12. 3. 2014

Vyjádření přednesené panem Jiřím Kudláčkem na zasedání zastupitelstva města

            Vážení,
            dne 30. ledna 2014 akciová společnost  EKOLTES HRANICE a.s. vyhlásila na svých webových stránkách, s uvedením taktéž na stránkách  www.město-hranice.cz,  
výzvu k podání nabídek v podlimitní veřejné zakázce. Termín pro ukončení podání byl stanoven na 28. února 2014.

Jako občan, dále jako člen Kontrolního výboru města Hranic
                                  nemohu souhlasit s vyhlášenými podmínkami 
a z tohoto důvodu podávám návrh usnesení, které žádám zapsat do zápisu  zastupitelstva a o tomto hlasováním rozhodnout.

Návrh k zápisu :

         Vyhlášené výběrové řízení společnosti  EKOLTES HRANICE a.s. ze dne 30. ledna 2014, jako podlimitní veřejná zakázka nemá průkazný popis předmětu zakázky.  Je zde odkazováno na předpokládaný, v době vyhlášení, neznámý objem prací v činnostech, které nemusí nastat.
Porovnání předmětu veřejné zakázky a popisu předmětu zakázky je zcela zmatečné.
Z tohoto prokazatelně nespecifikovaného rámce zakázky je vyvozován finanční náklad, předpoklad,  3.000.000,- Kč, pro který nejsou žádné podklady.
Vyhodnocení  - stanovení vítěze veřejné zakázky je podmíněno pouze nejnižší cenou a praxí v dodávce služeb, kde takto stanovené podmínky umožňují směřovat zakázku na předem vybranou firmu. V navrženém systému není rozhodující cena, ale potvrzený objem a produktivita činnosti.
Převod finančních prostředků na soukromou firmu nelze kontrolovat, protože jeho převod budou potvrzovat, zadávat a organizovat pouze pracovníci EKOLTESU. Následná kontrola tak není možná.
Za 3 miliony korun společnost EKOLTEST může do řádného pracovního procesu přijmout minimálně 10 – 15 pracovníků na období jednoho roku, se kterými je možné předpokládané úkoly jistě zajistit.
Taktéž porovnání úrovně výzvy, s obdobnými zadávacími podmínkami města Hranic, prokazatelně není v souladu, což dokládá neprofesionalitu nebo záměr. Město Hranice má dále možnost využívat nezaměstnané občany, na které stát poskytuje mzdové náhrady a to v programu „ Aktivizační pracovní příležitosti „

Ze všech uvedených důvodů navrhuji tuto výzvu – Podlimitní veřejnou zakázku, zrušit. Dále požádat předsedu představenstva společnosti EKOLTES o písemné zdůvodnění tohoto stavu a úrovně výzvy. Požádat dozorčí radu o prověrku zadávání pracovní činnosti do soukromých firem v roce  2012, 2013  a s výsledkem seznámit Zastupitelstvo města Hranic. 

Dne :   20. února 2014 

Jiří Kudláček
občan města Hranic
Člen kontrolního výboru města Hranic 
                                  _______________________


Reakce radního a předsedy dozorčí rady Ekoltesu pana J. Úlehly na zmíněném zasedání zastupitelstva:

Chtěl bych se ohradit vůči tomu nařčení z toho, že představenstvo nebo dozorčí rada že nedozoruje jaksi jako správný hospodář v tomto podniku. Chtěl bych vás seznámit s tím, jenom ve velice krátké době, pan Kudláček tady říkal, něco o tom, že není dohledatelné, kdo, v který den, kolik lidí pracovalo, všechno jsou výkazy práce, kde můžeme dokladovat každý den, je to tak pane řediteli, kde kdy kolik lidí nastoupilo, ať už je to na  rozvoz nebo na svoz teda odpadů nebo na tady tyto jiné pomocné práce. Dále nemá pravdu v tom, že Ekoltes, který toto výběrové řízení provedl, já nevím, před asi já nevím 5ti nebo 6ti lety, tak když bysme dneska srovnávali, s nabídkou pracovní síly nikdo nám tady tyto služby nechtěl vykonávat, za tuto hodinovou sazbu, kterou pracuje firma Sterena. To je další věc., jo.

Takže já se domnívám, že tady nedošlo k žádnému, já nevím úmyslnému poškození podniku nebo snad já nevím tunelování nebo co tady bylo naznačeno, velice bych se ohradil a každopádně na příštím zastupitelstvu podáme zprávu o tom, co jsme tady v této věci vyřešili.

A dále ještě teď si vlastně uvědomuju, že vlastně vznik tady této spolupráce mezi podnikem Ekoltes a Sterenou vlastně má za jaksi vlastně bych řekl na svědomí Úřad práce, který svým způsobem vyprovokoval tady k tomuto Ekoltes ve spolupráci s tehdejším já nevím, myslím, s tehdejším Městským úřadem také ještě a toto všechno vzniklo na základě toho, aby se zaměstnala tady ta skupina lidí z této této prostě populace.
Jediná chyba snad byla, že nebylo vybídnuto více uchazečů. To je snad jediná věc, která nebyla v té době udělána.

A nedovedu si představit, že byste mohl někoho takle z ničeho noc obvinit, teďka ten podnik tady. To vypadá, že jsme všichni snad zloději nebo co. Nevím, já si to nedovedu představit, proč vy to děláte tady todleto. Z čeho vy jste čerpal?

(Doslovný přepis, bez komentáře)

19 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Kudláček versus Oulehla 3:0 kontumačně.
Kudláček jasně srozumitelně, kvalifikovaně. Ouleha neví o čem je řeč.

Anonymní řekl(a)...

Tak tohle je trapné, že se Kudláček nestydí. Na jednu stranu dá svůj připravený a psaný dopis. Na druhou ústní reakci. Tady je vidět, co je to za člověka. Místo reálných argumentů se snaží jen někoho ztrapnit.

Anonymní řekl(a)...

Pro pána/paní/z 13.3.20014 čas 10.31, místo toho aby jste použil mozek, stačí Vám jen demagogie. Je mi Vás líto. Zajímalo by mne , co jste si z článku vzal Vy? Já s autorem z 13.3.2014 čas 6.50 souhlasím.
HI

Anonymní řekl(a)...

Tady nejde o tu formu. Tady jde o to, že "pan Kudláček o voze a pan Úlehla o koze". Svojí reakcí potvrdil, že vůbec nechápe, co zastupitelům pan K. vysvětluje a potvrdil tu hloupost, která městu vládne.
Pepina

Anonymní řekl(a)...

Pro HI: Já mozek používám. Kdybych jej nepoužíval, tak by se to projevilo. Například tím, že bych napsal "aby jste", což hrubka, za kterou se dávají pětky už na ZŠ. A na rozdíl od Vás vím, co to je slovo demagogie. Pro příště doporučuji nepoužívat slova, kterým nerozumíte.

Anonymní řekl(a)...

hmm, Úlehla, nějakej ukecanej, to by mohl něco napsat i o psím útulku, myslím ve Vrbátkách

Anonymní řekl(a)...

Stačilo odpovědět, že pan Kudláček dostane písemnou odpověď na své otázky...ovšem nedělám si iluzi, že by se v tomto případě písemný projev moc lišil od ústního. Není to o formě projevu, je to o myšlení a způsobu uvažování.
Petr

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane, kéž by jste tak vášnivě vzplanul pro logiku věci v článku jako pro můj "hyperkorektní tvar" - aby jste :-)
Hezký den

HI

Anonymní řekl(a)...

"aby jste" není žádný "hyperkorektní" tvar. Je to hrubka. Je to nespisovné. A pokud je to něco "hyper", tak je to "hyperhloupé".

Anonymní řekl(a)...

A to samé v článku. Ten kdo psal ten přepis je nepolíben českým jazykem. Napsat "asi já nevím 5ti nebo 6ti lety," může, s prominutím, jenom blb. Pokud někoho kritizujete, tak byste si měli první uklidit před vlastním dvorem.

Anonymní řekl(a)...

www.lingea.cz:
abyste X * aby jste
Pozor na nespisovné tvary typu *aby jsi, *aby jsme, *aby jste, *kdyby jsi, *by jsi ap. V psaných textech jsou velice rozšířené pravděpodobně z důvodu přehnané snahy o jazykovou správnost a spisovnost (řadíme je k tzv. hyperkorektním tvarům). Náležité podoby jsou však abys, abychom, abyste, kdybys, bys atd.:
Nebylo by to krásné, kdybychom už nikdy nemuseli pracovat? (nikoli kdyby jsme) Co bys udělal, abyste vyhráli? (nikoli by jsi ani aby jste)

Anonymní řekl(a)...

No to je úplně jedno, co si tam píše nějaká soukromá firma. Důležité, co se píše v příručce spisovné češtiny a tam se říká něco jiného: Tedy, že jste blb, co neumí česky.

Anonymní řekl(a)...

Pane Ulehla to co jste popsal se nezaklada na pravdě a stoho je vidět,že pracujete se špatnými informacemi a nevíte co se děje.Po volbách se nebudete stačit divit jak jste se mohl takle mýlit.To bude,ale pozdě.

Anonymní řekl(a)...

A předchozí komentář taktéž. "stoho" se píše s mezerou navíc se Z. Vážně chcete někoho kritizovat, když sami neumíte základy českého jazyka?

Anonymní řekl(a)...

Vzkaz pro diskutujícího jazykozpytce:
Pokud chcete diskutovat o pravidlech českého pravopisu, najděte si odpovídající web. Diskuze je o tématu článku. A když už se cítíte povolaný tady mentorovat, zamyslete se nad sebou, jak například snadno používáte výrazy jako "blb" a jestli mezi takové nepatříte vy.
Jarka

Anonymní řekl(a)...

Vzkaz pro pana Úlehlu:
Důležité není, jestli existuje nějaký výkaz „v který den, minulý měsíc, kolik lidí a kde pracovalo“. Tam lze napsat cokoli, protože to nikdo nemůže zkontrolovat. Důležité je to, že neexistuje možnost, aby příslušný úředník města, které celou tu srandu z našich peněz platí, mohl namátkově zkontrolovat kde, kdo a co dělá například v úterý v 11 hodin. A to bez doptávání se mistra z Ekoltesu nebo nějakého vedoucího Stereny. To samozřejmě platí pro mzdu za odpracovanou hodinu. Pokud se jedná o vysoutěženou zakázku, například s odměnou za posečení parku, stačí zkontrolovat kvalitu provedené práce.
OM

Anonymní řekl(a)...

Příklad ze včerejška na ulici Nová 1300 - 1301.V dopoledních hodinách vysadilo vozidlo Ekoltesu pracovníka u dětského koutku /pískoviště , klouzačka/.Pracovník po odjezdu vozidla načechrával ušlapanou kůru. Cca po 10 minutách ulehl na lavičku a odpočíval. Po chvíli se zvedl a šel po cestě sbírat vajgly. Ne pro očistu města , ale aby je v leže na lavičce puknul. Když přijelo další auto Ekoltesu s čerstvou kůrou a vysypalo ji, už ho nebylo. Ale výkaz ten bude určitě v pořádku a bez hrubých chyb .

Anonymní řekl(a)...

Plně souhlasím s panem Kudláčkem a doufám ,že po volbách na podzim se udělá ve financích pořádek a někteří je budou třeba i vracet.

Anonymní řekl(a)...

Nechápu hysterickou reakci zastupitele, radního a předsedy dozorčí rady Ekoltesu Úlehly. Přečetl jsem slovo od slova dvakrát materiál, který předložil pan Kudláček v písemné podobě zastupitelům a dospěl jsem k závěru: Konečně zase někdo, kdo ví o čem mluví(píše).
Panu Úlehlovi doporučuji přečíst si vzkaz od pisatele označeného OM výše. Řeči o tom, jak je vše (zpětně)dokladovatelné ve výkazech práce jen dokazují, že nic nechápe a nebo nechce rozumět. Jednoznačně má pan Kudláček pravdu i v tom, že vypsané výběrové řízení je zmetek a je třeba vypsat nové. Pokud ovšem nemají místní politici zainteresovaní na příjmech z Ekoltesu zájem jen "obílit" současný protizákonný stav.
Jiří