5. 3. 2012

Jarní pel – mel

Marně si kladu otázku, proč se někteří občané tak nevhodně chovají k čistotě a pořádku v našem městě? Pravidelně v kontejnerech na tříděný odpad se objevuje směsný odpad, který se musí následně třídit. Parkování na travnatých plochách je dnes běžným jevem. To snad lze omluvit nedostatkem parkovacích míst. Ale také je to zřejmě tím, že zejména u rodinných domů přibývá počet aut a prostě se na dvorek nevejdou. Sice je to výzva pro kompetentní pracovníky městského úřadu rozšiřovat parkovací plochy, ale vše je tzv. o penězích.


Když procházím městem a jeho okolím, nalézám již známé lokality, kde se lidé zbavují nepotřebných věcí. Známým místem pro ukládání odpadu „zadarmo“ je prostor u viaduktu z Velké k CTP. Ona ta silnice vůbec láká se zbavit různého odpadu. A nejen naše řidiče. Mnohdy jde o cizí. Další bezohlední řidiči si vytváří „zkratku“ na silnici 647 za čerpací stanicí SHELL směrem na Olomouc. Prostě se přejíždí přes trávu na parkoviště CTP a „ušetří“ se 2 km. Ovšem vznikl tam autodrom, který vážně narušil travní porost.
Podobný problém je také s místními chodníky. Pravidelně se uklízel sníh a ošetřoval sice za pomoci lehké techniky, ale přesto došlo k nevzhledným blátivým kolejím v blízkostí přechodů na Třídě 1. máje. A nejen tam.
 
Další problém /poměrně vážný/ vzniká na cyklochodníku do Velké. Na dvou místech tam dochází k propadání asfaltové úpravy do přilehlého náhonu. Ještě pár jarních dešťů a bude potřebná náročnější oprava.
Opakovaně upozorňuji na údržbu chodníků. Když jdete po Nové ulici směrem od Nádražní, objevíte díry v zemi, které sice postrádají smysl, ale postupně se rozšiřují a narušuji statiku chodníku. Takže nezbývá, než vzít lopaty a hurá. Nebo za to někdo zodpovídá? Někdy mám pocit, že je příliš mnoho odpovědných. A přehrávají si problémy mezi sebou. Což takhle zvednout zadky a jít se občas projít. Omlouvám se za výraz, ale domnívám se, že odpovídá situaci. Podobnou situaci jsme zažívali v létě, kdy mělo docházet /dle smlouvy Ekoltes a Města/ ke kosení trávy. Jedni tvrdili, že zakázka byla zadána, druzí /Ekoltes/, že žádný požadavek nebyl vznesen. A sekačky vesele brázdily statutární město Opavu. Jak mi tvrdila sousedka z našeho domu. Zrovna v ten den jela přes vzpomínané město.
Samozřejmě, Ekoltes musí i vydělávat. To je v pořádku. Ale také musí mít splněno vůči městu. Ale to je jiná kapitola. Sice se plánování dnes nenosí, přesto by se ve firmách a společnostech trochu plánovat mělo. Alespoň trošičku.


I tak bych chtěl popřát všem občanům hezké a úspěšné jarní dny. A neberte moje pel-mel  jako kritiku. Spíše jako rady.
M. Raindl

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Sekačky Ekoltesu jezdí v Opavě, v Olomouci nebo v kasárnách. Hranicím stačí jen posílat faktury.
Honza

Anonymní řekl(a)...

Pane Raindl, váše snaha je sympatická, ale jak se zdá, nevyslyšená.
Chlebíčkáři mají jiné zájmy.
Ale nenechte se odradit. I díky vám se alespoň něco děje.

Vaše voličky