22. 1. 2012

I obecní prostředky lze použít v boji o hlasy

Co se odehrávalo kolem skateparku poslední 3 měsíce před posledními komunálními volbami a stav 15 měsíců po volbách.

Zdeněk Špiřík

Dovolím si citovat několik částí článku, který byl otištěn v Hranickém deníku 1.7.2010:
„…místostarostka naladila s předním hranickým jezdcem Markem Langerem a majitelem skateshopu přátelskou náladu…
Jednou jsem se postavila na prkno a málem jsem si rozbila ústa, řekla Ondriášová.
…Nyní je prakticky jisté, že se hranický skatepark dočká modernizace…“

Ve vystupování místostarostky bylo možno sledovat nebývalou aktivitu i vstřícnost vůči sdělovacím prostředkům:
„Svoláme veřejné zasedání k tomuto tématu někdy na přelomu července a srpna, sdělila“, jak uvádí Hranický deník…, Ondriášová zástupcům veřejnosti“.
a sdělovacím prostředkům.
Její horečná aktivita vyústila m.j. i v tento příslib:

Klidně můžete přijít se svým vlastním návrhem v rozmezí půl milionu až milion korun, pak to společně prodiskutujeme a domluvíme se dál“.

O použití částky nad 500 tisíc rozhoduje zastupitelstvo. Celé 4 roky z pozice místostarostky ing. Ondriášová nepřednesla v zastupitelstvu žádný podobný návrh, její priority byly jiné. Rozpočet města tuto položku neobsahoval. Pikantní tedy je, že ing.Ondriášová vyslovovala tyto přísliby bez - i jen předběžného - projednání v zastupitelstvu.
Tehdy jsem si řekl přibližně toto: Těsně před novými komunálními volbami se snaží sbírat hlasy - za sliby, které ji nic nestojí. Ale budiž – mladí budou mít rozumné vyžití.

Smutnou roli hrál starosta Mgr.Wildner. Nezachytil včas předvolební trhák místostarostky, tak zachraňoval, co se ještě dalo:
„Od loňska nám u splavu zůstala asfaltová plocha, kterou využívala firma pro čerpání vody z Bečvy. Můžeme zvážit, jestli by šla z jezu udělat rozjezdová plocha na další atrakce,“ dodal starosta.
Za dva měsíce (po volbách) si Mgr.Wildner nesmyslnost svého návrhu zřejmě uvědomil a od voleb ho už nikdy nevzpomněl.

Na předvolební vlně se nesla i další schůzka hranických skateboardistů na radnici. Hranický deník o výsledku informoval 16.8.2010 takto:
„Na pondělní schůzce v zasedací místnosti hranického zámku mimo jiné zaznělo, že

nová překážka do skateparku by mohla na svém místě stát už v polovině letošního prosince.“

Před volbami se spěchalo tak, že se nemohlo ani měsíc počkat na nové zastupitelstvo, resp. na projednání rozpočtu 2011.  Návrh na změnu rozpočtu 2010 (uvolnění částky 600 tisíc korun) byl starému zastupitelstvu předložen na posledním zasedání –  14.října 2010, jeden den před komunálními volbami. I ti zastupitelé, kteří remcali, ruku zvedli – druhý den se rozhodovalo o setrvání většiny z nich ve funkcích zastupitelů, radních, slušně placených členů řídících a kontrolních orgánů společností s majetkovou účastí města, atd.

To vše mi proběhlo hlavou, když jsem nedávno šel kolem skateparku. Po výsledku horečných jednání z léta a podzimu 2010 dosud ani památka!
Ing.Ondriášová mezitím vstoupila do ČSSD a stala se starostkou.


2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Počkejte, s čím přijde starostka a sociální demokraté letos. Blíží se krajské volby a tak je třeba planých slibů.Získat mladé voliče.
A paní starostka musí s ČSSD držet basu. Pokud jste byli milí občané na volby místostarostky, i ona dostala oranžové socdemácké růže. Je otázkou času, kdy přeběhne?
Chce to změnu!
J.H.

Anonymní řekl(a)...

Možná chcou zabít dvě muchy jenom jednou ranou. Před hranickýma volbama naslibovali novou překážku a před krajskýma volbama se porvou se všema problémama a po mnoha v novinách popsaných článkách o skatehřišti se překážka slavnostně doveze.A perličkou na dortu by ještě mohl být snímek naší starostky, jak týden před krajskýma volbama slavnostně spolu se svým předsedou Zimou strhává z překážky plachtu.
Bravo, to nemá chybu. Nikdy bych nevěřila, jak může být politika zajímavá.
Milena