25. 3. 2015

Jaká je skutečná výše ekonomických ztrát plovárny?

K teatrálnímu zvolání pana doktora Juračky o krytém plaveckém bazénu v jeho článku, který naleznete ZDE, si lze pouze povzdechnout, že pan Juračka asi nechápe základní principy tržního hospodářství. Pokud by se v podobné lokalitě, jako jsou Hranice, ekonomicky vyplatilo investovat do takového projektu, určitě by se soukromý investor dříve nebo později našel. A když ten zájem neexistuje ani při dnes levných finančních zdrojích, jedná se o projekt, který je trvale ztrátový.

Roční ztráta plovárny je, a to by měl pan starosta jako dlouhodobý člen dozorčí rady Ekoltesu vědět, podstatně vyšší než jím zmiňované 3 miliony korun, kterými město svůj Ekoltes dotuje přímo. Odhadujeme, že skutečná celková roční ztráta plovárny může být kolem 10 milionů korun. 


Ztráta z provozu plovárny se promítá přímo i nepřímo do hospodaření města. Před prodejem provozu tepelného hospodářství byly ztráty plovárny kryty také pomocí části zisku a odpisů účtovaných odběratelům tepla z tepelného hospodářství Ekoltesu. Nyní, po ztrátovém prodeji tepelného hospodářství, pokud nechce být Ekoltes ve ztrátě, musí zvýšit zisk z ostatních činností. Hlavním odběratelem Ekoltesu a jeho jediným vlastníkem je přitom město. To tedy nejen přímo, ale i nepřímo nese převážnou část celkové ztráty plovárny. Snad nám její výši v jednotlivých letech od zahájení provozu plovárny pan starosta sdělí.

Město, zprostředkovaně prostřednictvím Ekoltesu, výrazně dotuje cenu každé vstupenky (i návštěvníkům přespolním). Dotování ceny vstupenky  může být pro město z pohledu výše výsledné roční ztráty akceptovatelné, ale za určitých podmínek i krajně nevýhodné. Pro takové posouzení však podle současných i minulých opozičních zastupitelů nikdy nikdo zastupitelstvu nepředložil potřebné průkazné rozbory, nebo aspoň potřebné podklady.
Protože se jedná o mnohamilionové částky, přímo i nepřímo vynakládané z rozpočtu města, je to téma, kterým by se měly zabývat finanční i kontrolní výbor zastupitelstva města.

(red)

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Lidé, kteří šli do politiky kvůli svému prospěchu, nechápou, že se v politice chce někdo angažovat pro obecné dobro. V zajetí svého myšlení je považují za riziko pro své osobní zisky z politiky.

Anonymní řekl(a)...

Finanční výbor je pod kuratelou lidovců. V kontrolní výboru sedí Ježík. Jeden z autorů projektu Ekoltes...

Anonymní řekl(a)...

Lidé chtěli změny na radnici. A kdo opět parazituje?? Podívejte se na koalici. Stejné tváře, stejná jména. A Otevřená radnice hraje třetí housle. Jsme zvědavi koho uvidíme v Ekoltesu. Opět dinosaury.Hanba! O. P.

Anonymní řekl(a)...

Hlavně je potřeba rozkrýt skladbu příspěvku města na bazén. Ukázat, co je na režie zaměstnanců bazénu, energie, odpisy a hlavně na platy a požitky politiků v Ekoltesu. Také je potřeba rozkrýt, kdo, a za kolik dělá služby pro bazén. To je jediná cesta vedoucí ke snížení příspěvku města. Při současném složení vedení radnice se toho však asi nedočkáme. Kotelny pro.rbali a jiný katalyzátor přes, co hnát peníze už nemají. Kde jsou slova z volebních letáků? Představoval jsem si, že Otevřená radnice vnese vítr do změn. Ve volebním letáku změny měli. Zatím jsou za větrem hodně pozadu a vánek řídí osvědčené struktury.
R.H.

Anonymní řekl(a)...

Ono to sice s bazénem nesouvisí, ale chci se s Vámi podělit o krásně morbidní zážitek: Pan starosta navštívil Dům seniorů, kde ve svém monologu se vychvaloval co a jak... a vrcholem jeho vystoupení bylo, když před důchodci začal vychvalovat, jak krásný budeme mít hřbitov. Ještě že nerozdával rakvičky ze šlehačkou.
Hana

Anonymní řekl(a)...

Tak to asi ten váš hranický pan starosta spojil vlastní reklamní akci s reklamní akcí na městský hřbitov. Možná aby připravil důchodce na budoucí příjemný pobyt. A nenavážejte se nám pořád do Ekoltesu. Kdybyste byli na našich místech, vyváděli byste veřejné peníze taky.
Petr

Anonymní řekl(a)...

Škoda, že lidská paměť je tak krátká. Měli se ho zeptat proč se věnoval více židovskému hřbitovu než městskému.

Anonymní řekl(a)...

Prostě a jasně. Lidé chtěli nové tváře, nové přístupy. A výsledek: Otevřená radnice se starými tvářemi - Zíma, Ondriášová, Haša, Ulehla, Kopřivová, atd. Takže budeme dál svědky nějakého bratřičkování...
Květa a Jarek

Anonymní řekl(a)...

Nikdo z TOP 09 nehlasoval pro zvýšení důchodů od 1.ledna 2015 !!!

Nesouhlas : 13
Zdeněk Bezecný, Jan Farský, Petr Gazdík, Leoš Heger, Václav Horáček, Jiří Koubek, Marek Ženíšek, Věra Kovářová, Michal Kučera, Helena Langšádlová

František Laudát, Jaroslav Lobkowicz, Karel Tureček

Nepřihlášeni: 4

Nina Nováková, Stanislav Polčák, Karel Schwarzenberg, František Vácha


Zdrželi se: 3

Jiří Skalický, Anna Putnová, Gabriela Pecková

Omluveni: 6
Markéta Adamová, Jitka Chalánková, Daniel Korte, Miroslav Kalousek, Rom Kostřica, Herbert Pavera

Všichni z TOP 09 hlasovali pro zvýšení platů poslanců !!!


za TOP9 pro .............26 poslanců


Až bude tleskat Juračkovi a spol, jak se chová jeho chovná stanice

"Elity národa".