21. 2. 2015

Nemohu souhlasit.

     Vládnoucí koalice (ČSSD,  KDU,  Hranice 2000 a Otevřená radnice)   našeho města rozhodla vyplatit z městské pokladny 4 miliony korun do dvou soukromých firem. Opozice jednotně nesouhlasila.
Nyní, když je rozhodnuto, je nutné se na celou záležitost podívat s chladnou hlavou a vyhodnotit co toto rozhodnutí způsobí.

     Starosta města pan Juračka uvedl, že Rada města projednala žádost obecně prospěšné společnosti NAPARIA, která provedla opravu sportovního areálu Olomouckého kraje v Hranicích a je tedy přínosem pro naše město dále tento subjekt dotovat.
Pan Selzer uvedl, že předmětné zařízení chátralo a tento stav by úřady Olomouckého kraje ani úřady města Hranic nedokázaly vyřešit. Z tohoto důvodu je žádoucí podporovat finančně soukromý subjekt, v tomto případě částkou 2 mil. Kč.  Je tedy nastolena otázka funkčnosti našeho úřadu.
V diskusi vystoupil i pan Marek Nádvorník, předseda klubu Judo Železo Hranice, který apeloval na skvělé, nově vytvořené podmínky pro činnost mládeže.
Trochu překvapivé bylo, že majitelé a strůjci tohoto záměru pan Symerský, Martin a Marek Šakovi se na jednání Zastupitelstva města Hranic nedostavili.

     Začněme tím, že město Hranice má takzvaný zásobník nebo registr potřebných investičních akcí, na které prozatím nemáme peníze. Jsou zde vedeny požadavky osadních výborů, návrhy občanů, nutné investice do protipovodňových opatření, sociální oblast, údržba stávajícího majetku, chodníky aj.  Předvolební prohlášení stran byly plné plánů a nutných investic města.
Tyto investice jsou zabezpečovány z příjmů městského rozpočtu, který je tvořen z poplatků občanů, z odvedených daní všech firem na území našeho města a z přerozdělování státního rozpočtu. Případně dotací na vyhlášené projekty státu. Zjednodušeně.
Máme tedy společnou kasu pro zabezpečení chodu našeho města. Stejnou kasu má v našem městě rodina i každá firma. Pro tu městskou společně vybíráme správce, kteří na základě pověření s těmito prostředky nakládají. Zastupitele města Hranic.

     Nyní se podívejme na chování jednotlivých subjektů v případě školního případu. Soused si postaví, tedy zainvestuje cukrárnu. Moje děti jsou nadšené, moje paní si ráda odpočine u kávy s dobrým zákuskem, ale z tohoto důvodu nedá žádná rodina sousedovi na jeho podnikatelský projekt své prostředky, přestože je to projekt prospěšný.  Svoji náklonost vyjádří tím, že bude do cukrárny chodit a na tom je postaven dobrý podnikatelský záměr.

     V našem městě nejsou dvě soukromé firmy. Evidujeme stovky firem. Žádná tato firma by nehradila investiční záměr jiné firmy, bez zajištění své investice. Co však dělají je, že sponzorují neziskové zájmové, společensky prospěšné aktivity.
Je tedy nutné říci, co je vlastně grantový program a kde jsou hranice takové podpory. Podporu sportu, kultury i jiných činností zabezpečujeme přes komise Rady města. Vážíme, zda tomu dáme 5 tis. a jinému oddílu 30 tis. korun.
V případě podnikání jsou nastavena zcela jiná pravidla. Pokud někdo ve své podnikatelské činnosti přecenil své síly, může požádat o půjčku, může hledat společníka nebo investora do své činnosti. Dále může žádat oficiální podporu v programech vypisovaných státem nebo se spojit s jinou firmou z oboru a prodat podíl ve své firmě.
Legislativa v tomto směru je však všeobecně slabá. Dává prostor širokému výkladu těchto věcí na úrovni města. Z tohoto důvodu vznikají dnes na území našeho státu stovky obecně prospěšných společností a tyto vesměs nemají dobré podnikatelské projekty. Jsou postaveny mnohdy na snaze pouze čerpat dotace.

     Také v Hranicích vznikla další obecně prospěšná společnost stejné skupiny lidí – Hokej Hranice o.p.s. a já očekávám v budoucnu další žádosti o milionové dotace.
Z pohledu města tedy uvedená koalice investovala za občany našeho města 4 miliony formou, kterou by nezvolila ani rodina ani firma. Prostředky, které jí nepatří, převedla do pokladen soukromých subjektů bez jakékoli návratnosti a  to není zcela jistě správa cizí věci s péčí dobrého hospodáře. Ani zástěrka péče o mládež, která si mimochodem své aktivity u tohoto subjektu platí, nemůže zakrýt fakt, že jsme pod tlakem lobbistických zájmů prohospodařili 4 mil. Kč.

Jiří Kudláček
Předseda MO ANO Hranice
Zastupitel města Hranic
Předseda Kontrolního výboru města Hranic

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pan Kudláček uvádí, že nemůže souhlasit... Nedivím se mu. Já navíc nemůžu uvěřit, jakých přemetů jsou slovutní občané našeho města schopni. Pan Juračka (a nejen on) před komunálními volbami zásadně s otevřením městské pokladny za tímto účelem nesouhlasil. Po pár týdnech zásadně doporučuje schválit. Inu...je po volbách.

Anonymní řekl(a)...

Ja s tim taky nesouhlasim, na zastupitelstvo jsem se podivat nesel, nestihl jsem to. Na druhou stranu - stacilo si precist program jednani, asi bych se ozval i k jinym nepravdivym tvrzenim uz v programu a navrhu usneseni. Jo, je po volbach, v Hranicich dovedena saskarna k dokonalosti. Ona nam ta koalice svym programovym prohlasenim a koalicni smlouvou dala bohuzel jasne najevo, ze obcan ji je ukradeny, v klidu si na neverejne rade domluvi co chteji a vetsina v zastupitelstvu to pak proste schvali, protoze koalicni smlouva... A predvolebni sliby? Je po volbach, v ramci boje o koryta se musi obcas neco ozelet... Koryta rozdelena, tak ted uz si ty 4 roky spokojene odchrochtaji...

Anonymní řekl(a)...

V souvislosti s jinou záležitostí/ je na záznamu/Juračka prohlásil: budu bojovat na zemi, ve vzduchu i pod vodou...a já dodávám abych s vámi vydrb.l. Je smutné, že peníze rozdávají Ti., kteří je rukama nevyrobili a Ti, co už svoje dostali. Hanba vládnoucí koalici!

Anonymní řekl(a)...

Na jedné straně vzdělaní bohatí inteligentní kultivovaní lidé žijící z dotací a státních či korporátních rozpočtů, na druhé straně řemeslníci, chlapi z fabrik, podnikatelé, servírky, kadeřnice, zdravotní sestry a masa dalších obyčejných lidí, kteří těm vznešeným platí jejich pohodlný život.
Perák

Anonymní řekl(a)...

Věřit soudruhu ostravskému svazákovi Vladimírovi může po minulých zkušenostech jen blázen.
Všechny tyto obecní rozkrádačky pánů zastupitelů jsou možné hlavně proto, že my ovčané jsme idioti, kteří se nezajímají o svá práva a budoucnost vlastních dětí méně než o výsledky fotbalu a značku nového mobilu, nebo kabelky. Prostě proto, že ignorace a předstírání nevědomosti jsou méně pracné.
Proto nám to vše patří i s katastrofálními důsledky, co budou brzy následovat.

Anonymní řekl(a)...

Oba schválené finanční příspěvky města podpoří významné rozšíření volnočasových aktivit v oblasti kultury a sportu v našem městě, které nám okolní města mohou závidět. Bez vložených finančních prostředků a spousty práce soukromých osob by nebylo možno chátrající sportovní halu rekonstruovat a divadlo rozšířit. Obě zařízení využívá široká veřejnost a především mládež. Město ani kraj na financování a provozování obou projektů nemají prostředky ani potřebné zkušenosti. Nevidím proto nic špatného, když město oba projekty alespoň podpořilo finančním příspěvkem. V případě sportovní haly příspěvek nečinil ani 5% investičních nákladů. Veřejnost rovněž nemusí mít obavy, že se provozovatelé obou zařízení obohatí, protože budou rádi pokud se jim podaří udržet provoz a obnovu obou zařízení bez dotací. Na návratnost vložených vlastních finančních prostředků mohou zapomenout. Jako občan tohoto města jsem rád, že v dnešní době se ještě stále najdou lidé, kteří jdou do podobných projektů s vědomím, že se žádného velkého uznání abi zisku nedočkají.Pokud by všichni měli podobný názor jako pisatel článku a jemu podobní, museli bychom za sportem a do divadla jezdit do okolních měst a mládeži by zůstaly jen hospody, hrací automaty a drogy, což by se určitě ani kritikům nelíbilo. Dotace od EU, státu, kraje dostává na projekty kde kdo, tak proč s příspěvkem města někdo má tak velký problém?

Anonymní řekl(a)...

Město má dostatečné množství sportovních zařízení. Včetně celého sportovního areálu SK. Má pravdu pan Kudláček. Pokud chci realizovat projekt, tak již dopředu si zjistím, zda budu ziskový či ztrátový. Jenže zde se již po půlročním provozu žádají dotace! A divadlo? Proč pan starosta nežádá zpět JKP. Vždyť byl vydán neoprávněně, na příkaz OV KSČ pro potřeby odborů. Když se změnila situace, mělo zařízení být převedeno Městu. A ne sloužit jako kšeft pro někoho. Ach ta transparentnost. A vy svazáci /SSM/, styďte se! Takto podrážet Rodnou stranu. Pepe

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s tím, aby soukromé subjekty zastoupily město tam, kde již síly nestačí. Snad se to tak děje u divadla Stará střelnice. Pan Vlasák si sice zhodnocuje svůj majetek z příspěvků města, ale na druhé straně organizacím města, potažmo občanům poskytuje určitý prostor pro využití zdarma. Sportovní zařízení Naparia a jejich majitelé jsou prezentování jakoby pro Hranice dělali téměř charitu.Nikdo snad není tak naivní, aby si myslel, že se obětují a své těžce "vydělané" peníze investují pro blaho občanů Hranic. Z dosavadních informací, které jsou k dispozici, je patrné, že zde jde spíš než o dobrý úmysl o dobrý podnikatelský tunel. Apeluji na zastupitele, aby se nenechali uplatit volnými vstupenkami do sportoviště. Podpořte kvalitní a průhledné financování sportovních zařízení! Ale schválením částky 2 mil. Kč do tohoto tunelu někteří zastupitele poukázali buď na svou hloupost nebo v lepším případě naivitu. V horším případě propojenost na místní finanční loby ovládající vedení města.

Anonymní řekl(a)...

Když chce v roce 2015 někdo podnikavý vydělat peníze, klade si jiné otázky „Mám vyrazit peníze z Evropských fondů nebo raději z krajského /městského/ rozpočtu? Mám nastoupit do státního podniku nebo si raději založit neziskovku?“

Když lidé přestanou poctivě pracovat, země zchudne. To je jasné jako facka. Ale my jsme si téhle změny pořád ještě nevšimli a říkáme si, „kdepak, to musí být tím, že někdo krade. Až pochytáme zloděje, bude nám lépe.“ Jenže když podstatná část obyvatelstva přestane pracovat, žádné chytání zlodějů nepomůže.
Přitom většina ničemností probíhá naprosto legálně a v souladu se všemi předpisy. Když olomoučtí filosofové dostali 160 milionů korun za to, že budou čtyři roky přemýšlet o významu Komenského a později ještě vyvolali skandál, že 160 milionů je málo, nebyl v tom žádný úplatek. Prostě vyplnili žádost, poslali ji do byrokratického procesu, tupá byrokracie neshledala žádné formální nedostatky, všechna razítka byla na svých místech a peníze jim přidělila. Takhle přicházíme o většinu peněz, nikoliv přímými krádežemi.
Perák
P.S.Dovolil jsem si text pana Hampla upravit.

Anonymní řekl(a)...

Všichni jste blázni. Blbej kdo dává, blbější kdo nebere. Tak si požádejte také! Vzor žádosti naleznete v podkladech na poslední zastupitelstvo. Třeba něco zastupitelé ještě pustí. http://www.mesto-hranice.cz/cs/pro-obcany/samosprava/materialy-k-jednani-zm/volebni-obdobi-2014-2018/zveme-na-zastupitelstvo-19-unora-2015.html

Anonymní řekl(a)...

Blázen jsi ty.
O žádost vůbec nejde. Prioritní (nebo priořitní?) otázkou je vztah osoby žadatele k přidělovačům cizích peněz.
Třeba už jen titul "divadelní činnost" za dvě mega je na smích a blití současně. V lepším případě si ty prachy Vlasák zabuduje do svého soukromého a silně zadluženého baráku,v horším si je odvezou tzv. umělci do Prahy.
Kolik asi investují správci našich daní do pitné vody a potravinové soběstačnosti? Sportu ani divadla se nenažerem.

Anonymní řekl(a)...

Pan Kudláček má pravdu. Pokud podnikám, tak s určitou perspektivou zisku. A ne, že hned po uvedení do provozu žádám dotace. Zřejmě špatný podnikatelský záměr. Brát si děti jako rukojmí, je ubohé. A navíc město má dostatek tělocvičen. Včetně areálu SK. Takže svazáci z OR, přibrzděte. Pobavte se o tom na tenisu, jak dál pumpnout město?
A divadlo? Ať odbory vrátí zpět JKP. Vždyť patřila celá budova městu. Takže vrátit v restitucích, co zabavil OV KSČ. Ten nařídil v 70-tých létech budovu předat ROH. Zdraví Pepan

Anonymní řekl(a)...

Zde vládne systém KLEPTOKRATICKÉ OLIGARCHIE, tedy vlády zlodějských zbohatlíků prostřednictvím nastrčených politických figurek. Tuto větu nepochopí je student z Plzeňských práv a ten, který má podprahové sociální cítění. Nevylučuji ani osoby morálních kvalit současné radnice. Čest Kudláčkovi a zbytku opozice. Jediní poukazují na zvrácenost použití veřejných prostředků na soukromé projekty.
Novotný

Anonymní řekl(a)...

Koalice, jak hluboko jste klesli.
Mamon Vás zaslepil.
Ve své politice uplatňujete smrtelné hříchy:
Pýchu: jen sami rozhodujte, zaslepeni mocí. Máte nadřazené chování, pohrdáte ostatními
Lakomství, též lakota: vyznačujete se touhou samoúčelně navyšovat majetek.
Hněv: který se u vás projevuje nekontrolovatelnými pocity zlosti a nenávisti vůči jiné osobě.
Ale budiž vám odpuštěno. Začněte šířit dobro.
Ať zvítězí Pravda a Láska.
B. M.




Anonymní řekl(a)...

V podstatě je zapotřebí vrátit se v celé společnosti k zodpovědnosti za budoucnost, k přirozenému životu, k vizi člověka jako hospodáře světa, nikoliv jen kořistníka na úkor přírody a budoucích generací. humanismus jako nadčasový. Rozvoj a udržitelnost měst se musí řešit jako nadčasové hodnoty, nikoliv jako hédonické a materiální požadavky, mnohdy naprosto nepřirozené, určené pro "kamarádské" soukromé projekty.
Pérák

Anonymní řekl(a)...

Měla by platit jedna prioritní zásada: S veřejnými prostředky zacházet jako s vlastními. To bychom viděli, jak by se jim rozdávalo. Vládne maloměšťáctví a snobismus.Rozdávají veřejné prostředky, aby mohly být viděni u Vlasákových či mít výhody v Naparii. Kdo má hodně, chce ještě víc. Jaký má smysl příspěvek proplacený zpětně na provedené práce v Naparii, či na podzemní studia u Vlasákových, skryté za rozšířením divadla?