4. 5. 2013

Hranická cyklomagořina


Jedu si takhle z práce v tzv. vyhrazeném pruhu pro cyklisty za plnou čarou při pravé krajnici po Tř. 1. máje od Města směr Olšovec.
Chystám se odbočit vlevo k prodejně fy. Hruška, ale nejde to. Chlápek, který přede mnou v tomto pruhu jede, najednou zastaví a opře se nohou o obrubník vpravo.
Říkám si: nějaký zdravotní problém? Nebo to vezme doprava do trávy? Nic takového!
Zahleděl se dopředu, vytočil hlavu přes rameno doleva a v tomto tzv. vyhrazeném pruhu čekal, až projedou všechna vozidla v dohledu před ním i za ním. Objíždět ho ke středu vozovky bylo příliš riskantní. Zrak měl asi dobrý, chvilku jsem musel čekat. Ničehož ho pak už nezajímalo, že ostatní, kteří jeli za ním, ať už na kole či v autě, si nevědí s jeho počínáním rady. Viditelně se bál přejet bílou nepřerušovanou čáru pod dohledem svědků a nestihl odbočit na přechodu pro chodce do vozovky. Nicméně, dočkal jsem se.

Nemířím zde na věk onoho cyklisty, ani na tyto cyklopruhy, které se mně zdají pro všechno malé zlo užitečné (nezaznamenal jsem kvůli nim v Hranicích žádnou větší nehodu). Spíše by to chtělo osvětu jak je používat. A to nejen pro adolescenty, ale i pro seniory.

S nastávajícím létem je tohle příklad k šíření povědomí o tomto pro Odbor dopravy MÚ, MP policii a také policii ČR.

Krucifix
P.S.
 
Přikládám ilustrační foto zmíněné křižovatky.



Obrázky si můžete zvětšit

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

A co říkáte na situaci kousek dál - u Slávie? Kde třeba auto jedoucí z Nádražní, odbočující vlevo si najede tak, že znemožní autu jedoucí z Máchovy ulice odbočit vlevo, zkrátka celé Hranice jsou zmršené a kdo za to může? Není už čas pro upatnění přímé odpovědnosti a nechat to opravit na náklady Kolomazníka?

Anonymní řekl(a)...

Jen poznámku ke křižovatce u Slávie. Pokud jsou řidiči rozumní a najedou do křižovatky správně, mohou se v pohodě míjet vlevo.

Anonymní řekl(a)...

A jak je to tedy správně?

Anonymní řekl(a)...

správně je to podle vyhlášky...tuším:-):vozidla odbočující vlevo se míjejí vlevo-)