28. 1. 2017

Recenze: Skupina Traktor likviduje předsudky (Novinky.cz)

Moravská skupina Traktor je na světě od roku 2001. Vydala pět alb, přičemž to třetí, Tmel (2011), naznačilo, že umí víc než jen legrační bigbít s přídomkem agro.


Podzimní album Artefuckt už představuje velmi sofistikovanou rockovou kapelu, která má sama na sebe vysoké nároky, v textech přináší více než jeden plán a dokázala nahrát desku s výtečným zvukem.  
Traktor přijal jako základní stavební kámen tvorby syrový hard-rock. Inspirován je tvorbou takto zaměřených britských skupin ze sedmdesátých let, nicméně jeho sound je o poznání modernější a výrazně melodický.  
Na albu jsou písničky, které mají až stadiónovou atmosféru – Vstaňte, pane Lincolne, Letokruhy, Artefuckt či Uveď nás v pokušení (sv. Cecílie), rockové vypalovačky s nosným riffem Děvka č. 5 (Závist), Romeo & Julie, připočítat lze i bonusovou coververzi skladby No Voices In The Sky od Motörhead) či volné kompozice s naléhavostí v interpretaci (Masky, Bolest hrdinů).
Kapela je všechny opatřila velmi dobrým zvukem, mají promyšlené aranže a pozoruhodné je vrstvení nástrojů v některých z nich. V tomto ohledu jde o velmi profesionální a promyšlenou práci. Zpěvák Martin Kapek má velmi výraznou a zdravě rockovou barvu hlasu. Rozsahem sice nepatří k nadprůměrným, jeho projev ale sound Traktoru korunuje a posiluje, protože si žánrově vyhovují. 

Zdroj a více zde.

Dodatek redakce Hranických listů.

Tato recenze přišla krátce po tom, co ve čtvrtek spatřilo světlo světa nový klip skupiny Traktor - Letokruhy, na který se můžete podívat zde. Za necelých 24 hodin, co je toto video na YouTube, má kolem 4.200 zhlédnutí.

Jak jsme vás nedávno informovali, tato deska obsadila páté místo, Album roku, dle redakce časopisu Rock & Pop. Křest této desky proběhl minulý rok, dne 21. května v letním kině a byl to pořádný nářez, který nakrátko rozvířil místní dění a to díky stížnosti bývalého starosty a místního zastupitele pana Juračky, který si v novinách stěžoval na nepřiměřený hluk, který dokonce rozkmital okapy na domu jeho dcery, během zvukové zkoušky koncertu.

Skupina Traktor i tento rok zaparkuje v Hranicích, v rámci svého turné Artefuckt Tour 2017, se přestaví v Hranicích dne 18. března 2017.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Skupina Traktor především likviduje poslední zbytky vkusu v tomto hudebním žánru. A ten článek na Novinkách není žádná recenze, ale objednaná PR slátanina.

Anonymní řekl(a)...

Anonym 02 února, 2017 13:51.
A pán bude nějaký odborník, že?

Anonymní řekl(a)...

Každý máme svůj vkus, danou hudbu hodnotíme čistě laicky a subjektivně, mně se styl hudební produkce co předvádí Traktor nelíbí, nevidím v tom nic uměleckého, jen TUC a BUM, nicméně každý má právo na to své.
O kvalitě rozhodne ne kritika, ale čas. Bach a Mozart se hraje už nějakou tu stovku let, Bing Crosby, Beatles, Depešáci a Stouni nějakou tu desítku let a pořád oslovují nové a nové generace posluchačů, uvidíme jak dopadne v plynoucím čase Traktor.
Osobně si myslím, že jej přejede další TUC a BUM.

Anonymní řekl(a)...

Juračku nemusím, ale v tomto případě s ním souhlasím. Velký kravál není důkaz kvality hudby.Spíš je to zakrývání hudebních nedostatků. Z tohoto pohledu název Traktor je docela přiléhavý.
AB

Anonymní řekl(a)...

Celkem bylo zajímavé že tehdejší koncert skupiny Traktor a jejich hostů v sobotu vadil, ale následný koncert na Staré Střelnici skupiny Nazareth v neděli večer, tedy před pracovním dnem, který taky byl slyšet v celých Hranicích už nevadil. Že by dvojí metr?

Anonymní řekl(a)...

Ano, máte pravdu.
Traktor a Nazareth opravdu zaslouží dvojí metr.
Něco jako okresní přeborník a mistr světa.

Anonymní řekl(a)...

Protože Traktor řval a Nazareth hrál.

Anonymní řekl(a)...

Přesně, okresní přeborník řve a mistr světa hraje.
"Dream on" a "Love hurts" je jaksi něco jiného než "Artefuckt", ty první dvě klidně i nahlas, už proto, že to jsou pomalé a poklidné pohodové skladby, spíše ploužáčky, které se snesou i v noci. Zatímco "hudba" od Pásáku je jako když se Vám o půlnoci před barákem převrátí kamion s plechovými hrnci.

Anonymní řekl(a)...

Nejlepším metalistou je Fero. Každý týden odveze na své kárce nejvíce metalu ze všech. Přesto žádné fanoušky nemá.

Anonymní řekl(a)...

To je fakt, ale ten Fero je aspoň tichej a nenápadnej....

Anonymní řekl(a)...

Mně teda předsudky nezlikvidoval, pořád tak nějak od hudební skupiny očekávám umět hrát na hudební nástroje a zpívat, plus smysluplný text a melodii. Jaký smyls má hluk, když pro něj není slyšet sama produkce?