11. 10. 2012

Jak jsou plněny Zásady transparentnosti našeho města?

Zalistovali jsme některými materiály zastupitelů města z doby před více než rokem, kdy se diskutovalo o transparentnosti dění na naší radnici. Pokud se nemělo jednat jen o plácnutí na hladinu vody, měli by zastupitelé kontrolovat, jak představitelé města plní své sliby. Důvody vysvětlíme na několika příkladech:
- Jedním z velmi diskutovaných témat při formulaci Zásad bylo zveřejňování evidence smluv uzavřených Městským úřadem.  Na radničním webu byla zmíněná evidence k dispozici jen v roce 2011 –  tedy v roce schválení Zásad. Navíc ne nejlépe sestavená tabulka dává maximální prostor nejméně důležitým informacím na úkor popsání toho, čeho se smlouva týká.

- Členové zastupitelstva města zvolení do valné hromady, představenstva a dozorčí rady obchodní organizace mají podle Zásad podávat zastupitelstvu zprávu o svém působení. Kolikrát informovali o tom, jak naplňují funkce, do kterých byli prosazeni svými kolegy z koalice na radnici například pan Úlehla (předseda dozorčí rady Ekoltesu), paní Ondriášová (členka představenstva VaK Přerov), pan Wildner (člen představenstva místní nemocnice) a řada dalších – členů představenstva a dozorčí rady Ekoltesu? V zápisech ze zasedání zastupitelstva jsme žádnou zprávu od schválení Zásad v září 2011 nenalezli.

- 6.září bylo při hlasování na zasedání zastupitelstva poprvé použito hlasovací zařízení. Jeho pořízení bylo koaličními představiteli na radnici po několik let blokováno. Ledy se začaly hýbat až v souvislosti s výsledky diskuzí o Zásadách transparentnosti našeho města. Možnost podrobit veřejné kontrole individuelní podíl každého zastupitele na rozhodování zastupitelstva byla tehdy hlavním argumentem pro nákup zařízení. Očekávali jsme, že občanům bude v duchu „transparentní radnice“ umožněno dohledat informace o tom, jak hlasoval o usneseních zastupitelstva každý jednotlivý zastupitel. Ani po více než měsíci jsme však jmenovité výsledky hlasování na webu města nenalezli.
Redakce HL

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Svatá pravda. Jako vždy.
Občan Brych

Anonymní řekl(a)...

Proč kruci tak šetříte Hlavinku,předsedu představenstva Ekoltesu, a členy představenstva Zimu a Sedláčka?
ACH

Anonymní řekl(a)...

Výsledky hlasování, hlavně o finančních otázkách na webu nemůžeme najít. Mohlo by se zjistit jak hranická koalice hlasuje a komu přihrává a to by byl průser, kdyby se různé machinačky,hlavně ve financování dostaly na veřejnost. Kde by byla vážnost dlouholetých zastupitelů Hášů, Hlavinků, Úlehlů, Zímů a dalších.Asi v p......