otázkách, k nimž nepochybně nakládání s obecními prostředky patří. Rozhodnutí rady učiněné v přítmí kanceláře starosty, zavázání zbývajících koaličních zastupitelů a převálcování opozice v zastupitelstvu potřebným trpělivým společným hledáním pro město optimálního řešení určitě není.

M. Vaněk

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrá analýza vztahů v koalici. Dost bylo Juračky a jeho politických machinací. Divím se OR, že mu na to skáčou. Ale co chceme. Vždyť ani nechodili k volbám, nebylo je vidět na jediném jednání zastupitelstva. A teď rozdávají rozumy.

Anonymní řekl(a)...

Bohužel, staré struktury nevyjednávají, staré struktury tlačí vše silou. Dočkali jsme se stejných metod jak před rokem 1989, akorát s tím rozdílem, že se to děje pod pláštěm demokracie.

Anonymní řekl(a)...

Lesák mě zklamal. Očekával jsem větší flexibilitu a nasazení z jeho strany. Obávám se, že se začíná stávat nýmandem a zbytečně zabírá kancelář. Bohatý neznamená chytrý. J. N.

Anonymní řekl(a)...

Na dotaz, jak Napárie vykáže stavební a dokončovací práce podle smlouvy s radnicí, měla odpovědět poslankyně TOP 09 takto: Ukáže smlouvy z loňska. Hm, a proč ne z předloňska...nebo z minulého století?