17. 1. 2012

Bourák s plácačkou

Ivo Macháček

Musím se s vámi podělit o situaci, jíž jsem byl nejprve svědkem a posléze jsem se stal i jejím aktérem. Předznamenávám, že o těch pánech ve slušivých uniformách s nápisem „Městská policie“ na klopě nemám valné mínění a při každém osobním setkání s prací osobní gardy zámecké šlechty klesají mé sympatie stále hlouběji ke dnu, stejně jako bitevní loď Vasa ve stockholmském přístavu před čtyřmi stovkami let.

22. prosince v 7:45, přechod před školou ZŠ 1. Máje, Hranice
Jedu autem směrem od Slavie ke kinu, mým očím se naskýtá vskutku bizarní výjev. Přechod o celkové délce asi 6 metrů, uprostřed předělený jedním z mnoha ostrůvkových prasáren, které si nechala minulá koaliční garnitura vystavět místo pomníků, stráží 2, slovy dva skoropolicajti. Když jsem jako malý špunt chodil do školy já, tak na stejný přechod stačil jeden. Zřejmě od té doby klesla průměrná inteligence místních ozbrojených sil a dnešní příslušník si poradí pouze s polovičním počtem zeber. Zato na pokutách třeba vybere víc…

Já i řidič v modré oktávce, jedoucí přede mnou, se blížíme k přechodu. Oba patříme mladého klučinu cca 10- 12 let, jak přichází k přechodu. Oba brzdíme. Hošík však raději počká, až zastavíme úplně, pak se ještě učebnicově rozhlédne na obě strany (v protisměru nejede nic) a začíná přecházet. Ukázkový příklad, řekli byste. Zodpovědnost malého kluka, kombinovaná s uniformovanou autoritou, která působí na řidiče, který předpisově zastaví.  Tak by to mělo fungovat. Jenže když je klučina asi metr v přechodu, ruka zákona jej chytne za límec a stáhne zpátky na chodník!!!
Mít v tu chvíli něco v puse, tak si to prsknu přímo na přední sklo. Nevěřícně hledím na toho pitomce, jak klukovi ještě mává vehementně plácačkou před nosem, důležitě se prsí a předvádí, kdo je pravým pánem přechodu. Lépe řečeno, té půlky.

Situace na místě činu je taková: oba řidiči stojí, za námi se řadí další auta. Jeden dráb peskuje kluka, druhý se na to vše kouká. A tahle sranda nás ročně stojí 12 milionů. Po asi půl minutě už jsem se neudržel a na plácačkového mávače jsem přes otevřené okýnko křiknul, co teda bude. Zda máme jet, nebo čekat, až toho kluka nechá na pokoji? Obecní autorita v okamžení nechala kluka klukem a už si to mašírovala ke mně, aby mi dala pocítit moc a sílu zákona o obecní policii. Následuje přepis hovoru:

Skoropolicajt: Máte nějaký problém?!
Já: Ano.
Skoropolicajt: A jaký?!
Já: Ten, že po přechodu nechodí chodci a auta stejně stojí…
Skoropolicajt: (hrdě) Já zde provádím poučení chodce…
: No, to vidím. Ale stále to nic nemění na tom, že auta stojí a přechod je přesto prázdný. A vy tady ten přechod řídíte. Takže ho evidentně řídíte špatně. To je můj problém.
To už bylo na příslušníka asi moc, navíc viděl nervózní grimasy řidičů ve frontě, která se za tu dobu povážlivě prodloužila, a proto nám dal za výhružného mumlání, že to bylo naposledy (zřejmě adresované mně), povel k jízdě a jal se chladit si žáhu pokračováním „poučování chodce“.  Hoch však neměl na rozdíl od obou příslušníků čas se flákat za daňové peníze, asi spěchal do školy, takže prostě přešel cestu sám a zmizel. Smutnému hrdinovi nezbylo tudíž nic jiného, než si zastrčit plácačku za opasek.

Doma jsem si vzpomněl na Johna Boka, který se při konfliktu s hloupostí strážníků neudržel a specialistovi na pokuty a psí hovínka jednu střelil. Teď mu hrozí podmíněný trest vězení, jeho advokáti připravují dovolání k Nejvyššímu soudu. Musím bohužel uznat, že po této zkušenosti jeho čin, ač protiprávní, lidsky chápu. A strážníky bych chtěl požádat, aby si své frustrace z nepřijetí k opravdové policii nevybíjeli alespoň na dětech.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Chytrák ! Měl by jít vzorem a přitom tápe u dna !
Možná si myslí, že žije ve velkoměstě a já jen přemýšlím, jestli přechod není trafika.
Stává se totiž, že M.P. zastaví známého v autě jenom proto, aby si mohli popovídat, jak bylo a co se chystá tento víkend - mimoděk mu za zády přecházejí pubertální gymnazisté.
A asi proto si chce "prvomájový" policista popovídat s potencionálními gympláky. U mateřské školy přece už stávkoval (pozastavoval), tak co kdyby povýšil ?
Jen ať z něho velitel nevědomky neudělá tzv. Řiditele autobusu.
Viz zde: http://www.youtube.com/watch?v=8qacVvm-8ao
Přeji bystý rozum a mrštnou plácačku!
OBLAK

Anonymní řekl(a)...

Přátelé...
již jen u přidání příspěvku čtu: "Pokud Váš text obsahuje urážky, vulgarismy, spamy, hanlivá komolení jmen, vzbuzuje podezření z porušení zákona, je celý napsán velkými písmeny či jinak odporuje zdejším pravidlům, vystavujete se riziku, že jej administrátor smaže" - nerozumím, jak můžete zveřejnit článek, kde strážníka - tedy úřední osobu, autor pojmenovává jako "dráb" či "skoropolicajt". Proč autor nepodal stížnost veliteli MP? Podobné chování autora článku není hodno uvědomilého občana a to ani opozičního listu.

Anonymní řekl(a)...

Příteli,
strážníka jako úřední osobu dle zákona o obecní policii (ZOP) samozřejmě respektovat musím a také respektuji: tzn. zastavím, pokud jsem k tomu vyzván, podám vysvětlení, pokud jsem k tomu vyzván apod.

Nicméně vedle normativně vynuceného respektu existuje ještě nezávisle jakýsi respekt individuálně-hodnotový. A ten si žádný orgán nemůže vynutit, nýbrž si ho musí zasloužit. Označení použitá v mém článku vyjadřují můj názor, jak na konkrétního strážníka, tak i na stav MP v Hranicích jako celku. Vyplývají z mých osobních zkušeností a zkušeností mé rodiny, kamarádů a známých s MP. A jako svobodný občan realizuji své Listinou zaručené právo vyjádřit svůj názor písmem. A ať si ZOP pročítám jak chci, buzerace dětí jako úkon či zákrok v něm uvedená není.

Proč jsem nepodal stížnost?

1. Já i zbytek osazenstva vozidla jsme spěchali na představení, které bylo nasmlouváno a které jsme měli sehrát. Neměl jsem čas, opisovat si identifikační číslo a zajištovat si důkazy.

2.ZOP řídí starosta nebo jiný zastupitel. Po roční zkušenosti se současným stavem voleného vedení radnice hodnotím vaši radu jako přinejmenším úsměvnou. A myslím, že nejsem sám.

Mě však zaráží, že Vy jako uvědomělý občan řešíte primárně nedostatečnou úctu k úřední osobě, než chování této "úřední osoby" k malému klukovi. Já zatím děti nemám, ale pokud bych měl a tohle jim "úřední osoba" udělala, tak by rozhodně neskončilo u článku na Hr. listech. Spíš by teď mí advokáti rovněž připravovali dovolání k Nejvyššímu soudu :-)
I.M.

Anonymní řekl(a)...

Například slovo idiot může jednak znamenat urážku a jednak označení diagnózy. Analogicky lze chápat slova skoropolicajt, nebo dráb. A jen tak mimochodem, obě nejsou sprostá slova a když na to příjde, jako označení neschopnosti a arogance těchto starostenských zakomplexovaných kovbojů bez pistolek jde o výrazy vyloženě slabé.

Jiří Menšík řekl(a)...

Fajn, Ivo Macháček nevolil nejvhodnější slova. Souhlasím.

S odváděním pozornosti od hlavní myšlenky článku však nesouhlasím a připadá mi, že se o to anonymní diskutér snaží.

Je dobré, že se o problémech mluví. Kdyby všichni mlčeli, mohlo by se zdát, že problémy na Hranicku neexistují. Cením si autora tohoto i jiných článků a hlavně provozovatele(ů) Hranických listů, protože Hraničáky začíná více zajímat co že se to děje na zámku.

Hranické listy bych určitě nevnímal jako opoziční list (viz Proč jsme založili HL). Vyjádřit se zde může svobodně kdokoli, i úřadující zastupitelé. Akorát ti tak většinou nečiní. Možná proto, že s publikovanými články nelze často než jen souhlasit. Nebo napadat pod anonymním účtem jejich autory...