14. 7. 2010

Nezaměstnanost klesá….?


Za poslední měsíc jsem měl řadu telefonátů od desítek známých, zda nevím o práci v různých pracovních kategoriích. V rozporu s těmito telefonáty jsou zprávy uváděné v tisku, že statistika nezaměstnanosti klesá. Proč tomu tak je ?
Toho dosáhnete jednoduchým trikem: člověka po uplynutí podpůrčí doby vyřadíte z evidence pracáku. On je sice nezaměstnaný, ale vy ho nevedete v evidenci. Pokud nemá žádný příjem, jde na sociálku, kde něco dostane, ale častěji dostane tak leda velké kulové, když bude sociálce sympatický, pak to bude velké kulové s přehazovačkou. Prostě živ se jak umíš. Tím se dostane do jiné kolonky v evidenci, ale my máme hezkou statistiku.
Takže já se setkávám s mladými ženami po mateřské, co prostě nenajdou práci, protože jsou omezeny provozní dobou školek, a pak hlavně s lidmi předdůchodového věku, protože ti jsou už od 45 let neperspektivní (mají zdravotní problémy, nemají dostatečné vzdělání, protože trh práce je za těch 20 let, co oni mají po škole, docela někde jinde). Takže se plácají jak se dá, což následně pocítí na důchodu. Pokud tedy není cílem důchodového systému tyto lidi systematicky o důchod připravit tím, že je před důchodem propustíme a následně jim vyměříme směšný důchod, přičemž budeme stále plácat cosi o budování vyspělé kapitalistické společnosti, snižování nákladů a nutnosti živit početnou armádu důchodců z peněz mladých lidí. Jak přitom mají ti chudáci živit děti, zaplatit bydlení a ještě si přitom našetřit na důchod, když stát na všechny kapitoly klidně rezignoval a úspory lidí na důchod rozfrcal při vyvěšování bil- a mega- a supermegamega­bilbórdů o tom, jak se máme dobře, lépe a lépěji.Takže, kdo má pravdu?

Ing. Ivo Holec

Žádné komentáře: