26. 9. 2012

Bylo nebylo

Před dávnými léty jsme se na našem náměstí scházeli abychom nakoupili, zašli do hospůdek, kde se dobře vařilo a koupili zeleninu a květiny na trhu pod podloubím. V obchodech sice nebylo tolik zboží co dnes, ale prodavači aspoň poradili a také pár milých slov prohodili. Aspoň většina z nich. Kašna ať stará, byla vždy upravená a kolem ní záhony barevných květin. Každopádně bylo na náměstí více zeleně. A bylo to skutečné centrum města.


V roce 2005 proběhla rekonstrukce náměstí, která byla rozdělena na 2 etapy. Výdaje města činily 51.686.951,- Kč a získané dotace 19.574.766,- Kč. Cílem projektu bylo  vytvořit místo pro setkávání a trávení volného času, zázemí a podmínky pro turisty, zlepšení podmínek pro celou řadu kulturních akcí a v neposlední řadě zlepšení podmínek pro drobné podnikatele (prezentováno na webových stránkách města Hranice).
Ale dle mého názoru to jaksi nevyšlo a vše je jinak. Náměstí má nekvalitní povrch, zbytečně široké chodníky a vrchol tvoří nevkusná kašna, zvaná " vodní prvek". Dámy se mnou budou souhlasit, že chůze po dlažbě odrovná jak nohy, tak i obuv. Ještě si pamatuji, jak na Zastupitelstvu probíhala debata o kvalitních kostkách (dokonce jedna byla na ukázku dovezena až z Prahy), ale stejně jako vždy to k ničemu  nevedlo. A tak mezi lidem vznikl název " Kamenný dvůr ".

Také si pamatuji jak někteří noví majitelé domů, které město prodalo, měli úchvatné plány, slibovali české restaurace, internetové kavárny, fitcentra apod. Místo toho máme mnoho vietnamských obchodů. Pracovat intenzivně pro svůj obchod, získat si dobré jméno, to už se dnes nenosí. Jednodušší je vše pronajmout. Musím však též říci, že tolik marketů v Hranicích je pro malé obchodníky také likvidační.

Moje poděkování patří těm obchodníkům, kteří přesto na náměstí vydrželi a stále prodávají. Kulturní léto s programem u zámku je podle mne nešťastné řešení. Lépe by vyniklo na náměstí. Farmářské trhy jen do 16 hod....? To teprve lidé přicházejí do města - určitě prodloužit aspoň do 19 hodin. Každopádně cíle, které si město tímto projektem dalo, selhaly.  Centrum města už je dávno někde jinde. Na 1.MÁJE tam to žije a také kolem Penny, kde je parkovné zdarma !!!                                                      
Žurmanová Jarmila

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Nebyly náhodou trhy v úterý a pátek na východní staně kostela? Nemají náhodou podíl na tom, že se pod podloubím neprodává zelenina zastupitelé jako jste Vy? :-)))

Anonymní řekl(a)...

Paní Žurmanová, musím reagovat na váš dotaz. Osobně považuji současné náměstí za velice pěkné, vždy je to věc názoru. To znamená, že váš názor nezpochybňuji, ale je to věc vkusu. S čím nesouhlasím je to, že když lidé na náměstí nechodí a jsou tam jen obchodníci z „Asie“, že je to věc náměstí jako takového. Není, je to problém nás všech občanů této společnosti. Vybrali jsme si sami, tam kde je poptávka tam je i nabídka. Nikdy v historii Hranic, nebylo pořádáno tolik kulturních a společenských akcí. Kdo chce, vždy si něco najde. Každý týden se něco v Hranicích, nebo okolí děje. Bohužel o akce není zájem ze strany občanů, není poptávka.
Vše je o ceně, raději nakupujeme pod „jednou střechou“ levné potraviny, oblečení atd. Spotřební elektroniku lidé ve věku 30 a méně již téměř výhradně nakupují přes internet. Co tedy chcete na náměstí prodávat? Restaurace? Na náměstí je nově otevřená vinotéka s velice zajímavou nabídkou vín. Sám jsem si tam láhev koupil, ceny jsou asi adekvátní kvalitě. Vlastník má i pěkné prostory na posezení. Osobně se domnívám, že tam ta vinotéka vydrží tak jeden rok možná dva. Prostě není poptávka. Přeji pěkný den.

Anonymní řekl(a)...

Diskuze o tom, kde se konávaly trhy může být sice zajímavá, ale je mimo mísu. Příspěvek se zabývá něčím jiným. Navíc pochybuji, že poaní Žurmanová mohla v zastupitelstvu umístění trhů ovlivnit. To tozhodovaly koalice tvořené místními politickými šíbry.

Anonymní řekl(a)...

Nesouhlasím s názorem, že asijští obchodníci jsou na náměstí vinou občanů města. Ti, kdo rozhodují, jsou vlastníci domů, kteří obchodní prostory pronajímají. Také si vzpomínám na sliby některých z nich při uspěchaných prodejích tohoto městského majetku.
Dáša

Anonymní řekl(a)...

Oni ti majitelé ovlivňují to, co v jejich domech na náměstí bude v nájmu, hlavně cenou nájmu. Co víc vynáší (majiteli), to tam je. Takže filosování, že jsme si to zavinili my občané není na místě.

Anonymní řekl(a)...

Ten Váš rasismus vůči asijské komunitě je odpudivý a primitivní. Vietnamci zde provozují mnoho služeb (obchody s oblečením, bistro), opravují budovu bývalého kina atd. Můžeme být jenom rádi, že zde jsou.

R.R.

Anonymní řekl(a)...

Paní Žurmanová. Plně Vás chápu. Bohužel, i úprava náměstí bylo neuvážené subjektivní rozhodnutí tehdejšího vedení města. Dnes se nám život přesunul k Penny Marketu a výše.
Trhy by měly být skutečně delší dobu. Lidé se z práce vracejí až okolo 16 hodiny.
A nenechte se odradit některými hulváty. Pisatel R.R. je zbabělec, že nepodepsal plným jménem jako Vy.
Milan Kriška

Anonymní řekl(a)...

Znovu tedy musím reagovat. Nájemce si pronajme prostor tomu, kdo má zájem a zaplatí. Zaplatí pouze ten, co vydělá, takže nájemník. Nájemník může vydělat pouze tehdy, když někdo do obchodu přijde a koupí. Do obchodů na náměstí chodí zákazník a to je v 99% občan města Hranic. A kruh se uzavírá, kdo tedy může za to, že se na náměstí prodává levné zboží z východního dovozu? No samozřejmě ten, kdo ho kupuje. V praxi se tomuto procesu říká poptávka – nabídka. Je to základní princip již od starého Egypta a žádná regulace toho kdo smí a nesmí prodávat, to nezmění a můžeme se stavět třeba na hlavu. Stejně si ty své riflečky a šatičky koupíte na horním či spodním podloubí, protože za ně dáte tři stovky a ještě navrch ponožky zdarma. Je to přesně o našem nákupním chování a žádný zastupitel či nájemce to nezmění.
P.S.: Vůbec nemám nic proti obchodníkům jiné národnosti, nejsem rasista. Klidně ať obchodují, ale musí dodržovat zákony tohoto státu, chovat se slušně a platit daně. Mimochodem přemýšleli jste někdy nad tím, kolik si může tak vydělat paní co šije rifle někde na východě, když je tu obchodník prodá za 300,-kč a z oho ještě odvede daň? Je to vůbec etické si takové zboží koupit?

Anonymní řekl(a)...

K příspěvku „Znovu tedy musím ragovat…“:
To, co píšete o vztahu nabídka x poptávka je odvádění pozornosti od podstaty problému. Pronajímatel nemá téměř nikdy jen jednu nabídku. Vybírá podle určitých kriterií. Pokud stanoví nejvyšší hodnotu kriteriu „výše nájmu“, redukuje samozřejmě škálu možností využití nabízeného prostoru. Sama jsem musela z náměstí odejít z tohoto důvodu.

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že při diskuzi o obchodech se úplně zapomnělo na dlažbu na náměstí. Rádoby historická dlažba se v dávné minulosti nikdy nepoužívala. Navíc zvyšuje prašnost, což je velký problém dnešní doby i bez hrbaté dlažby, kterou není možné řádně čistit. A o chůzi po takové dlažbě škoda mluvit. A.B.

Anonymní řekl(a)...

Etické? No je to stejně etické jako koupit rifle za 2000 Kč, které jsou vyrobeny ve stejné fabrice (snad jen z jiného materiálu), je k nim našita značka a šička dostane zaplaceno stejně. Ono je to etické vzhledem k tomu, že nějaké peníze dostane a neumře hlady.

Jinak s Vámi naprosto souhlasím. A jsem toho názoru, že ačkoliv lidi nadávají (to je teď v módě), tak jsou rádi, že tu Vietnamci jsou. Samozřejmě mluvím o jejich legální činnosti.


Milan Kriška: Nejsem zbabělec, moje jméno vám stejně nic neřekne. Ale klidně se podepíši, když zde uvedete svojí adresu, vzdělání, zaměstnání a fotku sebe a svojí rodiny.

R.R.

Anonymní řekl(a)...

K příspěvku A.B.:
Naprostý souhlas, navíc ještě hluk, který způsobuje průjezd aut po takové dlažbě. A kdo přebíral položení dlažby kolem kostela?
Josef

Anonymní řekl(a)...

Milá Jarmilo, vidíš, jak tvůj článek rozvířil hladinu a škálu názorů.
Jenom nevím, zda diskutuje jen pár jedinců.
Ale i tak je to dobře. Jinde by se nemohli projevit. Vlastně nemají příliš mnoho možnosti, kde se veřejně slovně vyjádřit. Dát najevo svou odvahu. A HL jim to umožňují.
Ještě něco napiš, ať se někdo projeví, případně i odbaví.
Zdraví tě Mirek